Съвети от педагога


Децата - стайлингът, пиърсингът и татусите

Децата - стайлингът, пиърсингът и татусите

С навлизането в пубертета, а в някои случаи и в по-ранна възраст децата искат да променят нещо във външността си. Това е нормален психически процес, който е свързан със завършването на една фаза от живота и започването на друга. В този случай децата престават да бъдат деца и започват борба, с която искат да спечелят мястото си в света на възрастните.
 
Именно в този период децата ни са най-склонни и поддатливи на различни провокации. Личностите от телевизионния екран, музикалната сцена и приятелите са основните субекти, с които всяко дете и бъдещ тинейджър сравнява себе си. На лице е желание детето да напрваи нещо, с което ясно и категорично да се диференцира от останалите и с това да “заяви” своята самостоятелност и способност да взема решения само за себе си.

Желанието за самостоятелност и готовността да се поема отговорност са качества, които е радостно да виждаме у децата си. Въпреки това крехката им възраст често е причина те да допускат грешки, за които не рядко съжаляват когато прехвърлят годините на пубертета.

В най-добрия за всеки родител вариант детето изведнъж проявява желание да подмени целия си гардероб. Без почти никакви предварителни сигнали, рязко заявява, че не желае да изглежда по начина, по който изглежда в момента и обикновено алтернативата, която е избрало е доста екстравагантна и крайна. Не се стряскайте и не критикувайте избора остро, макар да не ви се иска детето ви да изглежда по този начин. Това е само фаза. Позволете и да мине така, както си е дошла – изведнъж. За целта позволете на детето да даде воля на идеите и представите си за себе си. Може да иска да промени визята на някоя от дрехите си, да одреже единия ръкав или единия крачол. Дано не е хвърлило око на най-новата си дреха, но и така да е – позволете му да действа.  Рано или късно идеята, която е проникнала в главата на детето ви, да се различава от масата негови връстници ще отшуми и отново ще надделее желанието на вашия вече порастнал човек да е част от обкръжението си, без непременно да държи да се различава.

В не редки случаи децата пожелават средството, което да ги различи от останалите да е обеца на странно място по тялото им. Това желание не винаги е болка за умиране. Местата, на който детето може да си  направи пиерсинг са ушите и носа. Ако дупчиците са направени с тънка игла, то те зарастват много бързо без почти никакви белези. В меката част на ухото и ноздрата няма важни кръвоносни съдове или нерви, които биха могли да създадат проблем. Въпреки това не са препоръчителни обиците, които с времето разширяват дупките в ухото. Макар и много модерни, те могат да деформират по такъв начин ухото на вашето дете, че винаги да си личи, какво то е носило в тинейджърските си години. Другите места по тялото не са препоръчителни за перфорация в тази възраст. Ако детето Ви пожелае обецата да е на пъпът, зърната, интимните части или веждите, постарайте се да го разубедите. Първо тези места са по-деликатни. Второ възможността за възпаления и инфекции е по-голяма, а и при желание на детето да махне обецата, дупчиците зарастват по-бавно. Въпреки, че по закон за да се сложи пиърсинг е необходимо човекът да има 18 години или родител да присъства и да позволи манипулацията, често децата успяват да надхитрят работещите в студиата за пиърсинг. За да не допуснете възможността детето ви да отиде и да прави каквото реши на своя глава, по-добре достигнете до консенсус и присъствайте вие на процедурата. Внимателно подберете студиото, в което ще заведете детето си. Гледайте всички инструменти, с които се работи да са стерилни или ако са за еднократна употреба се убедете, че ги отварят пред вас. Наблюдавайте няколко седмици след поставянето на пиъгсинга как той зараства. Детето също трябва да внимава и да поддържа своята лична хигиена за да не се предизвикат нежелани странични ефекти. Поставете грижата за пиърсинга като условие за поставянето му. За първа обеца, независимо от мястото, на което е поставена не бързайте с поставянето на сребърно украшение. Среброто лесно предизвиква алергии и кожни реакции, по-добре е детето да поноси обеци от медицинска стомана по-дълго, преди да опита с поставянето на сребърна.

Днес е еднакво модерно сред момчетата и сред момичетата да се татуират. Ако сте изправени пред тази дилема, значи детето ви, ви е изправило пред голямо предизвикателство. Вие сте на ясно, че поставянето на един татус е лесно, нo премахването му понякога е “мисията невъзможна”. Трябва да сте аргументирани, да говорите спокойно, без излишни нерви и заплахи и по възможност да сте категорични. Причините, поради които детето ви не трябва да се татуира са много. Ето и някои от тях :

-    Тялото на детето ви тепърва ще се доразвива. След пубертета организма се уравновесява, но докато това се случи всеки човек преминава през така наречения йо-йо ефект на килограмите. При някои това се отрязява повече, а при други по-малко или изобщо. В крайна сметка никой няма гаранция. Ако детето ви се татуира, особено на места като рамото или кръста, то възможността татуировката да се разтегли при промени на килограмите и да заприлича на безформено мастилено петно е огромна. Кръста не се препоръчва за жени преди да родят. В момента на раждане таза на жената се увеличава с няколко сантиметра и това може да доведе до непоправими щети.

-    Освен естетическите последици, татуирането може да доведе и до много кожни проблеми. В някои случаи в следствие на химикалите, които се използват се наблюдаваа появата на различни алергии. На пример може да се изяви алергия към различни перилни препарати, към химикалите в боите за коса или към различни стоматологични упойки.

-    Според последни международни изследвания редица работодатели заявяват, че не биха наели човек, който има татус на място, което би могло да се вижда. Имайте предвид това и не позволявайте на детето си да татуира ръцете си или областта на врата и шията.
Ако все пак татусът е нещо, от което детето не иска да се откаже, позволете му да си направи временна татуировка. Такива се продават в интернет, а можете да отидете в студио и на детето ви да бъде направена татуировка с кана. Това определено е едно приемливо решение, с което можете да се споразумеете. Повечето деца, които са били готови да се татуират в тинейджърските си години, но не го направят, не го правят и след това.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.