Съвети от педагога


Тютюнопушенето при децата

Тютюнопушенето при децата

Какво е нужно да знаете за употребата на тютюн от децата?

- Почти всички дългосрочни пушачи започват да пушат преди 19 години.
- Въпреки, че само 5% от анкетираните пушат ежедневно в гимназията, те казват, че със сигурност ще пушат след 5 години, а близо 75% биха пушили от 7 до 9 години по-късно.
- Ако някой от родители пуши, децата имат поне 2 пъти повече шанс да станат редовни пушачи в гимназията.
- Пушенето в тинейджърските години е пряко свързано с рака на гърдата.

Как мога да предпазя моите деца от пушенето?

Колкото по-млади децата започнат да пушат, толкова е по-вероятно те да станат пушачи като възрастни.
Ето някои съвети:

- Бъдете човека, който искате вашите деца да станат. Ако пушите, откажете цигарите и дайте пример на децата си.
- Ако не можете да откажете цигарите, не се отчайвайте: Проучванията показват, че пушачите имат по-голяма вероятност да повлиаят на децата, които не пушат, ако те участват в програма за борба с тютюнопушенето заедно с децата си. Така че, дори ако пушите, уверете се, че вашата мотивация да вземете още по-активна роля, като говорите с децата си за пушене, влиянието на приятелите им, рекламите на цигари, както и собствените си преживявания и съжаления.
- Да не се използват програмите за предотвратяване на пушенето, предлагани от тютюневите компании. Те изпращат слабо съобщение, подвеждат и не успяват да приложат доказани стратегии за превенция.
- Да се образоват децата за манипулацията на тютюневата промишленост и измамите им. Тинейджърите искат да упражнят своята свободна воля и се бунтуват срещу нещо. Посочете им как тютюневата индустрия се опитва да ги закача към навик, от който е много трудно да се откажат. Подчертайте, нечестността на индустрията. Това са някои от стратегиите, които са доказали най-голяма ефективност за намаляване на тютюнопушенето и за мобилизиране на младите застъпници за контрола на тютюнопушенето.
- Гледате филми с децата си и когато видите някой във филма да пуши, можете да използвате това, за да започнете разговор за тютюна и тютюневата промишленост.
- Може да използвате стратегията, да прочетете с детето си за това как тютюневите обяви са целенасочени към децата и тинейджърите. Стратегията включва дискусионни точки и дейности. Това е още един чудесен начин да се предизвика дискусия относно тютюнопушенето.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.