Съвети от педагога


Треньорство и родителство на млади спортисти - развиване на шампиони в спорта и живота.

Треньорство и родителство на млади спортисти - развиване на шампиони в спорта и живота.

Какво трябва младите спортисти да бъдат научени за да станат победители?

По отношение на образователните ползи от спорта, децата могат да се научат и за двата изхода от един мач - да печелят и да губят. Но за да стане това, победата трябва да бъде разгледана от една здравословна гледна точка. Затова д-р Рон Смит разработва четири части на философия за победа - ориентация, която е проектирана да увеличи удоволствието от спорта и шансовете за получаване на положителни резултати от участието на спортистите.

1. Победата не е всичко, нито пък е единственото нещо.

Не е възможно младите спортисти да се учат на победа и загуба, ако те смятат, че единствената цел е да победят съперника си. Означава ли това, че децата не трябва да се опитват да спечелят? Определено не! Като форма на конкуренция, спорта включва конкурси между противоположни лица или екипи. Би било наивно и нереалистично да се смята, че не победата е важната цел. Но това не е най-важната цел.

"В крайна сметка младежкия спорт не би трябвало да се основава на натиск за победа. Вместо това, той трябва да бъде основан върху упражняването на конкуриращи се страни и възможност за развитие на положителни нагласи към другите хора" - Олсън Л., треньор по баскетбол от Залата на славата.

2. Неуспехът не е същото като да губш.

Спортистите не трябва да гледат на загубата, като знак за провал или като заплаха за тяхното личностно развитие. Те трябва да бъдат поучавани, че загубата на игра не е отражение на собствената им самооценка. С други думи, когато дадено лице или екип губи от конкуренцията, това не означава, че те струват по-малко, отколкото ако те са спечелили. В действителност, някои ценни уроци могат да бъдат научени от загубата. Децата могат да се научат да са задружни и да се подкрепят взаимно, дори когато те не постигнат победа.

3. Успехът не е еквивалент на победата.

По този начин, нито успеха, нито неуспеха е необходимо да зависи от резултатите от състезанието. Победата и загубата в една играта, не бива да се приемат като успех и провал. Как тогава можем да определим успеха в спорта?

4. Спортистите трябва да бъдат научени, че успехът се намира в стремежа за победа. Най-важна е идеята, че успехът е свързан с ангажимент и усилия!

Усилието е в рамките на зоната на контрол на спортистите. Те имат пълен контрол над количеството усилия, които влагат, но само ограничен контрол върху резултата, който се постига.

"Нямам контрол върху резултатите. Всичко, което мога да направя е да дам в играта 100% от най-добрите си способности. Успехът ми дава всичко, което имам." - Сузуки И., играч от Главната лига по бейзбол.

Многократно, казвайте на децата, че те никога няма да бъдат "губещи", ако те се ангажират да правят всичко възможно и дават максимални усилия. Когато направите това, вие ще доставите безценен подарък, който ще им помогне в много от задачите на живота.

"Да даваш най-доброто от себе си е по-важно от това да си най-добрият." - Уестъринг Ф., треньор по футбол от Залата на славата.

Когато победата е съхранена в здравословна гледна точка, детето е на първо място, а спечелването е на второ. В този случай, най-важния спортен продукт не е победата или загубата,  а именно качеството на опита предоставено за атлетите.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.