Съвети от педагога


Четири-годишни

Четири-годишни "гадни момичета", наистина ли?

Манипулациите започват още в предучилищна възраст.

"Гадните момичета" имат специфичен облик. Очите им са студени, празни и са готови да действат във всеки един момент. Сарказмът преминава през техните усмивки, засилени от позирането, като че ли са наполовина паун, наполовина питбул.

Изненадващо е да видиш погледа на "гадно момиче" в очите на четири-годишно момиченце, което държи близалка.

Когато повечето хора си мислят за "гадни момичета", те си представят момичета на гимназиална възраст, подобно на Линдзи Лоан в култовия филм Mean Girls (Гадни момичета).

Психологическият термин за "гадни момичета" е релационна агресия, която се проявява като тормоз и тактически психологически контрол и манипулация. В следствие на това заяждане не само ще бъдете словестно нападнати, но и ще бъде уронен вашия социален статус.  Релационна агресия се появява по-често при момичета, отколкото при момчета.

Днешните "гадни момичета" могат да се определят като пасивно-агресивни жени на стероиди и това може да се прояви най-рано на 4 години.

Според проучване от Brigham Young University публикувано в списание "Ранното образование и развитие", в предучилищна възраст "гадните момичета" използват тактики като:
- Изолиране на едно дете от групата играещи деца;
- Наговаряне на другите деца да не си играят с това дете;
- Казват, че няма да са приятели с някой ако исканията им не бъдат изпълнени.

Какво трябва родителите и педагозите в детската градина или в училище да направят?

Първото нещо е да се установи, колко може по-рано, че вашето дете проявява тези признаци и това поведение да бъде изкоренено в зародиш. Четири-годишните са по-социални и по-сложни личности от колкото много хора си мислят.

"Гадните момичета" са добри в преструвките и както са сладки и добри, така в следващия момент тяхното поведение става отрицателно. Родителите и педагозите следва да обърнат внимание на подобни промени на поведението.

Не винаги е лесно да се познае този тип поведение в нашите собствени дъщери. Но по-ранното идентифициране на негативните поведения и причините за тях, може да спре подлостта и да я премахне като личностна черта. Нека момичетата знаят, че те няма да бъдат в състояние да развият добри и трайни приятелства с подхода на "гадно момичета".

Насърчаването на съпричастност може да се използва като "противоотрова". Говорете с тях за последствията от техните действия върху другите и как другите биха се почувствали.

И накрая, важно е дъщерите ни да се образоват и да се подготвят за това, което ги очаква в социалния свят.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.