Съвети от педагога


Детето омазва навсякъде – учи по-бързо

Детето омазва навсякъде – учи по-бързо

Докато прави бъркотия наоколо, детето ни учи по-бързо. Това сочи ново проучване, проведено от изследователите в Университета в Айова, които изучават способността на 16-месечните деца да учат думи, свързани „течни обекти“ като овесена каша, ябълково пюре или мляко. 
 
Тъй като на пеленачетата процесът на научаване обикновено им отнема повече време, учените установяват, че тези, които омазват навсякъде, успяват по-бързо да научават нови думички. Мозъкът на бебетата обикновено по-лесно избира думи за по-непроменливи обекти като блокчета, ябълки, татко, тъй като малко или много, те си остават същите, не изменят своята форма, докато течните обекти са по-объркващи за тях. 
 
Ако помислим за пюрето, ще добием по-ясна представа за това, което изследователите имат предвид – понякога то е под формата на купа, в следващия момент е оформено като лъжица, а друг път – като петно на пода. Други субстанции могат да бъдат с различна консистенция, но в същото време да изглеждат еднакво.
 
За да проверят как мъниците ще научат имената на различни каши и смеси, учените им дават 14 вида „течни обекти“, които пеленачетата ще могат безопасно да слагат в устата си, като ябълково пюре, сок, супа, пудинг.

След като им ги предлагат, изследователите оставят малките участници да им измислят имена. Малко по-късно учените ги питат дали се сещат за някое от имената на обектите, които са им предоставени. При задаването а този въпрос обаче, обектите са показани в различна форма. 
 
Оказва се, че малките изследователи, след които могат да се намерят петна по пода, стените и навсякъде около тях, успяват по-добре да различат вискозитета и текстурата на веществата. 
 
Резултатите са подкрепени и от друго проучване, според което бързото и ефективно научаване включва афинитет към нови и непознати знаци – точно като мирисането и пипането на нещо за първи път. Колкото по-възприемчив е мозъкът към подобна информация, толкова по-бързо детето научава за заобикалящата го среда, включително и обектите, които променят формата си.

Източник: puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.