Съвети от педагога


Стресът при децата

Стресът при децата

Въпреки, че децата не се сблъскват със стреса, по начина, по които ние възрастните, те също изпитват негативите на този особен вид притеснение.

Източниците на стреса могат да бъдат "външни" - семейството, по-големите или по-малки братя и сестри, приятелите, училището и т.н. Коренът на стреса може да бъде и "вътрешен" - характеризира се с различните мисли и чувства, които обземат съзнанието на детето основно относно това, какво трябва и се очаква детето да прави и реалните му възможности и достижения. Тоест претовареността и изисквания, които не са съобразени с възрастта на детето или неговите личностни качества биха могли да отключат стреса дори в тази крехка възраст. Най-добрият начи да се установи дали извънкласните дейности на детето Ви не му идват в повече е да му дадете думата да обясни за какво му остава и за какво не му остава време през деня и как то се чувства в следствие на тази натовареност. Има деца, за които ангажиментите имат мотивираща роля, но в повечето случаи децата изпитват силно лишение от свободно време за игри и забавления със своите връстници.

Стресът може да бъде провокиран и от разговор между родителите. Избягвайте да говорите пред детето за вашите притеснения за работата ви или сметките. Не говорете за здравословното състояние на роднина, с който детето е близко, защото не достатъчната информация, може да събуди страх у детето, че се случва нещо лошо и неконтрулируемо, дори това да не е така.
Ако детето ви е чувствително на подобни теми, подхождайте тактично и внимателно когато му давате информация какво се случва в семейството ви.

Телевизията предизвиква стрес у малките точно както и при нас - възрастните. Новини относно световни катастрофи, бедствия и тероризъм са способни да притеснят детето ви и да му дадат усещане за несигурност. Ограничавайте досъпа на подобна информация.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ :

Идентифицирането на стреса не е лесно, но има признаци и симптоми, по които бихте могли да го разпознаете. Ако изведнъж детето Ви започне рязко да сменя настроенията си, да е по-избухливо или по-често да плаче, това може да е сигнал. Промените в съня също са сигурен знак за това, че нещо с детето се случва. Ако изведнъж започне да се събужда нощем и след това да не може да заспи отново, или ако започне да се изморява по-рано от обикновено или ако страда от безсъница.
Нощното напикаване също е един от симптормите, които трябва да вземето под внимание, особено ако е в комбинация с друг от посочените симптоми.

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ СЪС СТРЕСА :

Управлявайте разумно деня на детето. Предоставете му време за активна и за пасивна почивка. Проучете кои са здравословните храни и кои са препоръчителните количества, съобразно годините на детето. Вие самите отделяйте време за да комуникирате с детето всеки ден и да споделяте някои от заниманията му. Преди всичко обяснете на детето, че чувствата, които изпитва от една страна са нормални, просто създават дискомфорт за него. Позволете му да изрази притесненията си, страховете си и установете кои са източниците на стреса. Опитайте се заедно да разнищите причините и вземете мерки относно самочувствието и увереността на детето. Възмоно е притесненията да се дължат просто на липса на информация и знание, ако е така - не се съмнявайте, че е дошло време да поговорите с детето си по някои теми, характерни за живота на възрастните.

Коментари

1
Рая
2015-04-08
какво значи това да се притесняваш всяка вечер.Какво лечение трябва да се прилага.Аз съм само на 11.