Съвети от педагога


Мама и татко се развеждат

Мама и татко се развеждат

Как можете да помогнете на себе си и на детето си, ако се развеждате.
Разбира се ситуациите и семействата са различни, но е възможно да се опитате да смекчите стреса и уплахата ако това се случи във Вашето семейство. Детето ви се е родило когато вашето семейство вече е било създадено. Тоест децата не познават друг начин на живот освен с мама и татко, затова стресът, объркването и страха при тях са по-силно изразени. Поощрявайте децата си да говорят открито за чувствата си, независимо дали те са положителни или отрицателни. Детето ви може да е обидено,
сърдито, тъжно, ядосано, отчаяно и т.н. Бъдете търпеливи и не избухвайте ако детето престане да изпълнява рутинните си задължения или ако успехът му в училище спадне. Това е процес, които ще премине. Не е лошо ако забележите проблеми в училище, да поговорите с учителите на детето, за да имат и те яснота през какво преминава детето ви и каква е причината за нетипичното му поведение.

Задължително проведете спокоен разговор, по възможност с присъствие и на двамата родители. Имайте готовност да отговаряте на всякакви въпроси, не се стряскайте и бъдете откровени. Детето може да обвинява някой от родителите, или и двамата, може да вини себе си. Може да задава неудобни въпроси като например "Защо изневери на мама" или "какво представлява изневярата", ако случаят е такъв. Трябва да сте подготвени да обясните на детето, че семейството не се разпада на пълно, просто настъпват изменения и че родителите продължават да обичат детето си след развода. Ако познавате друго разведено семейство с детете на възраст сходна с вашето дете - дайте за пример тяхното семейство за да успокоито малчугана си, че света не свършва с развода.

Ако вие все още не сте емоционално стабилни, помолете друг човек, който е близък и до вас и до детето да проведе разговор с детето за да го успокои. Със сигурност можете да бъдете емоционални в разговора си, да сте дори тъжни или притеснени, но в никакъв случай не бива да плачете, да се жалвате или да изпадате в някаква истерия, защото тези чувства и емоции ще се прехвърлят и върху детето. Както бе споменато, преминаването през подобна житейска ситуация е сложен процес и с порастването си децата могат да се въщат към този момент за да си доизяснят случилото се. Възможно е и след няколко месеца детето да започне отново да задава въпроси. Част от въпросите ще се повтарят, но предвид бързото развитие на децата, те задават въпроси отново, но успяват да разтълкуват по различен, по-зрял начин отговора ви, така че не спестявайте информация, дори това да е болезнено за вас. В повечето случаи поведението на децата се нормализира и те свикват с новата ситуация до около 2 или 3 години.  Не се опитвайте да притискате детето си да играе, да е радостно или пък да се усмихва. Не бива да го насилвате да показва чувства, които в момента не изпитва, въпреки че на вас безспорно много ще ви се иска да видите детето си отново щастливо. Децата имат право на своите чувства, затова им дайте точно толкова време, от колкото се нуждаят.

Децата не бива да са свидетели на скандали.
Има едно много важно правило, което трябва да съумеете да изпълните. Никога не говорете негативно за другия родител, без значение дали той е там или не е. В това число влиза и правилото никога да не водите яростните си спорове, в които се упреквате един друг пред децата си. Бъдете сигурни в едно, колко по-малко детето е било свидетел на скандали и упреци, толкова по-лесно ще премине през този процес и ще се възстанови. Никога не карайте детето ви да взема страна или да бъде арбитър по споровете ви, дори детето вече да е в тнейджъррска възраст. Никога не използвайте детето и като посланник или шпионин. Има много начини, по които можете да комуникирате с бившия си партньор, но най-неправилния сред тях е да използвате детето си за тези цели. Не разпитвайте и малчугана какво се случва в другото домакинство, децата са малки, но не са глупави, рано или късно ще усетят, че са вашите персонални шпиони и изграденото доверие, което имате ще се разклати. Оставете детето да сподели с вас това, което реши. Винаги ще имате някаква информация, но оставате малчуганът да реши каква ще е тя.

Ако сте на етап да създавате нова вързка и да запознавате детето си с нов партньор е добре да помислите как да предпразположите детето си, в зависимост от възрастта и емоционалното му състояние. Очаквайте съпротива, новият ви партньор също трябва да е готов на това и да съумее да реагира правилно и търпеливо. Безспорно най-трудната ситуация е ако единият родител създаде ново семейство. Ако детето не живее при този родител започва да се съмнява, че вече няма да бъде обичано и че новите хора ще го изместят, особено ако новия партньор има свои деца. Ако пък детето живее при родителя, които сключва нов брак, настъпват бързи и радикални промени, с които детето трябва да свиква и да се адаптира. Стресът е голям при положение, че се появява нова майка или нов татко, може би братя и сестри. Със сигурност ще бъде тежък период за всички, но трябва да се стараете да поддържате комуникацията межу себе си и детето. Ако имате някакви традиции, като да излизате в събота в гората, или да ядете сладолед заедно пред телевизора, не прекъсвакте тези традиции. Те ще помогнат на детето да разбере, че живота му се е променил, но със сигурност не се е разпаднал.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.