Съвети от педагога


Шест проблема в поведението на детето, които не трябва да игнорирате

Шест проблема в поведението на детето, които не трябва да игнорирате

 

 Поведението на подрастващите деца може да е много неочаквано и непредсказуемо. Част от поведението на децата се дължи на тяхната възраст и житейски опит и негативните или неправилните реакции отшумяват с израстването на детето. Има обаче и поведения, които са недопустими и вие не трябва да ги игнорирате надявайки се, че детето ще го порасти без ваша намеса.

-         Детето ви прекъсва докато говорите.

Причината детето да ви прекъсва докато говорите, може да се дължи на неговия ентусиазъм или вълнение да
ви разкаже нещо или да зададете въпрос. Възможно е детето да се опитва да прекъсне и разговор който водите с друг възрастен човек за да ви покаже или каже нещо. Това поведение не трябва да се толерира и да се пренебрегва като маловажно. Комуникацията е съществена част от нашия живот и ни съпътства независимо от годините ни. Именно затова е особено важно детето да усвои важните правила за комуникация и такт в разговора. Ако не отучите детето да се държи по този начин с вас, то определено ще реши, че всеки е задължен да го слуша тогава, когато то реши да говори. Такова прекъсване когато детето порасне ще се смята за липса на възпитание и за липса на комуникационни умения, което ще носи само негативи на младия човек.
Как да спрете този вреден навик ?
Следващия път когато водите разговор по телефона или лице в лице с познат, роднина или приятел, предварително внимателно обяснете на детето, че докато си говорите, то трябва да е кротко, тихо и да не прекъсва разговора с излишни въпроси. Дайте на детето играчки, с които може кротко да се занимава, докато вие сте ангажирани. Ако въпреки това детето иска да ви каже нещо, вземете едно столче и сложете детето да седне заедно с вас и му кажете да почака да свършите разговора. Не е добре да карате детето да чака прекалено, тъй като малките бързо се отегчават от стоенето на едно място. В първия момент детето ще се почувства странно и ще се възрадва на това, че му позволявате като пълноправен участник да седне до вас и да проследи случващото се. Изчакайте точно толкова време, колко е необходимо на детето да се ориентира в ситуацията. В момента, в който усетите, че детето е разбрало какво се прави на масата, а именно, че вие си говорите и се изслушвате, е най-добре да му обърнете внимание. В първите пъти, когато изпробвате тази тактика е добре да не карате детето да чака повече от половин до една минута. След като детето свикне с подобно поведени, можете наистина да довършите и целия си разговор преди да му обърнете внимание.

-         Грубата игра

В ранна възраст на около 1-2 години за децата е трудно да разберат дали стискат прекалено силно или  бутат и хапят силно. След тази възраст обаче всяка грубост трябва да се счита като неправомерно действие. Често можете да видите, че детето ви се отнася по-грубо, бута, дърпа, скубе свое братче или сестриче или своите приятели по време на игра. Задължително е подобно поведение да бъде забелязано и да предприемете мерки то да бъде коригирано. Ако не реагирате, това изпраща съобщение на малкия човек, че това поведение граничи с нормалното и с времето, това поведение може да стане навик при комуникацията на детето с останалите хора в обкръжението му. Обръщайте внимание на всички агресивни реакции на детето, независимо дали обекта на агресия е друго дете,  играчка или животинче.

Как да
го спрете ?
При подобна ситуация, реагирайте на мига. Издърпайте детето в страни и му обяснение, че неговото действие е наранило приятелчето му или животинчето. Опитайте се да поставите детето си в същата  ситуация, ако то е обект на агресия от страна на друг човек. Детето трябва да знае, че всяко действие, което има за цел да нарани друг е забранено и вие не трябва да правитекомпромиси с това. Ако детето прояви агресия отново, прекратете играта и приберете детето в къщи. Постъпвайте радикално докато то не се научи да се контролира. Обяснете му, че ако се ядоса трябва да дойде при вас, а не да бута другите деца, опитвайки се да ги накара да действат съобразно неговите желания.

-      Детето се преструва, че не ви чува.

Повтарянето по няколко пъти на едно и също нещо като “качи се в колата” или “подреди си играчките” докато детето не реагира изпраща послание, че решението дали това да се случи или не е не ваше, а на детето. Това е неправилно и е възможно да имате много главоболия ако не отучите детето да ви слуша когато говорите и когато казвате какво искате детето да направи. Постоянното повтаряне и напомняне на едно и също нещо кара детето да си мисли, че дори и да не направи исканото от вас сега, вие така или иначе ще напомните отново и може би за детето следващия момент ще е по-подходящ. По този начин обаче малкия човек може да ви разиграва до полуда.
Как да го спрете?
Не заставайте на прага на вратата и не говорете от разстояние на детето. Застанете право пред него, докоснете го, хванете го за ръка например и използвайте този физически контакт, заедно с визуалния за да кажете какво искате. Гледайте детето в очите и се уверете, че и то ви гледа. По този начин илюзията, която детето иска да ви втълпи, че не чува е невъзможна. Искайте от детето винаги да дава отговор. Нека казва “добре, мамо”. Така вие ще знаете, че детето ви е разбрало и ще можете по-спокойно да очаквате реакцията му. Ако детето се занимава с друго и се разсейва, махнете играчките или спрете телевизора докато задачата не се изпълни. Ако все пак не успявате да се справите със селективното слушане на детето, можете да създадете следната стратегия. Обмислете наказание за детето, пропорционално на това колко пъти се е наложило да повторите една и съща заръка. Примерно ако се наложи да повторите веднъж, то детето ще пропусне един час гледане на телевизия. Ако повторите два пъти – два часа. Съобразете наказание с дейностите, които са важни за детето. Ако то прекарва повече часове пред телевизора на ден, то вместо един час,  можете да забраните телевизията един цял ден. Или карането на колело, или видео игрите. По този начин, след като детето бъде наказано няколко пъти, ще разбере, че е в негов интерес просто да спази изисканото от вас за да бъдете и вие и то доволни.

- Действия само с позволение

Когато сте на гости на приятели или роднини е особено неприятно когато детето започне да пипа или да иска различни неща от домакините. Подобно поведение не трябва да се толерира нито във вашия дом, нито в чужд. Докато децата са малки, те трябва да се научат кое е допустимото поведение и как трябва да се държат и като гости и като домакини, а и в ежедневието си за да можете да контролирате по-лесно всички действия на малчугана.
Как да го спрете?
Създайте правила във вашия дом. Често говорете за тях и ясно и категорично се обосновавайте когато казвате нещо на детето. Ако то примерно е пуснало телевизора в момент, в който смятате, че телевизора не трябва да работи, вземете дистанционното и изключете телевизора. Поставете дистанционното на обичайното му място и с явен и висок глас кажете на детето, че то трябва да ви пита винаги, преди да пусне телевизора. Ако детето си вземе нещо сладко без позволение, тактиката е същата. Кажете, че правилото изисква да попита дали може да си вземе сладкиш, преди да го направи. Използвайте думи като правило, правила, правилно. По този начин за детето правилата в къщи ще са еквивалентни на законите за нас, възрастните хора. Успеете ли да контролирате детето чрез тези правила във вашия дом, отиването на гости вече няма да е такъв проблем. При влизане в чуждия дом кажете на детето, че тук важат същите правила, които и във вашия дом. Така детето няма да се дезориентира какво може да прави във вас и какво не на други места. Именно затова най-важното е то да се научи да иска позволение за всяко действие, което иска да извърши. С времето и израстването, детето ще научи кои са нормите на поведение и постепенно ще се налага да пита за все по-малко неща, просто защото ще е научило правилният начин на действие.

- Демонстрация на липса на уважение

Когато децата тръгнат на училище и имат контакт и с много по-големи деца, те често правят неща просто за да проверят реакцията на своите родители. Едно нещата, които бързо се заучава е демонстрацията на липса на уважение и респект към по-възрастните и към вас. Можете да видите как детето прави гримаси докато говорите или след като се обърнете. Ако все пак детето е достатъчно респектирано от вас, то може да опита тази тактика в училище, в следствие на което е възможно учителят да се оплаче, че детето демонстрира липса на уважение.

Как да го спрете:

Обяснете израз на какво е това поведение. Възможно е ако детето е по-малко дори да не знае какво символизира извъртането на погледа или несъобразения тон. Обяснете, че подобно поведение е грозно и че никой не го харесва. Целта не трябва да е да накарате детето да се почувства зле. Вместо това му подскажете алтернативи за действие. Ако на детето нещо не му харесва, то не трябва да реагира по този неуважителен начин, а трябва да използва възпитаните начини да покаже или изкаже какво мисли. Обяснете на детето, че ако действа неправилно, никой никога няма да се съобрази с него и обратното, колкото е по-възпитано с по-възрастните, с вас и с учителите си, толкова те ще бъдат по-ангажирани с него. Предизвикайте детето си да си направи експеримент за да достигне до правилния извод само. Така урокът ще бъде най-траен и полезен.

- Детето преувеличава истината

Децата често си измислят, хиперболизират или преувеличават.  Това се дължи на стремежът им да се докажат пред приятелите си, или да са интересни за големите и да се покажат като равностойни, претендирайки, че знаят, че могат, или че са правили неща, които всъщност никога не са. Това е нещо, което се надскача с времето, но въпреки това не е препоръчително да подминавате това поведение, тъй като в един момент детето е възможно да не съумее да различава ситуациите, в които е възможно все пак да преувеличи, с тези, в които това е строго забранено.
Как да го спрете:
Спомнете си за приказката за лъжливото овчарче и ако не сте я разказвали на детето си, започнете с нея, все пак тя не случайно съществува. Уверете се първо, че детето е разбрало смисъла и като го накарате да пресъздаде или да разтълкува част от приказката. Когато чуете конкретна ситуация, в която детето излъже или преувеличи се намесете на мига. Издърпайте детето в страни, така че останалите деца да не чуват разговора ви. Спокойно обяснете на детето, че не бива да казва неща, които не са истина и му припомнете за героя от приказката. Ако прецените, че е удачно можете да помолите детето след като се върне при останалите да се коригира и да каже истината. Важно е този разговор да се води на четири очи, в противен случай рискувате детето да се почувства засрамено и разкрито, което може да го ядоса. За да поощрите детето, старайте се вие също да бъдете честни с него и му давайте примери какво би станали или как детето би се почувствало ако вие му обещаете, че ще отидете на люлките, но всъщност не го заведете. Трябва да накарате детето да разбере, че доверието е сложен и двустранен процес. Ако вие сте честни с детето, то следва и детето да е честно с вас. Същите отношения се прехвърлят и върху останалите хора и в различните ситуации. 

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.