Съвети от педагога


Любовта започва с бебетата.

Любовта започва с бебетата.

Пет начина да обичате своето бебе.

Как любовта започва с бебетата? Начинът, по който обичата бебето си е начинът по които бебето ви ще се научите дълбоко в сърцето си да обича другите. Поддържането на бебето спокойно ще развие у него чувство на увереност и доверие към другите. Бебе, което се е сгушило и харесва да го гаделичкат, ще се наслаждава на играта с други деца и ще се отнася с уважение към тях. Бебе, което споделя игрите с грижещите се за него, ще споделя сърцето си с другите.

- Започнете преди раждането. В утробата, слуха на бебето е установен от 7 месец. Това означава, че можете да говорите и да пеете на вашето бебе. По този начин му предавате любов и положително очакване. Точно както бебетата могат да си спомнят какво са яли майките им, докато са били в утробата, те могат да си спомнят и какво са чули. В утробата бебетата се адаптират към емоционалното състояние на майката, така че любящата ориентация ще се прехвърли физиологично на бебето.

- Бъдете там. Това означава, емоционално присъствие. Да не отклоняваме вниманието си - по телефона или компютъра. Да не се мисли за други неща. Обърнете внимание на това, когато бебето е готово да си взаимодействате и тогава говорете, пейте, танцувайте, играйте с него. Починете си, когато имате нужда, като оставите бебето в ръцете на друг отзивчив възрастен, или пуснете бебето навън, за да взаимодействат с естествения свят.

Ако имате трудности при взаимодействието си с бебето, тогава може би сте "стрес-реактивни". Това означава, че ще се притесните, когато бебето не прави това, което очаквате. Научете се да се отпускате (като дишате дълбоко) и да се пускате по течението. Прочетете някоя книга, базирана на родителството. Тя може да ви помогне да разберете и да научите как да се успокоите, така че да можете да бъдете пълноценни с вашето бебе.

- Бъдете в хармония с бебешките комуникации. Бебетата първоначално сигнализират с изражението на лицето си и движенията на тялото си - те започват да плачат и по този начин сигнализират, за да можете да им помогне. Бебетата вдигат шум, когато не им се обръща внимание или когато те се отегчават.

Научете се да разчитате микро сигналите на бебето (гримаси, жестове и т.н.). Така например, бебетата се отдръпват, когато се нуждаят от почивка, така че ние трябва да ги оставим да си починат.

Научете какво ги държи спокойни, така че тялото (мозъка и останалите системи) да се чувстват комфортно. Разбира се, това не означава, че ако бебето обича захар или пък харесва да гледа телевизия, то ние трябва да прекаляваме с това.

- "Опознайте" вашето бебето. Точно както всички нас, бебето трябва да знае, че сте заинтересовани от неговата уникалност. Преди сто години, болниците са смятали, че стандартизираното третиране на бебетата е подходящо - сменяне на памперси и хранене по разписание. По този начин бебето става невротично. Много бебета са починали от липса на любящо внимание.

Начинът, по който да опознаете вашето бебе е да се научите да чувствате заедно с него. Следвайте сигналите на бебето и му предоставяйте това, от което имат нужда. Отнасяйте се с бебето като с равен, който не може да използва думи, но който има много нужди.

Един от най-добрите начини да се опознаят бебетата е носенето и гушкането им по спокоен начин. Гушкането е чудотворно - то може да помогне на майката и бебето да се излекуват след травматично раждане и да помогне на недоносените бебета да растат по-бързо.

- Насладете се на взаимодействие с бебето. Пригответе се да давате, да помагате и да отговаряте. Да играете с темпото на бебето означава, да се забавя, като се фокусира върху едно нещо в даден момент. Направете по-сложни игри с течение на времето, но нека бебето ви води.

Много от тези предложения са за откликване на вашето бебе. Да имаш положително реагираща майка е един от най-добрите показатели за добри резултати в развитието на децата.

Тези съвети могат да ви помогнат при отглеждането на новороденото бебе. Точно както първите впечатления често влияят на една връзка, първите ви взаимодействия с бебето може да бъдат от голямо значение за откриване на правилния път при отглеждането му - вие ще се насладите  на това да сте любящ родител на бебе, което ви обича.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.