Съвети от педагога


Как да се справим с чудовището, скрито под леглото ?!

Как да се справим с чудовището, скрито под леглото ?!

Доста от малките деца днес имат различни страхове, свързани със  същества, които обитават различни места от дома ви. Някои от тези страхове са породени от опитите на близки и познати да стреснат детето и да го накарат да слуша, други чудовища се “появяват” в следствие на разкази между самите деца, а трети са резултат от странните и неподходящи детски филмчета, на които детето ви е попадало, стоейки пред телевизора. Каквато и да е причината, то резултатът най-вероятно вече е на лице. Вашето дете отказва да заспи само в стаята си, или се събужда притеснено и уплашено. Някои мъници не желаят да влизат в определени помещения, които им се струват страшни като килера, пералното или тоалетната. Ако това е притеснение, което отшумява за няколко дни, няма защо да го взимате присърце, но в някои случаи това е съвсем реалистичен детски страх и детето не може да се справи само с него.

Очевидно моментът за действия от ваша страна е дошъл. Важно е да намерите подходящия начин, който детето ви ще възприеме най-добре.

Ето няколко добри идеи :

- Направете на детето си някакъв забавен амулет. Можете да го изобретите заедно или да кажете, че сте отишли до специален магазин и сте го купили специално за него. Ако детето ви е описвало чудовищата, които го плашат амулета може да има тяхна форма или цвят. Използвайте подръчни материали – конци, прежда, копчета, лепило, тиксо и т.н. Нека амуета е удобен за носене, тоест да не е много голям за да пречи на детето и да не е много малък за да го губи и да се паникьосва допълнително, че е останало без тайното си “оръжие”. Обяснете внимателно какво трябва да прави детето и какви ще са последствията. Примерно може да му кажете, че всеки път когато види чудовището, което го плаши трябва да извади амулета, да го вдигне високо с ръка и да подскочи 3 пъти, или да повтори 3 пъти чудовище къш, чудовище къш, чудовище къш. Когато направи това, злото нещо толкова ще се изплаши, че ще се обърне и ще избяга и няма да иска да се върне никога, защото вашия мъник ще го е победил и вече ще е много по-силен/силна от него.

- Ако не желаете да правите амулет на детето, най-лесно и сравнително успешно решение е да си измислите ритуал. Примерно всяка вечер преди лягане вие влизате в стаята, правите някакви странни движения, изричате разни вълшебни думички и с това забранявате на чудовището да влиза в стаята на детето цяла вечер. Разбира се можете и да преровите стаята, на най-включовите места за да уверите детето, че чудовище няма. Погледнете под леглото, зад кутията с играчките и зад шкафа с дрехите. Това е изпитан метод, но може да имате проблеми ако някоя вечер закъснеете и се приберете след часа за лягане на малчугана. Може да изпаднете в затруднена ситуация и ако сте извън града и някой друг трябва да изпълни ритуала. Възможно е детето да си втълпи, че само вие можете да гоните чудовището и всички отчаяни опити, няма да променят това.

- Доста ефикасно, а и много забавно средство е спреят или пистолетът срещу чудовища. Можете да вземете едно водно пистолетче или още по-добре намерете бутилка с пулверизатор. Можете да намерите от интернет някаква картинка със задраскано чудовище и да напечатате стикерче с изображението и надпис “Чудовищопремахнител” или друга думичка, която да показва точно за какво случи този спрей. Напълнете спрейчето с вода, и сложете няколко капки оцет или лимонов сок. Дори детето да опита от течността, няма да му хареса и няма да повтори. Кажете му, че ако види чудовище, трябва само да го напръска с тази киселина и то ще изчезне. Ако се притесни, че чудовище може да дойде, да напръска 2-3 пъти около себе си и чудовището няма да може да се доближи до него. Това е доста интересен метод и също може да сработи добре.

Когато замисляте тактиката със справянето с тайнствените, страшни неща имайте предвид следното : Някои деца започват да се притесняват дори повече когато родителите започнат да претърсват стаята за чудовище. Ако до сега вие или друг се е опитвал да убеди детето в това, че чудовищата не съществуват, а изведнъж вие започнете да ги тъсите, това може да създаде дисбаланс. Някои от децата разъждават по следния начин “ Щом мама или тате го търси, значи го има. Ако го нямаше, мама нямаше да ми дава амулет против чудовища или спрейче против чудовища”. Логиката наистина е железна. Затова преди да “въоръжите” детето си, по-добре първо внимателно го разпитайте за всякакви подробности. Кога се появява, как изглежда, кой – какво е казвал на детето ви за тези чудовища и т.н. Така най-добре ще прецените каква тактика да предприемете и най-вече няма да стресирате допълнително вашия малчуган.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.