Съвети от педагога


Силно чувствителни деца: Смисълът на изблиците им.

Силно чувствителни деца: Смисълът на изблиците им.

Дали чувствителните деца имат експлозивно поведение?

"Имам много нервна енергия. Работата е най-добрият начин за насочване на тази енергия в нещо продуктивно, освен ако не искам внезапно да нападна пощальона или градинаря." - Бен Стилър.
 
Ако една майка се пита дали чувствителните деца имат експлозивно поведение, то отговорът е ДА! Отчаените майката искат да разберат какво точно се случва със децата им, защо те в един момент са сладки и спокойни деца, а в следващия момент стават яростно ядосани. Трябва да се подхожда различно към тези чувствителни деца, като този подход може да бъде полезен за доста хора. Всичко се свежда до промяна във възприятието на тези чувствителни деца, тъй като те не са просто проблемни, а всъщност са уникално талантливи.

Осъществяване на прехода.

Една ключова част от пъзела за майките е, че те не усещат енергията на децата си като положителна. Те ги определят като биполярни, дори маниакални деца, защото не са на ясно с енергията - интензитета им, тяхната интелигентност и това как техните умове и тела работят. Няколко ключови фигури от пъзела на чувствителните деца са:

- Чувствителност (интензивност): Силно чувствителните деца са склонни да имат повече енергия, отколкото техните по-"редовни" връсници. Тази енергия е интензивна. Това в същност е интензивността, която повечето родители трябва да вземат под внимание по-специално когато става въпрос за изблика на гняв, когато тяхното дете крещи или плаче.

- Управление на интензитета: Децата трябва да се научат как да управляват своите емоции и енергия от самото начало. Това звучи като радикална промяна, но в същност е правилната посока. Ние учим малкото дете да се контролира, да си поеме дълбоко въздух няколко пъти, вместо да набие другото дете в предучилищна възраст. Съветваме го преди да действа под влиянието на своя гняв, то да премисли нещата. Ако детето не се научи как да се контолира (канализира енергията си), ситуацията ескалира бързо.

- Използване на интензивността за добро: Чувствителните деца са точно това - чувствителни! Така те използват тяхната енергия (емоции, интензивност) за добро, ако те намерят нещо, което да ги насочи в правилната посока. Родителите трябва да насърчават децата си, че ако те открият интересите си, трябва да ги преследват. По този начин живота ще бъде по-добър за тях, в сравнение с непрекъснатото използване на физическа сила.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.