Съвети от педагога


Как да възпитате в детето толерантност, интерес и любознателност към различните страни и култури ?

Как да възпитате в детето толерантност, интерес и любознателност към различните страни и култури ?

Със сигурност най-ефективно и запомнящо се за децата, а и за вас би представлявало пътуването до далечни страни и докосването до различните култури от първо лице. Това обаче далеч не е единствения начин да постигнете целта си. Не си мислете, че за да научите детето си на тези важни житейски уроци трябва задължително да банкрутирате. Ето седем интересни начина, по които можете да вмъкнете цвят, звук и аромат от цял свят в ежедневието си.

1. Опознайте света заедно с детето
Дръжте карта на света или глобус на лесно и достъпно за детето ви място. В началото се занимавайте с детето и участвайте в заниманията около опознаване на картата на света. Вашето участие е повече от задължително за децата, които още не могат да четат. Нека картата бъде на разположение и видима за детето постоянно. Така можете да събудите апетита на детето си за знание. Ако детето ви е още малко, след като прочетете някаква информация за дадена страна се опитайте да разиграете игра, в която да си представите, че вие с него живеете там. Разказвайте как си представяте живота си примерно в Китай. Дали ще ядете много ориз като хората там? Къде ще работите ? Спомнете си за всички филмчета, които сте гледали ? Дали детето ви ще посещава школа по бойни изкуства, като героя от “Карате кид”?! Отпуснете въображението си и стимулирайте детето да разказва заедно с вас. Това със сигурност ще е полезно за детето, а и релаксиращо за вас. Помислете какви други декоративни елементи можете да поставите в дома си или в стаята на детето. Възможно е това да са картинни книги със специфични къщи, градини, готварски рецепти или спортове.


2. Говорете си за света
Слушането на новинарски емисии по различни канали от света може да спомогне за постигане на целта, но тъй като те са изпълнени с много и сложни за децата думички, това може да е скучно за детето ви. Ако е така просто използвайте всеки изгоден случай за да започнете разговор с детето, да му кажете всичко което знаете по определен въпрос и по-този начин то да научи още нещо за света около себе си. Със сигурност имате приятели от друг етнос, или изповядващи други религии. Когато наближи някой етнически празник, не пропускайте да информирате детето си за него, както и за обичаите, с които този празник е свързан. Чудесно е ако и вие и детето познавате някой, който ще празнува този празник и дадете на детето пример, че тези ритуали, за които до сега се разказвали се спазват на пример от леля Габи. Така детето ще обвърже образа на конкретен човек, когото познава с описаната култура и така, този разказ няма да изглежда далечен и чужд за него. Ако нямате познати от други етноси, бъдете изобретателни, вижте къде са произведени дрехите, които носи в момента детето ви и започнете разговора от там. Примерно панталонките са произведени в Китай, а тениската на детето – в Бангладеш. Намерете тези места на картата и проучете интересните факти около тази държава. Не е нужно нито Вие да сте експерти, нито детето ви да знае всичко за всяка страна, целта на заниманието е образователна, но и занимателна и интересна.


3. Използвайте силата на музиката.
Хубавото на този начин за запознаване със света е, че можете да го практикувате успоредно с останалите задължения през деня, така че не е задължително да спрете да правите всичко останало, за да слушате специално музика. Направете един сборен диск с индийска, китайска, египетска, африканска и т.н. музика. Оставете този диск да се върти в колата или докато готвите. Със сигурност ще чуете ритми, заради които си струва човек да потанцува. Използвайте момента за да се позабавлявате с детето си, танцувайки с него като египтяни или като африкански войни. По този начин освен самата музика, детето ще опознае и различните танцови движения, характерни за определени страни. Можете да поговорите за официалните дрехи, които хората носят, а и детето и вие ще чуе речта на различните езици.

4. Организирайте си семейни кино нощи.
Гледайте чуждестранни филми, характерни за различните страни. Можете да потърсите и различни детски филмчета, които ще са по-интересни за детето ви ако е по-малко. Ако гледате индийски филм, можете да допълните специалната вечер и с индийска храна. Можете да намерите различни специализирани магазини, които предлагат храна от различни краища на света, така вечерта ще е повече от страхотна и различна от обичайните.

5. Подарявайте подаръци от различни краища на света.
Ако в обкръжението ви има и други запалени по идеята да опознаят света, можете да си създадете традиция да си подарявате за различни поводи подаръци, характерни за различните точки от света. Не забравяйте за така наречените “Handmade” или ръчно направени сувенири и аксесоари, те са един чудесен начин да реализирате такава изненада на свои близки и познати. Като детето ви може да взема дейно участие в избирането на подаръка и научаването на интересни факти около конкретния сувенир.

6. Учете езици.
Ако детето ви вече ходи на училище, проучете какви са възможностите да посещава допълнителни езикови курсове. Възможно е да го запишете и на курс, който не е организиран от училището. Ако имате достатъчно време, можете да използвате различни мултимедийни самоучители или софтуерни програми. Ползата от каквито и да е познания по чужд език са ясни, но мислете мащабно и креативно. Възможно е в съседство до вас да живее човек, кого говори чужд език, може дори съседското дете да говори чужд за вас език. Възползвайте се от това, поощрете децата да се учат едно друго. Нека в играта си едното дете да се стреми да използва думи от друг (чужд) за вашето дете език, така докато си играят и двете деца ще учат. Полза има за всички. Едното дете ще научи думи и изрази, а другото ще усъвършенства мисленето си в стремеж да обясни дадена дума и да препредаде знанията си. 

7. Опознавайте всички докато пътувате.
Дойде ли момента, в който да пътувате, стимулирайте детето си да бъде активно и да разговаря с местни хора. Разговорите, дори и повърхностни са много важни. От една страна детето със сигурност ще научи нещо от всеки отзивчив събеседник и от друга, ще усети само разликите и удоволствието от това да се комуникира с различни хора. В някои моменти на детето ще му бъде по-трудно, в някои ситуации може да се чувства объркано и смутено, но всичко това е важен опит, който винаги ще бъде ценен.

Превърнете глобалните перспективи в едно семейно приключение на което заедно да се наслаждавате. Инвестирайки време и ресурси ще подготвите детето си да се справя с лекота и без стрес в общуването и социализирането си. Това приключение безспорно ще бъде печелившо както за вас, така и за детето ви, така че не се колебайте нито за миг.

 

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.