Съвети от педагога


Методът Тайм Аут - как да коригираме поведението на детето.

Методът Тайм Аут - как да коригираме поведението на детето.

Един от важните въпроси, които трябва да си зададете, преди да решите, че детето ви се нуждае от конкретни мерки за коригиране на поведението е да успеете да дефинирате какво означава "правилно поведение". Няма еднозначно и обективно определение за нормално поведение. Поведението на хората зависи от социалната среда, в която те израстват, от културните особености, емоционалната зрялост и разбира се от възрастта.

КАК ДА КОРИГИРАМЕ НЕПРАВИЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ :
Децата са склонни да повтарят едно и също поведение, ако то е било възнаградено по един или друг начин и да забравят определено поведение, ако то е било ингорирано и не е довело до желаното количество внимание от страна на възрастните.
Важно е да разберете правилно какво означава да "възнаградите" дадено поведение. Разбира се, добре е да поощрявате доброто и правилно поведение на детето. Това е по-лесно. Трудностите настъпват с изявите на детето, които не отговарят на обществените порядки и на вашите лични изисквания и разбирания за правилно и неправилно поведение. Ако обръщате прекалено голямо внимание на дадено действие, опитвайки се да се аргументирате защо то е неправилно, всъщност давате на детето  това, което то иска - внимание. Бъдете сигурни, че в следващия момент, в който детето се нуждае от Вашето внимание, то ще употреби неправилното поведение отново. Запомнете, че най-добрия начин да блокирате дадено поведение, което не смятате за правилно, е когато просто го игнорирате. Не обръщайте никакво внимание на детето, не му се карайте, не го поглеждайте, не изразявайте никаква емоция относно него. Скоро това ваше отношение ще откаже детето от заниманието, с което се е захванало.

В КАКВИ НАСОКИ СЕ ИЗРАЗЯВА НЕПРАВИЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ :
Напълно възможно е детето да има неправилни преценки и неприемливо поведение в повече от една насока. Примерите могат да са много : трудно успявате да накарате детето да си легне вечер; детето не желае да се грижи за личната си хигиена и избягва миенето на ръцете или зъбите си; неприлично поведение в магазините, когато то иска нещо, но вие не сте склонни да го закупите и др. Не е зле обаче да се концентрирате върху два или три елемента от поведението на детето и да положите усилия да коригирате първо тях. След успех можете да се започнете корекции в друго направление. Така ще е по-лесно и за вас и за детето. Не пренебрегвайте факта, че за да се видят някакви реални и усезаеми резултати са необходими около 2-3 месеца. Периода зависи от възрастта на детето и от вашата настойчивост.

МЕТОДЪТ ТАЙМ АУТ :
Методът тайм аут е доста разпространент и дава своите резултати когато успеете да го приложите правилно. Същността му е следната, във всеки момент, в който детето има лошо поведение, трябва да обявите тайм аут. Изберете място за тайм аут в дома Ви и определете начините за тайм аут когато сте навън. Не асоциирайте мястото за тайм аут със страшния тъмен килер, тавана или ъгъла за наказание. Това не е място за наказание. Тайм аут-ът трябва да предоставя на детето спокойна и уютна среда, където да се успокои и да поразмишлява над това, което е направило. Не позволявайте на детето да напусне точката на тайм аут докато вие не му позволите. Добра идея е да определите ясно колко време детето ще стои в тайм аут, примерно докато току що започналата песен свърши, докато минат ТВ рекламите и т.н. реагирайте на момента. Не е задължително да изолирате детето някъде далеч от вас, просто докато трае тайм аута не реагирайте на нищо, което детето прави или казва, правете се, че го няма.

ПООЩРЕНИЯТА И НАГРАДИТЕ СА ВАЖНИ :
Корекциите на поведението не се състоят само във възспиране на неправилното отношение, а и в мотивиране и поощряване на правилното и приемливото поведение. Можете да измислите ваша система за поощрение и награждаване на детето, когато то взема правилни решения или има правилно поведение. Можете да направите табло на което да лепите звездички за всеки път когато детето се справя и спазва изискванията ви. При събиране на определен брой звездички, дайте на детето нещо, което то иска - удължете времето за лягане с 30 мин. за два дни, или времето пред компютъра или телевизора. Заведете го на любимата му площадка за игра или купете исканата играчка или някое сладко изкушение.

Важно : Когато говорите с детето относно поведението му, можете да наричате поведението или постъпките на детето "лоши", но никога не си позволявайте да наречете детето си "лошо".

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.