Съвети от педагога


10 съвета за родители

10 съвета за родители

Представяме ви 10 простички съвета, които биха помогнали при пъзпитанието и отглеждането на детето ви.

НОМЕР 1 - Когато детето иска да ви покаже нещо, спрете всичко, което правите и му обърнете внимание. Важно е да споделяте вълненията на детето си. Това ще донесе щастие както на вас, така и на детето.

НОМЕР 2 - Даравайте детето си с физическо внимание. Децата обичат прегръдките или държането за ръчичка.

НОМЕР 3 - Говорете с детето си относно нещата, които го вълнуват. Важно е и вие да споделяте с детето си как е протекъл вашия ден.

НОМЕР 4 - Когато детето ви изпълнява някаква ваша заръка или се справя добре със задълженията си, не забравяйте да го похвалите. Използвайте изрази като "Благодаря ти, че го направи веднага" и други подобни.

НОМЕР 5 - Децата са склонни да палуват и щуреят когато им е скучно. Затова измислете много и разнообразни занимания за времето както когато сте на разходка, така и когато сте си у дома.

НОМЕР 6 - Учете детето си на нови умения от различни естества като първо вие показвате кое и как следва да се прави. Отнася се до всички аспекти от израстването на детето. Показвайте му различни игри, умения и познания. Пример е учтивото говорене. Когато искате нещо от детето казвайте моля и благодаря. Изисквайте същото и от детето си.

НОМЕР 7 - Поставете ясни изисквания и критерии за това кое поведение на детето е позволено и кое не е. Обсъдете и дискутирайте правилата, които са валидни в дома ви. Допитайте се до мнението на детето. Кои правила е склонно да спазва без да се съпротивлява, кои не харесва и защо.

НОМЕР 8 - Ако детето е непослушно останете спокойни и дайте ясни инстрикции детето да престане със заниманието си и с какво да замести неправилното си поведение. Пример : "Спрете да се дразните и си играйте внимателно и учтиво". Ако детето спре, го възнаградете. Съответно ако поведението, което не удобрявате продължи трябва да има санкция.

НОМЕР 9 - Имайте реалистични очаквания относно детето си. Всички деца понякога са непослушни, щуреят, лудуват и определено не се вслушват в родителите си. Това означава, че вие не се справяте добре с отглеждането на детето си. Бъдете принципни и постоянни. С израстването ще видите ползите от вашите усилия.

НОМЕР 10 - Грижете се за себе си. Трудно е да възпитавате дете ако сте изнервени или изморени. Всяка седмица отделяйте време за почивка или занимание с нещо, което ви успокоява и харесва.
 

 

Източник : triplep-americaКоментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.