Съвети от педагога


Как да помогнете на детето да се справи със страховете си.

Как да помогнете на детето да се справи със страховете си.

Децата не са нито слепи, нито глухи за света около себе си. Те виждат и чуват както новините, така и всичко, което възрастните около тях коментират. За децата обаче е по-трудно да  разграничат кое представлява истинска заплаха за тях, поради което се сформират страхове и притеснения, които трябва да малките да съумеят да преборят с времето. За целта децата се нуждаят от помощ от по-възрастните за да разберат и преодолеят притесненията си. Трябва да се научите да разпознавате кога децата са притеснени и кога имат нужда от помощ за да преодолеят страховете си.

Как да разбера дали детето ми е притеснено ?

Притеснените деца обикновено губят интерес към неща, които обикновено харесват. Под афект от страха ще забележите и изменение в навиците за сън и хранене. Силният стрес ща направи детето по-плачливо. Възможно е да се разплаче само защото сте му направили някаква забележка, без дори да сте се карали. Възможно е да се проявят по-стари навици като нощното напишкване,  смучене на палеца преди заспиване или проблеми със сприятеляването и комуникацията с другите деца.

Какво можете да направите за да помогнете на детето ?

Създайте среда, в която детето да се чувства спокойно и защитено в дома ви. В тази обстановка то трябва да може да си играе тихи игри и най-вече да се чувства спокойно и комфортно да ви  задава въпроси. Обяснете му, че на това място никой друг освен вие не чувате въпросите и никой друг освен вас няма да отговаря. Това трябва да е вашето тайно местенце ( като например в гардероба), където детето да се напъха и на спокойствие да обмисли всички въпроси, които има към вас. Уверете го и че без значение какви са въпросите, в това пространство не съществува нищо лошо, нито ядосване, така че както вие, така и детето ще се чувствате добре говорейки си. Слушайте много внимателно детето си. Възможно е то да не успява все още да обясни какво точно го притеснява, но от изразните средства или от жестовете, които то използва, можете да придобиете по-добра представа за ситуацията. Провеждайте такива разговори често. Нека те не бъдат много продължителни,  оставайте заедно и си говорете докато детето все още е ентусиазирано от разговора. Само след един или два въпроса, то може да се измори или това занимание да му омръзне. Ако е така, оставете разговора за утрешния или по-следващия ден. Обърнете внимание колко време прекарва детето пред телевизора и каква информация получава от там. Добре е да гледате различните предавания заедно за  да можете да коментирате и изяснявате това, което детето вижда и чува. Опитайте се да не демонстрирате прекалена загриженост и притеснения пред детето си. Не забравяйте, че вие сте  основния източник на информация за детето си, така че то често ще се ръководи от вашите мисли, чувства и емоции относно различните аспекти на живота. Често децата изпитват дискомфорт или притеснения при коментиране на проблемите или страховете им. Работете усилено за да премахнете тази бариера и да предразположите малкия човек да споделя откровено с вас. Когато говорите с детето, старайте се да му предоставите информация съобразена с възрастта и опита. Ако проблематиката, която разглеждате е по-специфична, трудна или обхватна, започнете с по-обща информация. Дайте на детето един или два дни да асимилира информацията и поговорете отново, като задълбочите и разширите информацията.

Ако страховете на детето пречат на нормалния му живот, сън, учение или игра е добре да се консултирате с лекар или психолог.

Коментари

1
Магдалена
2014-09-26
Имам бебе на 6 месеца.Преди 2 седмици се преместихме да живем в Брюксел-мъжа ми започва работа тук.Откакто сме тук бебето плаче много през деня и не ме оставя да се отделя от него-иска да го гушкам и да го нося на ръце постоянно.Само когато сме навън е по-спокойно.Не зная как да си обясня поведението му.Дали бихте могли да ми дадете някакъв съвет как да му помогна да се почувства по-добре?