Съвети от педагога


Влияние на анимационните филми върху децата

Влияние на анимационните филми върху децата

Децата са станали много по-заинтересовани от анимационни филми в днешно време, от колкото преди години. Обикновено децата започват гледане на анимационни филми по телевизията в ранната възраст от шест месеца и още от тази възраст две или три деца стават ентусиазирани зрители. Това се превърна в проблем, защото твърде много деца гледат прекалено много телевизия (дори ако това са само анимационни филми) със съдържание на насилие и се превръщат в пристрастяващи. Маркетингът на пазара на анимационни филми се превърна в съкрошим за Съединените щати и това подсъзнателно дава индикация на всички нас. Маркетингът е насочена към децата, за да ги накара да искат да гледат анимационните филми най-редовно, но подсъзнателно съобщенията са насочени към възрастните, за да ги насочвате и насърчават да изпитват наслаждение от анимационните филми. Това е жалко, защото децата гледат анимационни филми по телевизията и те виждат материал, който не е подходящ за тяхната възрастова група. Децата, които гледат твърде много анимационни филми по телевизията, е по-вероятно да имат умствени и емоционални проблеми, заедно с мозъка и наранявания на очите и неочаквано риска от физическа проблемни се увеличава.


Умствени и психологически ефекти на анимационните филми върху децата.

Умствени и психологически ефекти върху децата, които гледат анимационните филми от времето в което деца тръгват на училище до момента, в който те се дипломират. Те прекарат средно около 13000 часа в училище. Това може да изглежда като ужасно много часове, за присъствие в училище, освен ако не се сравнява с това колко часа едно дете гледа телевизия, което средно е около 18000 часа за същия период (от времето в което деца тръгват на училище до момента, в който те се дипломират). Това сравнение е възмущаващо, защото именно големия брой часове прекарани пред телевизора, ще имат ефект върху мозъка, емоциите и чувствата на детето. В доклад от 2000 г. относно юношеското насилие, Американският военен лекар генерал Дейвид Сачър заяви, че по-агресивното поведение в едно малко дете може да се причини от честото гледане на анимационни филми с наличието на насилие в тях. Това се превърна в проблем на общественото здравеопазване и заради резултатите от научните изследвания на Американската психологическа асоциация, която прие решение през февруари на 1985 г., информирайки радио и телевизионните оператори, както и обществеността за опасностите от насилието по телевизията и за влиянието му върху децата. Три основни ефекта са доказани с психологически изследвания, причинени на деца от гледането на насилие по телевизията:
- детето може да стане по-малко чувствително към болката и страданието на другите;
- децата, които гледат насилие не се страхуват от насилие, нито са обезпокоени от насилието като цяло;
- децата е по-вероятно да станат агресивни и да проявят вредни действия към другите.
Когато ние се раждаме, ние имаме капацитет за мотивация, опит и обучение, и поради това нашите умове са много впечатлителни. Поради това, развитието на мозъците ни е динамичен процес създаден от природата и е необходимо да се грижим за него, така че е важно да изберете здравословна околна среда за всички деца. Това означава, че анимационните филми включващи насилие са нездравословни за едно дете, защото по принцип всяка среда стимулира развитието на мозъка. В резултат на това,
голямото участиена електронните медии в детството, може да ограничи социалното взаимодействие и може да попречи на развитието на социалните системи на мозъка на едно дете.


Ефекта от телевизията върху мозъка и очите.

През декември 1997 г. епизод на японски анимационен филм "Pocket Monster" (по-късно преименуван на "Покемон" за международно разпространение) привлече вниманието на целия Свят, след като се появиха множество случаи на деца, страдащи от припадъци, след като са гледали епизод от този филм (Warner, 2004). Родителите започнах да се чудят как анимационните филми които децата гледат, засягат умственото им развитие. Няколко проучвания през годините са отразявали въздействието на телевизията върху умовете и очите на развиващите се деца.

Повечето очни специалисти са съгласни, че гледането на телевизия не е опасност за очите, докато децата гледат в подходящи условия. Помещението не трябва да е тъмно, и децата не трябва да седят по-близо от пет метра встрани от екрана. Седейки в тъмна стая или на разстояние, по-малко от пет метра няма да повреди очите, но ще доведе до умората на очите.

Що се отнася до мозъка, има научни доказателства, че твърде многото телевизия може да бъде вредна за децата. През април 2004 г. издание на медицинско списание Pediatrics публикува проучване, направено от Детската болница и Регионален Медицински център на Сиатъл, Вашингтон. Проучването показа, че деца, които са гледали 03:57 часа телевизия дневно, са имали с 30 до 40% по-голям риск от развитие на дефицит на вниманието, отколкото деца, които не гледат телевизия. Ръководителят на изследването - д-р Димитри Христакис предполага, че скоростта на показаните изображения може да се отрази на мозъка на детето.

Но дали гледането на телевизия може да е причина за гърчове при децата? Отговорът е и ДА, и НЕ. Проучване, публикувано от списанието по медицина - The New England Journal, през юли 2004 г. установи, че повечето деца, които са получили припадъци през декември 1997 г., след епизода на "Pocket Monsters" са имала епилепсия, или някакво друго основно заболяване, което е довело до развитие на припадъци, независимо от това дали децата са гледали филма.


Повишете безопасността на децата си!

Днес в много анимационни филми можете да видите анимационни герои които скачат, гмуркат се и падат от много голяма височина, а след това се приземяват, без да се наранят. Родителите изглеждат щастливи от това, че самите анимационни филми не насърчават към секс или всякакъв вид насилие. Но дали тези анимационни филми са наистина добре за гледане от децата ви? На всеки епизод на Весели Мелодии вие вероятно ще видите кратък откъс на филмчето с койота и птицата-бегач, където койота се опитва да хване птицата, но винаги без успех. И във всеки откъс койота се наранява по всевъзможни начини - пада от скала, бива затиснат от скала или просто някое от неговите изобретения се възпламенява и предизвика масова експлозия. Въпреки това той успява да събере зъбите си, изтупва се от прахта иопитва отново да хвана птицата-бегач. Друг пример за този вид анимационни филми би трябвало да бъде Бъгс Бъни и Елмър Фуд. В този анимационен филм винаги е ловен сезон и е разрешено ловуването на зайци, но Елмър Фуд никога неуспява да улучи заека. Когато той се опитва да го застреля, Бъгс обикновено намира начин да обърне пушката към Елмър или да му заложи някакъв капан. Но, така или иначе оръжията винаги стрелят в лицето на Елмър. Може да изброим множество анимационни филми, които отговарят на тези характеристики. Но това което се опитваме да поясним е, че тези видове анимационни филми се показват фалшиво и нямат нищо общо с реалността при децата. Трябва да се обесни на децата, че да паднеш от голяма височина или да бъдеш прострелян в лицето ще има своите последствия и небива да се прави, защото някой ще пострада. В ранна възраст, това фалшиво чувство за реалност наистина може да ги засегне. И заради това фалшиво чувство за реалност, за всеки час на телевизия, гледани на ден, рискът от нараняване е нараснал с около 34% в изследваните деца. Като деца и ние сме искали да приличаме на някой супер герой от анимационен филм. Можем да си представим, че е същото и днес. Ето защо фалшиво чувство за реалност, че анимационните филми може да насърчават децата да опитат неща, които те виждат любимите си супер герой да правят. В някои случаи телевизията също е свързана с причиняване на гърчове или припадъци. Или високоскоростни проблясъци от светлина, или бързи промени на цвят се смята, че може да причини припадъци в уязвимите деца. Те са открили, че това е причината за толкова много припадъци в Япония. Бързо променящите се стимули могат да направят поразия със специални клетки в ретината, наречени Пръчиците и колбичките, които помагат на окото да предав визуалната информация към мозъка. Така че просто защото анимационните герои, които гледат децата ви, не показват секс или насилие не означава, че те не са опасни. Поради това фалшиво чувство за реалност децата в ранна възраст не могат да направят разлика между анимационен филм и реалност. Това увеличение от 34% не е малък скок, когато става въпрос за наранявания на деца.


Ефекта на телевизията върху поведението на децата.

Телевизията отдавна е критикувана за въздействието върху нашите деца. Хората се оплакват, че някои телевизионни предавания имат отрицателно въздействие върху техните деца. Американската академия по педиатрия и Американската академия по детска и юношеска психиатрия смятат, че телевизията влияе върху поведението на невръстните децата.

От техните изследвания се вижда, че децата, които гледат предавания, в които насилието е много реалистично, често повтарящо се или ненаказано, е по-вероятно да имитират това, което виждат. Това говори за впечатлителен дух на малките деца, които все още се учат на контрол на техните умове и тела, и които могат да имитират това, което виждат, тъй като то им изглежда съвсем нормално. Но учените от Американската Академия по юношеска психология подчертават също така необходимостта от това родителите да следят отблизо какви анимационни филми гледат техните деца. Родителите е необходимо да обеснят на децата си, че всичко това което се случва в анимационните филми е нереално. Те също трябва да кажат на децата си, че агресивното поведение не е най-добрия начин за разрешаване на конфликта.

Телевизия със сигурност се отразява на нашите деца, които намират себе си хипнотизирани от ярките мигащи обекти, както и бързото излъчване на съобщения. Добре е да знаете, че лидерите на нашите медицински професии смятат, че родителите и ръководителите на децата са в състояние да помогнат за забавяне на информацията, и да обяснят какво наистина означават тези съобщения, така че те да имат по-положителен ефект върху нашите деца.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.