Съвети от педагога


Храненето на вашето дете-тийнейджър

Храненето на вашето дете-тийнейджър

Какво е нужно да знаете за храненето в предучилищна и училищна възраст на детето?
Децата на тази възраст в общи линии трябва да следват същите принципи на здравословното хранене, характерни и за възрастните. Те трябва да ядат разнообразни храни от всички хранителни групи. Това е особено важно в тази възраст, когато децата растат. Необходимо е родителите да дадат добър пример на децата си с избора си на храни и отношението им към храната.

Как мога да си гарантирам, че тийнейджъра ми се храни добре и здравословно?
Когато детето порасне, вие започвате да имате все по-малко и по-малко контрол върху това, което яде. Ние може само да помогнем на нашите деца да развият добри хранителни навици и да се надяваме, че те ще ги запазят. Когато вашият тийнейджър яде у дома си, той трябва да получи здравословна храна. Храненето продължава да бъде важно време прекарано със семейството, така че продължавайте да изключвате телевизора, докато се храните всички заедно.

Как мога да разбера дали детето ми получава достатъчно храна и расте правилно?
Ако имате въпроси или притеснения относно растежа на вашето дете, попитайте своя лекар дали според него детето ви се развива нормално.

Как да успеем да направим домашно приготвената храна част от нашето меню всеки ден?
Трудно е да се намери време за домашно приготвени ястия в работещите семейства. Вярвате или не, бързото хранене всъщност не може да ви спести време и пари. Опитайте например да готвите веднъж седмично и да замръзявате храната.

Колко мляко или сок трябва да пият децата?
Ако детето ви не иска да яде храна, а предпочита напитки - например да пие много мляко и сок, то може калориите да се набавят само от тези течности. След две години, повечето деца трябва да преминат на мляко с намалено съдържание на мазнини (обезмаслено или 1% млечни мазнини). Дори детските артерии могат да се запушат, ако децата се хранят (или пият) твърде много наситени мазнини. Консултирайте се с Вашия педиатър за това колко мляко трябва да пие вашето дете.

Сокът не е толкова питателна като прясните цели плодове. Ако детето ви пие сок, прочетете внимателно етикета и се уверете, че той е 100% плодов. А вкусна алтернатива на сока е напитката, която се приготвя от цели плодове и кисело мляко в миксер.

За да се намали количеството на мляко или сок, което детето ви приема, опитайте разреждането на млякото или сока с вода и всеки ден постепенно добавяйте още вода, докато детето ви не започне да пие обикновена вода, за да утоли жаждата си. Това ще им помогне да направят промяната стъпка по стъпка.

Какво ще кажете за газираните напитки?
Разбира се, децата не трябва да пият газирани напитки или други подсладени напитки като ежедневна напитка. Газираните напитки ви зареждат с празни калории и изкуствени подсладители, и често съдържат кофеин. Трябва да знаете, че газираните напитки са ужасни за зъбите.
Водата трябва да бъде вашата основна напитка когато сте жадни. Дръжте филтрирана вода, 100% плодов сок и обезмаслено мляко или соево мляко в хладилника, вместо газирани напитки. Насърчавайте своите тийнейджъри да избягват газираните напитки. Пиенето на много газирани напитки е свързана с повишен риск от загуба на костна маса, защото те заместват здравословните напитки в диетата и може да попречат на усвояването на калция. Те са от решаващо значение за това, да се получи достатъчно калций от раждането до зрялата възраст.

Какво ще кажете за придирчивите консуматори?
Придирчивите консуматори може да ви побъркат. Как да разберете дали има нужда да се притеснявате? Отново, докато детето ви има енергия, здраво е и се развива добре, то най-вероятно получава достатъчно храна. Ако сте загрижени, консултирайте се с личния си лекар.

Добре ли е да се похапват закуски?
Закуските са страхотни, но само ако детето ви яде здравословни закуски. Мислете за закуските като за мини-ястия и ги използвайте, за да вкарате повече зърнени храни, плодове и зеленчуци в диетата на детето си. Дръжте на разположение на децата си готови здравословни закуски. Носете здравословни закуски с вас на излети, вместо да разчитате на закусвални.

Какво става, ако детето ми не иска да яде месо или е вегетарианец?
Вегетарианската диета може да бъде много безопасна и здравословна за вашето дете. Но може да се наложи да напомняте на детето си, че това да са вегетарианци не е задължително да ги направи здрави (те могат да седят далеч от хамбургери и пържени картофи)! Вие и вашето дете трябва да се научите да ядете разнообразна храна, особено зърнени и бобови растения, за да си набавите протеин, а не постоянно да наблягате на твърде много сирене и яйца, които са с по-високо съдържание на мазнини и холестерол. Това да имате вегетарианец в семейството осигурява една чудесна възможност за всички, да научат повече за храненето и да намерят някои нови креативни начини да се хранят по-здравословно.

Коментари

1
дзъ
2015-04-16

Здражеите аз съм на 13 не пия газирани напитки. Отбягвам храни с глутен, не обичам мазнини и месо, пия само прясно истискани сокове, чаи и мляко. Много обичам храни като орис, леща, зеленчуци и супи. Наистина този, който е писал този текст за газираното е прав. Единственно аз в класа не пия газирано, не ям чипс, пици и други храни от закусвални. Най-често ям салати,  риба, плодове и орис и съм добре!