Съвети от педагога


Колекциите от разни неща на децата ни.

Колекциите от разни неща на децата ни.

Между 5 и 8 годишна възраст много от децата развиват увлечение към колекционирането на различни предмети. Най-често това са предмети или вещи, които се срещат в ежедневието ни или сред природата. Не рядко обект на детския интерес са и предмети, които се намират в търговската мрежа или които вие купувате системно. Някои от най-често колекционираните предмети са :
- камъчета;
- мидени черупки;
- шишарки;
- малки детски играчки;
- лимки и други топчета;
- салфетки, лепенки, стикери, различни листчета или хартийки;
- предмети свързани с даден обект – човек, животно, място и др.


В това увлечение няма нишо лошо, напротив !
Колекционирането развива редица умения, които са полезни за бъдещото ви пораснало дете. Разбира се развитието на определени умения зависи и от вас. Поощрявайте детето в намирането и събирането на предметите от неговата колекция. Тъй като това му доставя удоволствие, детето обича да говори за предметите, които притежава. Това развива речта и спомага за по-лесното завързване на нови контаки. Тъй като детето има тема за разговор, то ще търси съмишленици и това ще развива социалните му умения. Не пренебрегвайте факта, че редица големи компании, които произвеждат играчки или храни за деца залагат на силата на колекционирането, която децата развиват. Такава е и идеята на играчките, които се спотайват в любимите на всички мъници шоколадовите яйца.
 
Поощрявайте детето да чете и да научава още нови и различни хакти относно различните елементи от колекцията му. Ако събира камъни, то намерете му и системно му купувайте енциклопедии, в които може да чете за различните скъпоценни камъни, за начина, по който те се сформрат в различните видове почви. Интересно четиво за детето би могло да бъде и начинът, по който камъните се обработват и какво се прави с тях. Малчуганът ви може да си има и любимо животно и да колекциинира различни предмети, свързани с него. Можете спокойно да обогатявате познанията му с информация къде живв даденото животинче, как се храни и с какво, как и защо мигрира и т.н.

Това на пръв поглед странно хоби развива у детето ви и чувство за собственост и отговорност. Колекцията ще е ценна за детето и то ще се научи да цени предметите, които притежава. Ще видите как ще става все по-загрижено за колекцията си. Ще се старае всячески да я запази и уголеми. Не рядко ще виждате детето да вади и почиства предметите от колекцията, а най-често ще ги вади и преподрежда. Това е изключително важно умение за класификация на дадени предмети по определени признаци. В началото, докато предметите са още малко, детето ще ги подрежда по система от най-харесваното и любимото, към тези, които не предизвикват толкова голям интерес у малчугана. След това с набъбване на броя на колекцията, детето ще започне да ги подрежда по форма, цвят, стойност и дори критерии, които само то знае и разбира. Не налагайте вашето мнение как трябва да изглежда колекцията, това е задача само за вашия мъник. Разбира се е препоръчително да проявявате интерес към заниманията му и да объждате всичко това, което толкова вълнува детето ви и на което то посвещава толкова много от свободното си време.

Постоянното пренареждане и преброяване на предметите от колекжията ще развият матеметическите умения на детето, особено ако то е по-малко. Не подценявайте и далновидността на детето си.  Една колекцията от доста предмети като фонокарти, марки, етикети или капачки от определени световно известни марки биха могли да струват много когато детето порасне. Тоест една добре поддържана и богата колекция от предмети би мигла да е и страхотна инвестиция.

Не пропускайте да напомняте на детето, че с каквотто и да се занимава, то преди всичко трябва да се забавлява и да се чувства удовлетворено. Не забравяйте и вие да се забавлявате с нещата, които се харесват на вашия малчуган, така ще заздравите връзката помежду си.

 

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.