Съвети от педагога


Другите деца обиждат вашето. как да реагирате ?

Другите деца обиждат вашето. как да реагирате ?


Всяко дете преминава през този период когато започне да ходи на детска градина или на училище. Децата често имат конфликти помежду си. Това е техният първи сблъсък със социализацията и с живота с други хора, с които са групирани по някакъв общ признак, като възрастта например. Тези конфликти имат една единствена цел - децата намират мястото си в обществото. Едни от тях стават лидери и тартори, а други остават в позицията на подчинени. Трети са неутрални и предпочитат да прекарват времето си сами, или с друго дете, което има сходни виждания. В самият процес няма нищо притеснително, но е важно все пак да реагирате правилно. В случай, че оставите проблемите на детето на самотек е възможно детето да изпитва ужас от посещението на детската градина. Ежедневието ще го прави много нещастно. Това усещане ще се натрупва и неизменно ще остави следа в душата на вашия малчуган.

Вие може да сте на ясно, защо децата се дразнят и предизвикват по този начин. Може да сте на ясно защо, кога и как да преодолявате подобни нападки, но за детето ви това е напълно непознато и неясно. Децата не могат да асимилират защо другите им се присмиват за нещо, защо не ги приемат, защо не искат да играят или говорят с тях и т.н.

Когато детето ви се прибере видимо притеснено и сподели с вас, че някой го е накарал да се чувства зле, или се е присмял публично на нещо, което детето има, прави или е - не реагирайте първосигнално. В по-голямата част от случаите възрастния знае, че това не са неща, които трябва да сломяват духа ни или да ни карат да се колебаем в способностите си. Ако дадете съвет на детето си да игнорира нападките и му кажете, че другото дете не е право, това няма да е достатъчно. Детето ви е уязвимо. То се нуждае от съвет, разговор и обяснение. Ако прекратите темата с две изречения, то този жест ще бъде тълкуван като нежелание и неангажираност от ваша страна. Съответно чувството за малоценност от детската градина автоматично ще се транспортира и у дома. Не допускайте дова да се случи !

Как да помогнете на детето ?
Като за начало трябва добре да се запознаете със случващото се. Нека детето говори. След като то ви каже, всичко което е сметнало за необходимо, можете да продължите разговора, като му задавате конкретни други въпроси, с които ситуацията ще се доизясни и на детето и на самите вас. Със сигурност трябва да направите всичко възможно да подобрите чувството на увереност и самоуважение у детето. Давайте му задачи, с които знаете, че ще се справи. Не трябва да са елементарни, защото детето все пак трябва да усети предизвикателството, за да може след това да се наслади искрено на постижението си. Говорете за това какво от направеното от детето ви харесва, похвалете го, разкажете му как вие сте се справили в подобна ситуация, когато сте били на неговите години. Научете детето да взема решения в различни ситуации, поставяйте му казуси, свързани с ежедневието за да се научи да действа и да приема последиците от действията си. Кажете му, че не винаги е добре да отговаря на обидата с обида. Опитайте се да дадете примери и да обяните в кои ситуации е по-добре детето да замълчи и да подмине казаното или направеното и в кои е необходимо да реагира за да защити себе си. Научете детето да прекъсва обидите и да ги парира още в етап, когато процеса не е започнал или не е приключил. Разбира се не е излишно да поговорите с детето провукатор, което обижда вашия мъник. Можете да поговорите и с неговите родители. Не се карайте и не нападайте никого. Причината другото дете да прави това е същата поради която вашето дете се опитва да се пребори - те просо търсят себе си.

Намерете баланс, убедете детето си, че чуждите думи не винаги са истина и че те самите не могат да го променят. Освен това не е задължително, дори не е и полезно да се харесваш на всички, но е важно да харесваш себе си.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.