Съвети от педагога


Децата трябва да бъдат активни.

Децата трябва да бъдат активни.

Повечето от вас може да са забелязали, че когато са на детската площадка, повечето деца имат активно поведение. Катеренето до върха на пързалката и висенето като маймунки на лосновете обаче има доста по-значителен смисъл освен физическата активност. Това, което се случва на детската площадка най-вероятно ще бъде и модела на живот на детето, когато то порастне. Активността на децата е живнено важна още от годините, в които детето е на училище. Там оборотите и темпа на ежедневието, с които детето ще се сблъска изискват неговата издръжливост и амбициозност. Добре е още когато децата са малки, родителите да възпитат любов към спорта и активността, в това отношение и активното отношение към живота.

Предимствата от активния начин на живот
Напълно логично активния начин на вижот е основа на добрата физическа форма и способности. Чрез спорта детето ще има силни и здрави мускули и кости. То ще има значително по-добър контрол над тялото си, в сравнение с връстниците му, които не спортуват и имат по-пасивен начин на живот. Движението намаля риска от диабет и прави децата жизнерадостни. Чрез спорта децата се приобщават и социализират по-лесно. Намерете спорт, който се отдава на детето, така че то да се чувства щастливо и самоуверено когато ходи на тренировки. Спорта осигурява добър сън и по-ползотворна почивка както за тялото, така и за ума на детето. Децата, които са физически активни са по-склонни да бъдат и академично мотивирани. Това се дължи на подобрената самоувереност и желанието на децата до преодоляват препядствия, да си поставят цели и да ги достигат.

Какво мотивира децата.
Изберете дейности, които са подходящи за възрастта на детето. Предоставете на детето много възможности за спорт или други активности. Детето трябва само да ви покаже чрез емоционалността си и еуфорията си кой вид дейности му допада повече. Осигурете му достъп и необходимата екипировка или принадлежности. Не забравяйте, че децата лесно могат да се отегчат или да се разочароват от някой неуспех. Говорете за това как се става добър. Детето трябва да се научи на постоянство и отговорност спрямо себе си или спрямо другите деца в отбора му, ако участва в отборен спорт. Не забравяйте и, че децата обичат повече от всичко забавлението, така че акцентирайте на удоволствието от това, че излиза да играе на вън, че е сред приятели и сред природата повече, от простото печелене или губене на игри. Когато децата изпитват удовлетвореност и радост от дейностите, с които се занимават, без значение дали това е каране на колело, танци или плуване, детето безспорно ще усети разликата в своите способности и умения. Ваша основна задача е да забелязвате развитието и постиженията на детето си. Бъдете честни и безпристрастни,  опитайте се да признавате постиженията на детето, само когато такива наистина има и бъдете критични към несправянето на детето. Така ще го научите да бъде обективно относно реалните си способности и постижения. Добрите чувства, които ще породите отчитайки заслугите на малчугана си ще го мотивират да продължи да се занимава с дадения спорт или дейност.

Най-добрият начин да научите детето си на активно поведение е като включите спорта като част от програмата на малчугана. Малките деца и децата в предучилищна възраст трябва да играят активно по няколко пъти на ден. Децата от 6 до 17 години трябва да се занимават със спорт най-малко по един час дневно. Поощрявайте детето си да се включва и в училищните дейности и в извънкласните мероприятия, които децата или учителите организират.

В предучилищна възраст децата трябва да играят и да се упражняват, което им помага да развиват важните двигателни умения като ритане или хвърляне на топка,  част от игрите имат и ролево отношение, което в последствие ще е важно за детето. Такъв пример е играта "следвай лидера". Отборните спортове не са препоръчителни за деца до 4 годишна възраст. Децата в предучилищна възраст не могат да разберат сложните правила и често са невнимателни и разсеяни, което може да доведе до нежелани инциденти и наранявания. На тази възраст повечето деца не следва да учат спортни правила, а просто да развиват тялото и ума си чрез различни движения и игри.

В училищна възраст децата прекарват повече време седейки на чина си, а свободното си време често прекарват пред телевизора или компютъра. Ако сте насърчавали детето си да е активно като  по-малко, значи тази фаза ще премине по-лесно и скоро децата отово ще се обърнат към любимите си спортове и занимания. В тази възраст децата се учат на правила и дисциплина в училище, което прави възможно занимаването и със спорт с по-сложни правила и изисквания. Детето вече е пораснало в известна степен и е възможно да станат видими силните му страни, например детето може да бяга много бързо, или да отскача много високо, може да хвърля точно и силно топка и т.н. Освен да водите детето от урок - на урок и от школа - на школа, не забравяйте да отделите време и за свободна игра на детето.

Тийнейджърите са по-самостоятелни, което им дава и по-голяма възможност за избор на занимания. Важно е както вие, така и детето да планира спортните си занимания като ги съчетава с останалите си ангажименти в къщи и отговорностите, които има в училище. Не забравяйте, че в тази възраст децата навлизат в по-сложни взаимоотношения, така че ако детето ви поиска сепциални нови  дрехи или маратонки или друг вид съоръжения, необходими за тренировки, не бързайте да реагирате остро и да отказвате, мислейки че това е поредния каприз. Първо, възможно е детето да се чувства засрамено поради една или друга причина и да иска да се сближи повече до останалите деца, с които тренира и най-лесния начин това да се случи е като промени видимите за останалите средства като дрехите и обувките си. Второ, добрата екипировка е важна както за самите спортни постижения, така и за безопасността и здравето на детето.

Темперамента на детето е от особено значение за спортните прояви. В някой случаи децата изпитват щастие когато дори от време на време вземат участие в мачове или срещи на отбора си. Това им е достатъчно, те не се чувстват затормозени нито от самата игра, нито от това че не играят като титуляри. Други деца са по-амбициозни и се стремят към високи постижения, за тях може би груповите спортове не са добри, ако самата школа или лига няма същите високи цели пред себе си. Най-добрият начин да поощрите детето си е като му давате и добър личен пример и като вземате дейно участие в изявите му. Посещавайте състезанията, в които детето взема участие, използвайте спорта и за семейно забавление. Излизайте в събота за да поритате заедно или да поиграете баскетбол.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.