Съвети от педагога


Важното значение на играчките

Важното значение на играчките

Още преди малкия човек да се е появил, вие сте затрупани с играчки, които имат за цел да направят живота на детето, а и вашия по-лесен, красив и забавен. Играчките не са просто за забавление, те отдавна са съществен инструмент на търговията, който обаче има своите предимства. Освен за забавление и развлечение на децата, основна роля на играчките е да им помогнат да разберат заобикалящия ги свят, да им помогнат да развият различни социални и емоционални умения и да стимулират развитието на мозъка и двигателните способности на детето. Малките деца опознават  света по особен начин. Те лапат или облизват всичко, до което се докопат за да проверят какво е това на вкус, на мирис, стискат и дърпат за да опознаят търдите и меките предмети, хвърлят всичко на земята наблюдавайки както случващото се със самия предмет, така и вашето поведение и реакции. До първата си годинка ще видите, че децата успяват да държат различни предмети в  ръцете си, да ги прехвърлят от една ръчичка - в друга. В тази възраст играта на децата се характеризира с имитиране на дейности, които в повечето случаи правят другите деца на тяхната възраст. С израстването на детето, парньорските игри ще стават все по-важна част и не трябва да забравяте, че вие сте любимият другар за игри на малкия човек. Взаимодействията и комуникацията с детето ще му помогне да се научи по-лесно да говори, ще разбере социалните отношения, ролите и причинно-следствените връзки. След като бебетата опознаят обикалящия ги свят, след като знаят какъв вкус и мирис има всичко около тях, след като знаят какви звуци издават отделните предмети, те са готови за следващия си етап на развитие. За целта от изключителна полза са така наречените Смарт играчки. Не се притеснявайте, в дома си вече имате първите потребни на детето смарт играчки. Една от тях е висящите над бебешкото кошче играчки. Тяхната роля не е само да приспива децата, а да развива зрението им като кара децата с очи да проследяват въртящите се предмети. Важна спомагателна роля за развитието на детето има и огледалото. Държейки  детето пред огледало, ще видите странните и забавни физиономийки, които бебето ще прави. Не е изключено да се опита да се обърне назад за да провери къде е това смешно бебе. Не след дълго детето ще започне да се разпознава в огледалото. В този период води и до себепознанието, когато децата започват да разпознават частите на тялото си като крачетата, ръчичките, носа, ухото и т.н.


- Ring Stack се нарича класическата играчка, която представлява един конус, върху който се нареждат ринчета с различна големина и цвят. Тази игра може да изглежда странна за вас, но е  от изключително значение за децата. Опитвайки се да нанижат рингчето на конуса, мозъка на децата се учи да работи така, както ще трябва да го прави през целия живот на малчугана. Мозъка  изчислява разстоянието от позицията на тялото, до самия конус, детето се опитва да балансира тялото си и да координира движенията си за да изпълни задачката. След като детето усвои самото поставяне на ринговете, можете да използвате същата играчка и за да разширите полето на познание на детето, без обаче да очаквате ответна реакция. Можете да броите рингчетата докато детето ги поставя или вади, да изброявате цветовете им и т.н.


- Push and Pull играчки. Те спомагат за баланса и развитието на детето, както и развиват отделните мускули на детето. Чрез дутането и дърпането на различни предмети цялото тяло на детето ще укрепне. Този тип игри са най-подходящи за децата докато са в проходилка.

След втората годинка децата са на ясно, че предметите имат своята функция. Те ще ви приличат на малки инженери, опитващи се да пуснат всяка играчка и да натиснат всяко копченце на дистанционното или на телефона ви. Децата се привличат от ярки и цветни играчки, които издават звуци, с копченца и всякакви други елементи.


- Топки - Използвайте топки за да развивате двигателните способности на децата, тяхната ловкост и свъчност.
- Играчки с различна форма - Това са видовете пъзели с различни квадратни, триъгълни, кръгли и звездообразни форми. Може да са с форми на животни и т.н. Целта на тези играчки е детето да разпознае формите и да постави конкретната играчка, в конкретната дупчица. Играта спомага развитието на уменията и координацията.
- Механични играчки - чрез тези играчки се стимулират финните двигателни умения. Тези играчки обикновено имат редица копченца, които активират различни действия.
- Ролеви играчки - Това са играчките, които имитират кухни, коли, комплекти за лекари или строители. Чрез тези игри децата придобиват първите си впечатления от професиите или и от  социалните роли. Чрез детските комплекти приличащи на инструментите и приборите с които боравят мама и тате, децата се опитват да имитират дейностите, които родителите правят в ежедневието си.  Чрез плюшените играчки децата могат да си играят на чаено парти, сервирайки на любимите си герои и разговаряйки с тях. По този начин децата оттренират социалните роли и се развиват емоционално.

В предучилищна възраст децата вече знаят достатъчно и благодарение на книжките и филмчетата, тяхната фантазия вече работи и те лесно ще се превръщат в принцеси, супер герои и т.н.  Децата ще искат и вие да играете с тях. Впускайте се в тези приключения заедно с децата си и очаквайте детето ви да очаква вашето одобрение и подкрепа в игрите.  Изкуствата и занаятите са също важни за двигателните умения и увеличават способностите на децата. Те започват да използват пастели и моливи и изразяват мислите и чувствата си чрез рисунки на членове на семейството. Легото и строителните комплекти с които децата могат да изграждат кули и къщички развива редица познания включважи и математика и физика, тъй като  детето ще трябва да усвои елементарните физични правила за да не се срути кулата. С повечето строителни комплекти децата в предучилищна възраст ще могат да използват и въображението си, за да създадат сгради, превозни средства или животни. По този начин те се учат да мислят за отделните елементи и за дребните детайли като например къде са очичките на рибката, от къде излиза хоботчето на слончето, или каква е опашката на маймунката - права или завита, пухкава или не, което от своя страна развива паментта и логическото мислене.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.