Съвети от педагога


Децата хапят ?!

Децата хапят ?!

Децата са способни да правят очарователни и изненадващи неща, като да ви дарят с неочаквана прегръдка когато сте изморени, да издават  невъзможни квичащи звуци докато се смеят или да правят обикновените неща по особено сложен и забавен начин. Същите тези даце обаче са способни и на не толкова очарователни неща като на пример да удрят, да крещят ... или да хапят.

Хапенето е доста често явление при децата, въпреки че това едва ли ще ви утеши по някакъв начин. В края на краищата на никого не би било приятно да бъде ухапан, нито на приятелите и роднините ви, нито на малките приятелчета на детето ви в яслата или на площадката за игри. Може да мислите, че хапането е просто фаза, която ще отмине, но това не е точно така. Ако не се стараете да изкорените това поведение, Хапането се превръща в един дразнещ и предизвикващ неприятности за малчугана, а и за вас навик.

Защо децата хапят?
Вярвате или не, хапането е нормална част от развитието на децата. Бебетата и малките деца могат да хапят поради различни причини. Можете да наблюдавате това явление в периода, в който на детето му растат зъбки, или когато му дадете нова играчка. Ухапването е естествен начин за детето да се запознае с даден предмет или човек, тъй като ухапвайки го то придобива ценна информация като врърдост и вида на материята, вкуса и и т.н. С времето детето разбира, че има и причинно следствена връзка между ухапването на някой и реакцията му, така че детето може да хапе просто за да види реакцията. Хапенето е начин за малките деца да привлекат вниманиет ви или да изразят чувствата си. При уплаха, грняв или страх, децата могат да прибягнат до хапане в опит да изразят емоциите си. ТЪй като децата са малки и не успяват да изразят емоциите си поради малкия си речников запас, те могат да прибягнат до този вид действие. Чрез хапането детето може да ви казва 'Обърни ми внимание", или "Това не ми харесва", така че не е излишно да объщате внимание на това изразно средство, което децата използват. Момчетата хапят малко по-често от момичетата, като това явление се проявява обикновено между първата и втората годинка на детето. С проговарянето ще забележите, че тази тенденция намалява.

Как да се справите с хапането?
Следващия път когато вашето дете ухапе друго момиченце или момченце, насочете вниманието си първо към детето, което е било ухапано. По този начин ще игнорирате за известно време хапещото дете и ако то цели привличане на вниманието ви с този акт, то ще разбере, че плана не  работи добре и може да спре да използва този похват. Ако ухапаното дете има някакви контузии или ранички, можете да му промиете раната с чиста вода и да сложите лед.

Бъдете спокойни и говорете умерено и тихо. Направете забележка на детето си като просто му кажете "Не хапи!" или констатирайте "Хапането боли!". Използвайте прости изречения за да може инфорамцията лесно да достигне до съзнанието на детето ви. Направете забележката ясно и бързо,  избягвайте дългите обяснения и лекции, това също се отчита като обръщане на внимание и може да поощри поведениео на детето.

В някои случаи малките деца не осъзнават, че ухапването предизвиква болка. Възможно е детето, което хапе да се разстрои не по-малко от ухапаното. В някои случай, не разбирайки какво точно са направили, малките деца се паникьосват, защото са наранили своето приятелче. Ако забележите подобно поведение на объркване или притеснение, не се колебайте да успокоите и хапещото дете, като му обясните, че хапането  предизвиква болка и че не бива да го прави. Най-вероятно това е била една непреднамерена реакция от страна на детето и е възможно да не се  повтори скоро.

Когато детето, което е ухапало свое другарче се поуспокои опитайте да поговорите и да измислите алтернатива на това поведение. Поощрете  детето си да говори за да изрази чувствата си, а не да хапе. Научете го да казва "Не!, Стоп! или пък Това е мое!", вместо да хапе за да  общува с другите хора.

На тази възраст обикновено наказанията не вършат работа. По-възможно е вие да се ядосате опитвайки се да накарате детето си да изпълни наказанието си. По-скоро се опитайте да хванете детето и да го поставите в покой. Дръжте го, или го сложете да седне някъде, като около  него няма други играчки или деца, които да го превъзбуждат. Има правило, според което на колкото годинки е детето, от толкова минути се нуждае за да се успокои. Ако детето ви е на две годинки, осигурете му две минути спокойствие за да можете по-лесно да комуникирате с него.

Важно е да създадете култура на нулева толерантност към хапането както навън, така и у дома. Бъдете последователни. Поощрявайте детето,  когато то се държи добре и спазва правилата за поведение, които сте определили. Тъй като най-често децата хапят когато не знаят как да  постъпят, се опитайте да подготвите детето си за това, което му предстои. Ако примерно детето хапе по-често или само в детската градина,  това трябва да е знак за вас, че нещо так кара детето да се обърква и да не знае как да реагира. Докато водите детето към градината всеки ден, използвайте това време за да подхортвите психически детето си за това, което му предстои там. Обяснете, че ще има много деца, че ще е шумно, че децата ще играят с различни играчки, които са общи. Че ще трябва да почака ако иска някоя играчка и т.н. Разказвайте за всичко,  което се сетите, че се случва в градината и давайте решения за всеки казус. така в някакъв момент детето вече няма да се чувства объркано  и несигурно, а ще използва някоя от идеите, които сте му дали за реакция.

Ако хапането не намаля интензивността си въпреки, че вие се стараете и особено ако детето ви вече минава три годишна възраст е добре да  потърсите лекар. Възможно е причината за това поведение да е друга и да се дължи на психическа и емоционална нестабилност или на  физически изменения, които смущават детето.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.