Съвети от педагога


Тийнейджъри и родители: Битка на завещанията.

Тийнейджъри и родители: Битка на завещанията.

Като тийнейджър момчето вилнее из стаята си и крещи на всички, защото той е бил помолен да я почисти, а майка му клати глава невярваща на очите си и се чуди каква извънземна сила е отвлякла сладкото й дете, което някога е държала в скута си в продължение на часове, просто за да се сгуши в нея. Ех, това са дните на невинно спокойствие... И докато се разправя със сина си, майката се сеща за своята майка, с която е имала същите скандали преди години, а думите й са били: "Когато имам тийнейджър... Аз никога няма да се отнасям с него както ти се отнасяш с мен!".

Битка на воли...

В единия ъгъл имате родител с огромен опит и знания, а в другия ъгъл имате тийнейджър с малко повече от едно десетилетие опит. Не подценявайте силата на тийнейджъра!

Тийнейджърите могат да изразят по-малко привързаност към членовете на семейството и да прекарват повечето си време с приятели или онлайн чрез изпращане на текстови съобщения, или да си пишат в социалните мрежи. Неща като външен вид и социална приемливост стават все по-важни, защото много от тези неща, са се превърнали в основна необходимост в живота. Емоционално, тийнейджъра може да заседне между това да бъде дете и младеж, което води до 100% чиста неловкост.

Бъдете уверени, че наградата е стремеж да стане самостоятелен и независим, това е напълно нормална част от юношеското развитие. Въпреки, че може да ви посивеят косите в процеса на отхвърляне и задаване на въпроси, това може да помогне на тийнейджъра да се превърне в млад възрастен.
Така че, вместо да си скубете сивите коси или да се ядосвате, по-добре се чувствайте уверени, че вашият тийнейджър просто се опитва да намери своето място в този голям смел свят.

Как за бога един тийнейджър да оцелее в юношеските си години? Експертите ще кажат, че трябва да е последователен, да създава безопасни граници, да проучва тяхната среда и лимит на определяне - основни родителски умения. В допълнение към тези неща, нека не забравяте да поддържате линиите на комуникации отворени, така вашия тийнейджър ще се чувства комфортно да говори с вас.

Така че, ако сте родител на тийнейджър, вие знаете колко трудно е да се намери перфектния баланс. Когато сте получили вашия малък пакет от радост преди повече от десет години, най-вероятно не сте знаели, че вие ще трябва да се превърнете в професионален жонгльор, който да умее да лавира в определените ситуации. Възпитанието не е лесна работа! Така че, вие получавате едно потупване по рамото ако отглеждате тийнейджър днес.

Юношеството може да бъде груб етап на развитие. Някои тийнейджъри излизат извън контрол... Някои родители също излизат извън контрол. В юношеските години децата са пълни с независимост, повлияни от различни моди в обличането и начина на говор - те използват жаргони, а на вас не ви остава друго освен да проверите в Googlе какво означават тези думи, за да можете просто да знаете какво казва той/тя. Интересното на тази възраст е, че един ден вашия тийнейджър може да ви каже, че вие не разбирате нищо, а на следващия ден може да потърси съвета ви.

Смущения на юношеството... Добрата новина е, че повечето тийнейджъри излизат от този етап на развитие невредими. Междувременно си напомнятйе, че "и това ще мине".
Така че стига толкова скубане на сиви коси, а поздравете себи си за оцеляването по време на този етап. И да не звучи прекалено клиширано, но както Кели Кларксън пее: "Това което не те убива, те прави по-силен"!

Родители, моля споделяте вашите мисли, коментари, думи на мъдрост, както и подкрепа за всички други родители в една и съща ситуация като вас. Тийнейджъри - това е за вас. Чувствайте се свободни да предлагате на родителите си някои от вашите собствени съвети за отглеждане на тийнейджъри.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.