Съвети от педагога


Ще живеете в нов град или квартал

Ще живеете в нов град или квартал

Рано или късно много семейства са изправени пред перспективата да се преместят да живеят на ново място. Такава промяна безспорно е стресираща за родителите, но може да бъде и много травмираща за децата, които не могат да бъдат част от вземането на подобно решение. Децата могат да се нуждаят от известно време и специално внимание по време на прехода.  Можете да използвате различни похвати, за да направи процеса по-малко стресиращо за всички.

Преди да вземете подобно решение помислете за детето си. Дали процеса ще протече по-леко или не зависи от възрастта на детето и от емоционалната му стабилност. Колкото по-големи стават  децата, толкова повече се привързват към училището, средата си и приятелите, в следствие на което подбно преместване е съпроводено с редица дискомфортни ситуации за тях и със сигурност ще срещнете по-явостна съпротива. Ако в семейството скоро са протекли и други промени като например развод или смърт, може би е добре да отложите преместването възможно по-напред във  времето, за да осигурите на детето време за адаптация. В някои ослучаи преместването се дължи на смяна на работното място или на други финансови причини. Независимо от определящите  фактори, старайте се да останете позитивни и да изразявате по-скоро ентусиазъм, отколкото притеснение и негодувание пред детето, тъй като вашето отношение към предстоящите събития със сигурност ще се отразят и на по-малките.

Без значение какъв е поводът за преместването, най-добрият начин да подготвите детето си за това е като разговаряте и дискутирате всички възможности, плюсовете и минусите на това, което ви предстои, като е препоръчително да акцентирате на новите възможности, които ще се появят пред детето и пред вас като семейство. Дайте на детето си много и подробна информация и  отговаряйте на въпросите на детето прямо и откровено. Постарайте се да разберете какви са притесненията на детето, дали се страхува от това, че трябва да отиде в ново училище и да се  сприятелява отново, или не може да си представи как ще спи и живее в чужда къща и ще има друга стая, в която не знае дали не живее плашещо чудовище под леглото. Не забравяйте, че за  децата на определена възраст все още всичко е възможно! За да се чувстват децата като участници в този процес ги включете в самото планиране Оставете детето да проучи в интернет какви  възможности има да практикува любимия си спорт, какви постижения има примерно местния клуб по карате. Разглеждайте заедно новото училище, което ще посещава детето и ако то има желание му  задавайте малки задачи, с които да помага в планирането. Ако се премествате в същия град, но в друг район. Отделете време и отидете на някое привлекателно за децата място в новия район, където ще живеете. Нека детето види, че новото място също има своите плюсове. Ако се местите в друг град или държава, постарайте се да обясните на детето максимално много относно обичаите и хората, които живеят там. Давате непрестанно обяснения когато детето ви пита различни неща. Ако детето е по-малко използвайте играчките му, камиончетата или самолетчетата за да покажете какво точно ще се случи. Когато пакетирате всички вещи на детето се уверете, че то разбира, че то ще си види играчките след няколко дни, за да не се тревожи, че повече няма да ги види или че вие ги изхърляте. Ако имате възможност вземете и част от мебелировката от детската стая на детето. Със сигурност то ще се чувства по-добре ако спи в собственото си легло.  Ако можете да пренесете по-голямата част от мебелите си, опитайте се да подредите стаята на детето по същия или подобен начин, така че мъникът да усеща познатия комфорт, с който е свикнал.

Децата в училищна възраст могат да са по-отворени към подобно преместване, но със сигурност също ще се нуждаят от внимание, грижи и обяснение. Ако детето ви вече ходи на училище  помислете кой е по-удачния момент да се реализира подобно преместване. Някои хора педпочитат това да е лятото, тъй като така не се накъсва учебния процес. Други предпочитат да се  преместят по време на учебната година, тъй като детето направо ще прескочи от едното място на другото и ще се срещне и запознае с много нови деца. Ако детето се социализира по-трудно и вие се преместите през лятото, има вероятност до началото на учебната година детето да си стои само в къщи, без обкръжение от други деца и без социални контакти, което допълнително ще го подтисне. Помислете какъв е темперамента на детето и в коя ситуация то ще се чувства по-добре. Зависи основно от това дали детето се нуждае от повече време за адаптация или не.

Най-трудно е преместването ако детето ви е в тийнеджърските си години. Ако се налага подобна промяна, бъдете подготвени за бунт. Тийнейджърът е инвестирал значително време и енергия за  да определи своята социална група и принадлежност и подобно преместване няма да се хареса. Децата на тази възраст са способни да създават трайни приятелства, което ще утежни положението,  да не споменаваме и възможността детето да си има гадже или да харесва друго дете. Друг неприятен момент е, че детето ще си даде сметка, че ще пропусне редица събития, които ще се случат на приятелите му като например лагер, нечий рожден ден или балът за дипломирането. Говорете със своя тийнейджър. Изслушайте всички причини поради които детето се притеснява от преместването и покажете на детето, че уважавате неговото мнение. След като изслушате мнението на детето, обяснете му и че това може да му послужи като тренировка за евентуалните промени след няколко години свързани с колежа или университета, който ще посещава детето. В крайна сметка това преместване може и да е първото, но съвсем няма да е последното за младия човек. За да е по-плавен прехода, ако е възможно, плаирайте посещения на близки и роднини отново в стария град или квартал през ваканциите, за да може детето все пак да се вижда със своите приятели. Проучете възможността и детето да присъства на бала за завършването си със стария си клас ако тийнейджърът иска това.

След като се преместите обърнете внимание първо на стаята на детето, разопаковайте първо неговия багаж и подредете всичко. Опитайте се максимално бързо да възстановите реда и рутинните си навици като вечерите или съботно-неделните семейни занимания. Опитайте се да подготвите детето си, казвайки му реалистични неща. Не създавайте картинка, че в новия клас всички деца ще са мили и ще приемат детето лесно и бързо. Дайте време на вашето дете да се адаптира, но подгответе и самото дете, че другите хора също се нуждаят от време и ще сближаването и сприятеляването с новите деца също е процес, който отнема време.

Ако все пак с времето детето ви не се чувства по-спокойно и уверено на новото място, можете да се обърнете към психотерапевт, който да ви съдейства със съвети как да подходите за да смекчите притесненията и тревогите на детето.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.