Съвети от педагога


Тези четири стратегии ще помогнат на вашия тийнейджър да не ви лъже.

Тези четири стратегии ще помогнат на вашия тийнейджър да не ви лъже.

Тийнейджъри лъжат по-рядко, когато се чувстват по-добре.

Родителите разбираемо стават много разстроени, когато техните тийнейджъри ги лъжат. Родителите често се чувстват разочаровани и наранени, когато чуят лъжи от децата си. Те могат да обвиняват себе си, смятайки, че те не създават достатъчно емоционално безопасна среда за децата си, за да бъдат по-честни. Добрата новина е, че можете да помогнете на детето си да бъде по-открито за тревогите си, които наистина го притесняват и да му помогнете с правилния избор.
По-долу са изброени четири стратегии за насърчаване на вашия тийнейджър да бъде по-искрен, като едновременно изграждат неговото или нейното самочувствие:

1) Опитайте се да не забравяте, че децата могат да бъдат доста погълнати от себе си (не че ние също не можем да бъде като възрастни) и те често не разбират как могат лъжите им да ни наранят. Спокойно обсъдете с тях въпроса за това кое е честно и нечестно, както и защо са избрали да лъжат. Не използвайте осъдителен тон. Вие може да не сте в състояние да спрете вашия тийнейджър от това всеки ден се крие от вас, но можете да изразите, че има и други възможности, които съществуват.

2) Ние ви предлагаме да мислите за себе си като "емоционален треньор" който чрез дисциплина да покаже кой е шефа. Говорете с детето за това как да казва истината, нищо, че може да му изглежда страшно и как всички ние се чувстваме уплашени и че всичко е наред, защото това чувство е нормално. Споделете как успокояването и решаването на проблеми са ключовете за успешен живот. Разкажете как лъжите могат да дават примамливи илюзии за спокойствие и избягване на проблемите (например когато домашното не е завършена), но в дългосрочен план се крие стрес и емоционален хаос, защото истината винаги излиза на яве.

3) Говорете за проблемите, пред които са изправени като последиците от лъжите, но не използвайте порицателен тон докато говорите. Присъединете се към детето си за неговите страхове. Например, дали той вярва, че казването на нещо нечестно му помага по някакъв начин?

4) Не забравяйте, че преди всичко е необходимо да помогнете на детето си да види стойността си. Това напомняне трябва да става често. Например, ако детето ви преувеличава една история, можете да попитате: "Това което ми казваш наистина грабан интереса ми, но имам чувството, че добави неща които не са вярни. Това е начина да станеш наистина зрял. Можеш ли да ми кажеш защо си решили да направиш това?".

Имайте предвид, че разрешаването на проблема с лъжливото поведение е процес, който не е толкова кратък. При някои деца може да отнеме известно време, преди те да се почувстват сигурни, за да разговарят с вас. Но ако вие запазите своята собствена емоционална реактивност и осъдителни реакции и не ги покажете на детето си, то ще е по-вероятно в крайна сметка да се отвори за разговор с вас. Докато в краткосрочен план, може просто да се получи отказ за разговор, запазвайки спокойствие вие ще помогнете на вашето дете да се вслуша във вашия глас на истината и разума.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.