Съвети от педагога


Музиката и децата

Музиката и децата

Проучване на ефектите на музиката върху децата.

Децата имат вродена любов към музиката. Те обичат хубавите тонове с енергичен ритъм. Невероятно е какво може да направи музиката с едно дете. Като мощен стимулант, музиката може да промени настроението на вашето дете незабавно и да създаде нови спомени. Всички ние имаме своите лични истории за използването на музиката като начин за успокоение на страдащото от колики бебе или пускането на любимата приспивна песничка, с цел по-лесното приспиване на бебето. Музиката може още да накара времето да минава неусетно докато се возите в колата. И нека не забравяме ролята на музиката в купоните и детските рожденни дни.

Музиката е много дълбоко вкоренена в ежедневната ни култура. Без нея нашите животи небиха били същите. Представете си какъв би бил живота на вашето дете без то да е чувало песнички като "Зайченцето бяло" или "У дома часовник трака", или да гледат Улица Сезам без музика? Немислимо е. Музиката е присъща част от нашата природа. Нашият опит с музиката започва в ранно детство и безспорно продължава цял живот.

Все повече внимание се отдава на ролята на музиката в обществото и как тя въздейства на децата ни. В последни години магазините са наводнени с модерни играчки, видеоклипове и широк спектър от бебешки екипировки които свирят популярни детски рими или класическа музика. Защо? Да, музиката е приятна и забавна, но задълбочни изследвания показват, че пускането на различни стилове музика на дете, го кара да развива самоуважение, насърчава творчеството му, самочувствието и любопитство му.

Ето какво показва проучването. Международната Фондация за Музикално Проучване, основано в Университета в Тексас - Сан Антонио, е направила много публикации за ползите от музиката върху развитието на мозъка при бебетата. Има съществени доказателства показващи, че бебетата осъзнават и реагират на музика и различни звуци още докато са в утробата на майките си. Стотици хиляди нервни клетки никнат като по чудо в мозъка на нероденото бебе. При раждането, развитието на мозъка на бебето все още е непълно. Малко след раждането, бебето може да се обърне в посока на чут глас или звук, в търсене на източника му. Новородените бързо се учат как да разпознават гласа на техните майки от другите гласове и са в състояние да реагират на промените в гласа на човека, преди те да достигнат своя първи рожден ден - често, като движите ръцете и краката си или бърборят и си гукат. Мозъкът на децата развива пълния си потенциал, когато те са изложени за обогатяване на опита си в ранно детство. Стимули, получени в ранна детска възраст са от решаващо значение за мозъка, растежа и развитието на важни връзки в нервните клетъчни мрежи.

Музика и интелигентност. Може ли слушането на музика да направи по-умен един човек когато той порастне? Скорошни данни от Университета в Тексас показват, че тези студенти които получават образование по изкуства, който включват музика, получават по-високи резултати. Много изследвания са показали, че музиката може да се използва за развитието на познавателни способности, особено на пространствени способности, по-добри умения в разсъжденито, както и по-високи постижения в математиката. А е имало и много отразявания в медиите през последните години за ефекта на Моцарт: ефекта, че пасивното слушане на музиката на някои класически композитори влияе на интелигентността на детето.

Със сигурност има и други начини за развитие на интелигентността на мозъка на човек. Например музиката може също така да увеличи общата интелигентност чрез оформянето на типа на поведение, интереси и дисциплина на едно дете. Много видове музика могат да са вдъхновяващи и невероятно мотивиращи, да помагат на фокосирането на децата и подобряването на уменията за слушане. Музиката може да даде на децата самоувереност и самоуважение, необходими за успяването в много академични сфери или в личния живот когато те порастнат.

Много изследователи вярват, че колкото по-рано едно дете е подложено на музика, толкова повече мозъка му започва да разпознава музикалните тонове. Както знаем децата са податливи към имитация на музикални фрази и песни. Като малки деца те обичат да удрят по тенджери и тигани, търсейки определен ритъм който да свирят отново и отново - това е техния начин да изразят техните чувства и емоции. Когато порастнат те пеят, импровизират, танцуват и често са заинтересовани от определен музикален инструмент.

Дали всички научни изследвания са надценени? В общи линии те подтвърждават това което ние вече знаем - това, че като човешки същества, музиката е присъща част от това което сме в същност и по време на първите години на детцата може да има значителни ефекти в тяхното общо благополучи, което продължава и в зряла възраст. Ако не друго, изследванията ни направиха по-наясно със значението на въвеждането на нашите деца в музиката, докато те са много малки. Това, което е най-важно е, че ние предоставяме на нашите деца богата и разнообразна среда, която насърчава цялостния им растеж и развитие. Музиката определено може да играе ключова роля в създаването на обогатяване и стимулираща среда за вашето дете.

Вкарайте радостта от музиката в живота на вашето дете: Творчески идеи за изучаване като семейство. Помните ли през 50-те и 60-те години, когато семействата са се събирали около пианото вечер, за да пеят и да се веселят заедно? С течение на годините, ние като че ли сме загубили този модел на поведение от миналото, но все още има неща, които семействата могат да направят, за да премине радостта от музиката в бъдещите поколения. Има много забавни и евтини начини за родители да изследват музиката с децата си. Ето някои интересни идеи, които може да искате да опитате с детето си:

- Пейте с вашето дете. Може и да не сте следващият Ерос Рамацоти, но пък за сметка ан това вашето дете ще ви има за свой идол дори и вие да пеете фалшиво - малките деца няма да забележат и най-вероятно ще ви бъде много забавно заедно.

- Правете музика с различни неща в къщата. Бъдете креативни и търсят всеки ден неща, които могат да се трансформират в музикален инструмент. Какво ще кажете за маракаси от пластмасови бутилки: Просто ги напълнете с няколко бобени зърна и затворете капачките им за няколко незабавни танца.

- Покажете на вашето дете различни видове музика. Добавете разнообразие в живота на вашето дете чрез пускане на различен тип музика всеки ден, независимо дали е класически, рок, рап, джаз хитове на 50-те, 60-те и 70-те години, или просто добрите старомодни детски песнички.

- Купете си хавмоника, диктуфон или свирка. Евтин начин за въвеждане на вашето детето в употребата на даден инструмент, с който да експериментира в създаването на различни звуци и мелодии.

- Нека вашето дете да ви види как свирите на пиано. Ако можете да свирите на пиано или на друг инстумент, накарайте вашето дете да се заинтригува: Нека детето да седне до вас докато вие свирите дадена мелодия и обеснявате за самия инструмент.

- Опитайте с музикален курс. Има толкова много музикални курсове за деца, някои от които са наистина на много хубави цени. Изберете един който предлага хубаво разнообразие от дейности като музициране с различни инструменти, свирене, танцуване и слушане на музика. Също се опитайте да изберете курс подходящ на възрастта на вашето дете.

- Музиката е спектакъл. Децата обичат да изпълняват различни спектакли. Просто пуснете любимите песни и окуражете детето си да танцува, пее и да се забавлява.

Чрез отделяне на време за изследване на ползите които музиката може да предложи на вашето семейство, пред вас ще се разкрие нещо безценно: Интелигентността на вашето дете и вътрешното чувство за творчество и себеизява. Кой знае - то може да стане много страстнен музикант или да поиска да свири на някакъв инструмент, да стане изпълнител на Бродуей или пък просто да иска да пее, защото това го кара да се чувства добре. Освен това, ще има прекрасни спомени за семейството си, които ще запази за цял живот.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.