Съвети от педагога


Осиновяване на дете

Осиновяване на дете

Процедурата по осиновяване на дете може да отнеме време, дори повече от това, което сте очаквали. Използвайте този период, преди да приемете детето до в дома си за всички полезни неща, за които е възможно след това да нямате толкова време. Добре е да подготвите дома си за новия член на семейството си. Ако вече имате яснота за възрастта на детето, купете необходимите играчки, дрехи и съоръжения и обезопасете самия дом. Ако се справите с тази част от ангажиментите преди детето да дойде, стреса, с който ще се сблъскате ще бъде значително по-малък. Ако детето, което осиновявате е по-голямо, не забравяйте, че преди вас то е имало живот. Използвайте момента за да говорите с приемните родители или с учителите и директора на сиропиталището за да разберете възможно най-много за характера и интересите на малкия човек. Колкото повече информация имате, толкова по-лесно ще направите дома си комфортен за малкия човек.

Бъдете търпеливи с детето и имайте предвид, че може да отнеме време докато детето се отпусне в новата обстановка и се привърже към вас. Възможно е да иска да спи на светло или да спазва някакви свои ритуали, с които промяната да е по-лесна. Уважавайте детето и всички негови прищявки, докато не се уверите, че детето се чувства достатъчно сигурно с вас, за да започнете да коригирате определено поведение или навици. Не забравяйте, че в сиропиталището, децата са свикнали да спят в общи спални и в началото детето може да се чувства дискомфортно да остане само през нощта. В началото може би е добре да пренесете леглото на детето във вашата спалня или обратното, така че детето да се чувства сигурно и да спи спокойно. Не се притеснявайте и ако през първите дни детето няма особен апетит и отказва храната ви. Все пак детето е подложено на стрес. Не трябва да пренебрегвате и възможността детето да не обича определена храна, която му сервирате, но все още да не смее да ви каже, така че по-добре говорете с детето какво му се яде и какво иска за вечеря. А ако то не казва, то приготвяйте различни неща, за да увеличите възможността да уцелите храна, която ще се хареса на малкия човек.

Колкото и да ви се иска още с пристигането на детето да съберете всичките си познати, приятели и роднини и да отпразнувате този паметен ден, избягвайте подобни големи празненства в началото. Поставете се в същата ситуация, в която е детето. Изведнъж то попада в някаква къща с двадесет непознати възрастни. Постарайте се преди всичко да осигурите уют, затова дори и да предстоят големи празници като коледа и нова година, то по-добре ги прекарайте в тесен семеен кръг. Помислете и дали от сиропиталището няма да позволят да вземете за един или два дни и най-доброто приятелче на детето. Така то ще се чувства по-добре и не толкова самотно.

Важно за родителите, които осиновяват дете е да си дадат ясна сметка, че след като премине еуфорията по приемането на детето в дома ви, вие също ще имате нужда от време за адаптация. Не само навиците на детето ще трябва да се изменят, а и вашите. Освен това е напълно възможно вие също да се нуждаете от време за да се привържете и да обикнете детето. Не се страхувайте ако установите, че сякаш магията не се е получила от първата секунда. Доверието се гради с време и грижи. Понякога дори биологичните родители се нуждаят от известен период от време за да се привържат и да обикнат детето си.

За да не се претоварите и изтощите изведнъж от всички нови задължения и ангажименти, които ще ви се струпат е добре да направите такъв график, че да предвидите време и за себе си. Използвайте времето, в което детето спи за да си почивате и вие, независимо че имате какво да гладите, подреждате или перете. Ще ви е по-лесно да го направите когато детето е будно, отколкото когато на вас ужасно много ви се спи. Редувайте се с партньора си кой ще се става през нощта ако детето е по-малко и се налагат грижи. Освен това по този начин малкия човек ще се привърже едновременно и към двама ви

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.