Съвети от педагога


Ново бебе - братче или сестриче.

Ново бебе - братче или сестриче.

Подпомагане на вашето по-голямо дете (или деца), да се приспособят.

Какво е нужно да знаете за добавяне на ново бебе в семейството ви?
Съперничеството обикновено започва веднага след (или дори преди) появата на второто дете. Най-голямото дете често става агресивно, а понякога дори изчезва навън. Регресия означава да се действа повече като бебе - например, да иска бутилка, или да пикае в гащите. Важно е да подготвите по-голямото дете, да знае, че се очаква ново бебе. Децата трябва да знаят какво да очакват и те се нуждаят от време, за да се адаптират. След като бебето се появи на бял свят, има много неща, които можете да направите, за да улесните приспособяването на по-голямото дете.

Наличието на ново бебе в семейството може да бъде едно от най-строгите нещата за по-голямото дете, с което то трябва да се справя. Въпреки това, то в крайна сметка е един от най-великите дарове.

Как мога да подготвя детето си за новото му братче или сестриче?
Ето някои неща, които трябва да направите, за да подпомогнете подготовката на вашето по-голямо дете:
- Кажете на детето си за бременността си, когато кажете на приятелите си. Вашето дете има нужда да чуе това от вас, а не от някой друг.
- Ако имате намерение да преместите детето си на ново легло или в друга спалня, по-добре да направите това преди бебето да се роди, така че по-голямото ви дете да не се чувства изместено от бебето. Това също се отнася и за всички други големи промени.
- Дайте им реалистична представа за това какво да очакват, когато бебето се роди. Вие ще бъдете уморени и бебето ще отнема много от времето ви. Бебето няма да бъде в състояние да прави много в началото, освен да яде, спи, ака, пее и плаче. Бебето няма да бъде другар в игрите на вашето по-голямо дете.
- Ходете на гости при приятели с новото бебе, ако е възможно.
- Прочетете книги за бременност, раждане, новородени бебета заедно с детето си. Дайте им шанс да ви задават въпроси, да изразяват загриженост и други чувства, вдъхновени от книгите.
- Гледайте снимки и видео клипове от раждането на вашето по-голямо дете и най-ранния етап от детството му. Разкажете му за раждането и това, което то е било като бебета. Кажете му, колко развълнувани сте били, когато то се е родило и как всеки искал да го види и да го подържи.
- Научете го как да се докосват и да държи бебето много внимателно.
- Оставете го да участват в подготовката по всеки възможен начин. Дайте му възможност за избор, като например избора да прибира дрешките на бебето.
- Ако детето ви иска да присъства на раждането на бебето, имайте в предвид, че много семейства са открили, че това е един много положителен опит, но не е непременно право на всяко семейство. Ако все пак решите вашето дете да присъства при раждането, се уверете, че имате някой (бавачка или доверен човек), чиято единствена работа е да бъда там за детето. Подгответе детето си внимателно, като гледате клипове на раждания с него и говорете с тях за това, което ги интересува и искат да знаят.

Защо да се приспособи към новото бебе е трудно за по-голямото дете?
- Изследванията показват, че личността на детето има най-голям ефект върху това как те реагират на ново бебе.
- Децата с най-близки взаимоотношения с майките им са най-разстроени след като бебето се роди.
- Деца с близки отношения с баща си, изглежда да свикват по-бързо с новото бебе.
- Това колко добре децата могат да споделят вашето внимание може да се отрази на развитието на вашето дете. Често две-годишните имат много проблеми с приемането на ново бебе, защото техните нужди от време и близост от техните родители са все още големи.

Как да помогнете на детето си да се приспособи към новото бебе, след като то се роди?
- Да се отдели специално време за вашето по-голямо дете. Всеки родител трябва да прекарва известно време с по-голямото дете всеки ден. Удивително е колко голямо влияние има дори само 10 минути прекарано време с вашето по-голямо дете. Това за него може да означава много и съответно да помогне на поведението му. Нека детето ви да избере дейността която да извършвате, докато прекарвате времето си заедно с него.
- Слушайте, наистина слушайте - за това как вашето дете се чувства спрямо бебето и промените в семейството ви. Ако то изразява негативни чувства, потвърдете ги. Помогнете на детето си да изразява чувствата си с думи. Никога не отричайте или упреквайте чувствата на детето си.
- Дайте на детето си други начини да изрази лошите или гневни чувства, които има към бебето.
- Нека по-голямото ви дете да приготви подарък за бебето, така че когато приятелите и роднините дойдат и започнат да подаряват подаръци на бебето, вашето по-голямо дете да не се чувства изолирано.
- Напомнете на посетителите да обърнат внимание и на по-голямото ви дете, а не само на бебето.
- Оставете ги да участват в грижата за банята на бебето, бутането на количката и т.н.
- Посочете предимствата на това, да са по-голямото дете в семейството, като това да избират какво да ядат или да отидат в парка и да играят с приятели.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.