Съвети от педагога


Кога е удачно да започне сексуалното образование на нашето дете?

Кога е удачно да започне сексуалното образование на нашето дете?

Трябва ли да се говори с малките деца за секс?

Понякога е трудно да се разбере дали нашите деца са готови за определено нещо и какво да очакваме от тях по-нататък. В един момент ние сменяме памперси, а в следващия те ни заплашва да избягат от вкъщи. Как порастват толкова бързо? Какво ли всъщност правят те, когато ние си представяме, че те все още си играят с кукли или колички? Ние сме склонни да мислим нашите деца за по-малки, отколкото са в действителност. А може би мислим това, което ни се иска да е в действителност.

Някои хора казват, че сексуалността започва в утробата на майката, защото тя започва с докосване, а бебетата се докосват още докато са в утробата. След раждането в същност е най-ранната възраст, на която децата започват да чувстват интимност и любов. Тези връзки идват директно от вас, родителят. Така че, в действителност, вие започвате въвеждането им в сексуалното образование по един много съществен начин.

Първо възникват мисли за привидно незначителни неща: Как се правят детските вицове за отиване до тоалетната? Каква е реакцията ви към вашето дете, когато то ви види гола? Как реагира детето, когато види възрастните да правят секс? Такива ранни взаимодействия между родители и деца развиват разбирането на детето за това, което е целесъобразно с оглед на пола му.

Начинът, по който се отнасяте към тялото на вашето дете - както чрез езика на тялото, така и чрез думите ви - показва вашето ниво на комфорт с детето ви и с темата за секса. Това поставя основата за сексуалното образование на детето ви. И двата вида комуникации - преки и косвени - оказват влияние. Така децата научават за чувствата ни към сексуалността чрез всички наши думи, действия и взаимоотношения.

Като се има предвид ограничените знания на повечето малки деца, е важно да имате подготвени точни и кратки отговори. Малките деца не могат да си спомнят много факти в един ред, така че те обикновено не питат за съществени подробности - те просто искат един успокоителен и прост отговор, който да им даде основите. От друга страна, ако имат нещо специфично в ума си, имайте предвид, че това си е техен въпрос, в техния мозъка, а не вашия въпрос. Вслушайте се в това, което те наистина искат да знаят и им отговорете. И ако отговорът не е толкова ясен за вас, трябва да включите децата в намирането на отговорите които ги вълниват чрез четене, проучване, или консултитане с избран от вас източник.

Когато едно дете пита от къде идват бебетата, може просто да му се каже, че "Бебето идва от мама и татко. Когато мама и татко искат бебе, те се събират и си правят бебе." Ако детето ви е 4 ли 5 годишно, това може да бъде достатъчно. Ако детето е на 7 или 8 години обаче, то ще се нуждае от повече информация. Може да му се каже нещо като: "Мама и татко заедно правят бебето. Сперматозоидите на татко влизат в мама, за да стигнат до яйцеклетката й и така се получава бебето, което започва да расте в специална бебешка стая вътре в мама."

Ние всички търсим докосване. Изследванията потвърждават, че ние сме по-здрави, когато се докосваме - чрез прегръдка, гъделичкане или масаж. По време на детството е добре да има много игри с децата, които да включват много гъделичкане и прегръдки. Позволете си да се включите и да изживеете тези прекрасни моменти с децата си. При гъделичкането има една поучителна забележка:
Понякога възрастните се увличат докато играят с детето си и го гъделичкат, а това може да доведе до дискомфорта на детето. Поради това, е важно родителите да бъдат бдителни за това, което детето всъщност чувства.

Можете да говорите с детето си колкото може по-рано, за правилното и неправилното докосване. Обяснете, че тялото на детето е под негов контрол. Обяснете им, че е много важно ако те се почувстват неудобно заради начина по който друг ги докосва, да споделят с отговорен възрастен (родител или учител).

Такива разговори помагат на вашето дете, да се чувства комфортно и да говори с вас за сексуални проблеми. Децата развиват (или не успяват да развият) комфорт за своята сексуалност чрез проучване, игра, взаимодействия и взаимоотношения. По този начин отношенията ви с вашите деца се заздравяват и им помагате да разберат преживяванията си.

Друг природен трамплини за започване на разговор с децата за сексуалността идва от практическа гледна точка, чрез поддържането на добра хигиена. Помагането на децата да опознаят телата си, чрез процеса на полагане на грижи за тях, предоставя отлична отправна точка за това как да ги научите да опознаят своите тела и да развият сексуалността си. По този начин вашите деца ще са готови за следващия етап от живота, който им предстои.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.