Съвети от педагога


Неочакванo опасни връзки.

Неочакванo опасни връзки.

Какво вашата дъщеря - тийнейджър вижда в този човек?

Какво ви идва на ум, когато мислите за "опасни" връзки? Незаконни любовни срещи в евтини мотелски стаи или свалки на обезлюдени пътища, на задната седалка на колата? Колко от нас са копнеели за тръпката на "опасна" връзка с "лошо момче" или "лошо момиче" - обекта на нашата страст и копнеж? Колко от нас не са мечтали в някакъв момент, за партньора от типа за който нашите майки са ни предупредили? Фокусът тук пада върху безспорното привличане към този, който поема рискове, който незачита това, което "всички останали" правят. Да поеме надолу по пътя заради някой, за когото е била предупредена е много естествено за много момичета, които се правят на по-възрастни докато са млади и на по-млади когато вече са възрастни.

Биологията е забележителна сила, отличаваща се с това, че може да ни тласне към много отношения, за които ние сме предупредени да избягваме. Тази сила е толкова голяма, че ние сме в състояние да споделим за изживяванията си с приятели, но не и да говорим за това с майките си! Изследователите са установили, че подрастващите са се развили отвъд вътрешните кръгове на семейството и това е еволюционна стратегия за избягването на рисковете от романтични партньори твърде генетично сходни, което би довело до по-високи шансове за генетични дефекти в потомство. Изследването също показва, че подрастващите поемат рискове и именно този процес е необходим, за да се изгради куража да напуснат семействата си и да създадат свои собствени семейства. И това може да бъде рискован ход - да напуснеш сигурната подкрепа, която си имал, независимо дали финансова или емоционална, както и разработване на нови идентичности като партньори, а често и като родители е сериозен бизнес.

Важен аспект от отглеждането на дъщея е да й помогнете да се научи да разпознава и цени своята уникалност и да изгради здраво самосъзнание, че не зависи от субективното остойностяване на себе си от друг. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи! Биологически могат да се мотивират дори привидно най-независимите и самостоятелно определени млади жени да направят преоценка на стойността си по отношение на способността си да спечелят вниманието на обекта на романтичните си желания. Повредените културни послания, медийна пропаганда, лошото поведение на известни личности, са само част от негативните влияния върху социалното развитие на нашите младежи. И все пак нашите генетични предразположения в поведението на търсещите своята половинка, са дълбоко кодирани във всеки един от нас и ние трябва да намерим начини, за да бъдем съпричастни с нашите дъщери и да ги напътстваме, тъй като те се стремят да приемат метаморфозата от момиче към жена.

Опасните връзки предлагат вълнение и различен вкус, който се харесва на много млади жени на ниво, много по-дълбоко, отколкото на повърхността. Повечето от нас знаят от опит (собствения ни или този на нашите деца), че ако се забрани взаимодействието с "лошото момче" или "лошото момиче", по този начин ще се задълбочи тръпката от преследването на нещо забранено. И така, какво трябва да правим, когато дъщеря ни или наш приятел си преследва мечтата, която ние смятаме, че е един кошмарен за нея партньор? Ние трябва да бъдем честни с нашите юноши дъщери. Ние не можем да се преструваме, че сексуалните ни желания и привлекателност не съществуват. Колкото и трудно да е за родителите, е необходимо те открито да обсъждат рисковете в сексуалната активност и стъпките които дъщерята може да предприеме, за да се защити от гледна точка на контрола на раждаемостта, предпазване от заболяване и емоционални здравни последици от нейното поведение.

Желанието и съблазънта на "лошото момче" или "лошото момиче" е дълбоко програмиран в нашето ДНК. Това което дъщерята юноша трябва да знае е как да се защити от сексуални рискове за здравето, непланирани и нежелани бременности, наранено самочувствие и т.н. От безброй интервюта и дискусии с майки и дъщери, става ясно, че това е отговорност на родителите, за да се отвори дискусия за тези трудни теми. Не можем да позволим на медиите, неинформирани и често женомразки културни икони, да са моделите за нашите дъщери.

В действителност, една от възможните най-опасни връзки е такава, в която честноста отсъства и необходимите разговори не се инициират. Уверете се, че сте насърчили безопасното отношение на дъщеря ви, като говорите на темите, които представляват най-голяма опасност за нея.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.