Съвети от педагога


Как да говорим с нашите деца за хазарта?

Как да говорим с нашите деца за хазарта?

Да помогнем на децата да изградят добри навици - от миенето на зъби два пъти на ден, до употребата на алкохол отговорно, е много важна част от родителството. Когато става въпрос за разговор относно хазарта, родителите трябва да използват едно и също открите отношение, както правят относно други предмети на разговор, а също така и да предоставят реалните факти на техните деца.

- Защо да обсъждаме хазарта?

Защо въобще да говорим с нашите деца за хазартни игри? Трябва да говорите с тях за хазарт, тъй като в това няма нищо по-различно от всеки друг разговор, чрез който се изграждат добри здравословни навици. Вие искате вашите деца да бъдат в състояние да се възползват от предимствата и забавлението от хазарта, без да се увличат и престарават. Родителите трябва да знаят, че човек неможе да залага законно в казино, докато не навърши 21-годишна възраст. Има много други възможности за децата да участват в залагания -  например игра на карти за пари или залагания върху спортни мачове.  

- Говорете открито за хазарта.

Много е важно да се разговаря с децата относно хазарта в колкото се може по-ранна възраст, защото юношите са склонни да поемат по-голям риск, отколкото възрастните, за развитието на проблемни хазартни навици. Опитайте се да вмъкнете разговора в контекста на нещо друго, например: когато гледате обявяването на лотарията по телевизията. Тъй като това е доста сигурен залог, че децата са видели някой хазарт, ще можете да започнете разговора с нещо от сорта: "С децата в училище играете ли на подобни игри?". От там можете да говорите за хазарт и незаконен хазарт. Уверете се, че имате всички факти за държавата, в която живеете, за да можете да дадете точна информация на вашето дете. Избягвайте да се уповавате на хазартни митове, защото децата усещат когато сте на нестабилна почва.

- Нека децата да разберат вашите очаквания.

Създаването на правила и наблюдаването на поведението на детето е нещо, което всеки един отговорен родител прави. Хазарта е просто още един начин на поведение, който вие ще искате да държите на страна от детето си. Посочете какви очаквания имате за вашето дете относно хазарта и бъдете честни защо имате такива очаквания. Слушайте детето си, когато задава въпроси, и го насърчавайте да задават въпроси.

Както и във всички области на родителството, откритата комуникация е от жизненоважно значение. Разговарянето с децата за рисковете от хазарта е важно, защото това осъзнаване помага на децата да избегнат хазартни проблеми. Децата, които ясно разбират подхода на родителите си към хазарта е по-вероятно да избегнат такива бъдещи проблеми.

- Дайте добър пример.

Най-важно е родителите да дават добър пример на децата си. Децата на родители, които имат проблем с хазарта е по-вероятно да развият такъв проблем сами, така че изграждането на добри навици относно залаганията е най-доброто нещо, което родителите могат да направят за своите деца, за да се предотврати бъдещ проблем с хазарта. Ако сте отговорен родител, с правилно отношение към хазарта, то е много вероятно и вашето дете също да е такова. Открийте влиянието което имате върху навиците на вашето дете, независимо дали са добри или лоши. Дори когато децата ви не изглежда да ви слушат, те със сигурност ви наблюдават.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.