Съвети от педагога


Кратък курс по нарушения на развитието при момчетата.

Кратък курс по нарушения на развитието при момчетата.

Установяване на симптомите на 5 от най-често срещаните нарушения в развитието на момчетата.

Момчетата днес са диагностицирани с нарушения в развитието до пет пъти по-често, отколкото момичетата. Обикновено не е полезно да се диагностицират повечето момчета с нарушения преди навършване на седем години, но това не значи, че не трябва да се потърси помощ по всяко време, ако се притеснявате. Така че въпросът е, как може да се познаят сигналите за нарушения в развитието? Ето някои указания:

- ADD/ADHD: Момчето има проблеми с акцент във всички среди, а не само в една. Родителите се притесняват за академичното или когнитивното му развитие.

- Разстройства от аутистичен спектър: Момчето има значителни затруднения с контролирането на тялото, гласа и действията си. Той не гледа хората в очите и удря когато е ядосан по-често, от колкото останалите момчета.

- Сетивно разстройство: Момчето намира всички дрехи неудобни за носене и долавя силни шумове много трудно. Той може внезапно да излезе от контрол за привидно никаква причина (но като цяло може да се проследи обратно до сетивна свръхстимулация).

- Забавяне в развитието: Момчето има забавяне в повече от една област, например както в речта, така и в двигателните умения. Той може да има недоразвита реч или раязтройство в развитието на координацията (проблем в мозъка, с баланс, тромавост, неспособност да се облича) или разстройство в социалните комуникации (не толкова сериозно разтройство, в сравнение с аутизма, но се проявява постоянно в разговорите които води момчето, чрез неподходящи думи и общи затруднения с вербална комуникация).

- Депресия свързана с мъжката ориентация: Той може да изглежда прекалено ядосан, но всъщност може да бъде депресиран. Неговите насилствени отговори могат да ви доведат до това да мислите, че има недостатък характерен за аутизма, а в действителност той може просто да е много депресиран.

Във всички тези случаи, както и по всяко едно време когато се тревожите за някакво заболяване, трябва да се потърси помощ от специалист възможно най-бързо. Стремете се да бъдете сигурни, че специалистът не просто познава децата, но и разбира конкретно момчетата. След като се сблъскате с подобен проблем, имайте в предвид две неща: Момчетата могат да надрастнат своите нарушения, особено екстремните страни на нарушенията, като с подходящи грижи, повечето момчета се научават да интегрират разстройството в собственото си бъдеще и да живеят като герои. С подходящи грижи и преданост към това какъв е вашия син, знайте, че това което започва като недостатък може да се превърне в мотиватор към личностно израстване и успех в живот.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.