Съвети от педагога


Какво да правим когато домашния любимец умре ?!

Какво да правим когато домашния любимец умре ?!

За повечето деца, домашните любимци са повече от животни, които притежавате. Те са част от семейството ви и техни най-добри приятели.

За съжаление радостта от домашните любимни, е свързана ръка за ръка и с тяхната загуба. Стесът поради загуба на домашното пухено приятелче може да е поради различни причини – заради възрастта на животинчето, болест, или друг инцидент.

Този момент със сигурност ще е труден за вас, но човекът, за който това ще е най-трудния момент е Вашето дете. По правило децата обръщат най-голямо внимание на домашните любимци, защото отделят най-много време за съвместни игри. Игрите и споделянето на различни моменти от ежедневието изгражда тази силна връзка между децата и домашните им любимци.

За жалост е невъзможно да ги предпазим от тази загуба. Най-вероятно смъртта на домашен любимец ще е първия път, в който детето ще се сблъска с тази част от живота, е важно да сте до него и да го напътствате и подкрепяте. За детето загубата на любимото животинче, ще е развносилна на загуба на близък човек, така че не си позволявайте да омаловажавате случилото се или тъгата на детето.

Как да споделите новината :

Един от най-трудните моменти е споделянето и разясняването на случилото се. За да съобщите новината се погрижете за удобството и спокойствието на детето. Споделето му за случилото се на място, където детето се чувства добре, защитено и спокойно. Подгответе и себе си, възможно е детето да реагира бурно, или да остане безмълвно за известен период от време. Дайте му свобода да изрази тъгата си и бъдете готови за всеки вариант. Ако детето Ви е малко и все още не се е сблъсквало с подобни ситуации в живота си е добре да избягвате думите “смърт” или “умря”. Опитайте се да обясните какво се е случилои използвайте различни фрази, които да обяснят какво се е случило и какво ще се случи от тук-нататък. Обяснете, че животинчето не се страхува и е добре, че не го боли и не е само. Възможно е детето да има доста въпроси, които ще го вълнуват и притесняват в този момент, имайте отговори, бъдете откровени. В този момент последното от което има нужда детето ви е да бъде лъгано от мама или тате. Ако имате болно или старо животинче, намерете време и момент да поговорите за това какво ще се случи, за да подготвите детето.

Не казвайте на детето, че животинчето е отишло на разходка, или че е заминало на пътешествие, това няма да работи дълго и детето ще е разочаровано след това. Вместо да се опитвате да съставите сценарий, по-добре поставете проблема и заедно потърсете добро решение. Можете да си измислите ритуал, чрез който детето да си спомня за домашния ви любимец. Спомнете си няколко забавни момента и си ги разказвайте в удобен моемнт и случай. Можете да разкажете за домашен любимец, който вие сте имали като дете и да споделите как сте постъпили и как сте се чувствали когато сте го изгубили. Това ще помогне на детето ви да усети, че не е само в тъгата си и че му вдъхне сигурност, защото вие знаете какво то изпитва.

Един от най-добрите лечители е времето. Когато усетите, че детето е преоболяло най-трудната част, можете да поговорите за друг домашен любимец. Постарайте се то да разбере, че не става въпрос за подмняна, а за даване на шанс на друго малко същество да стане част от семейството ви, да ви обича и вие да го обичате.

Бъдете сигурни, че липсата на домашен любимец може би спестява част от тъжните моменти при загубата им, но със сигурност красивите и забавни моменти, както и приятелството което детето ви ще има с животинката е по-ценна и си заслужава усилияте, както от ваша страна, така и от страна на детето ви.

 

 


Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.