Съвети от педагога


Първите приятели на детето

Първите приятели на детето

Социалното развитие на детето започва със самата поява на малкия човек. В началото детето комуникира изразявайки емоции като плаче или се смее. С всяка изминала година обаче, възможностите на детето да комуникира се развиват за да достигне детето до възможността да създава приятелства, да предпочита едни деца пред други и съответно да бъде предпочитано. Ето какво трябва да знаете за социалното развитие на вашето дете във всяка отделна възраст, за да можете да му помогнете да изгради позитивни взаимоотношения с връстниците си.

След като детето се появи в нашия свят, то разчита основно на родителите си за да оцелее. От родителите детето очаква да получи спокойствие, любов и комфорт за да може да се развива. Тъй като още от утробата децата са свикнали с гласа на родителите си, те бързо се превръщат в хората, които детето търси и цени най-много още преди да може да изрази това с думи. Една от най-важните задачи, които стоят пред родителите е да научат детето да комуникира правилно вербално и невербално за да може по-лесно да се социализира.

Как се развиват социалните умения ?
При децата на една годинка всичко е въпрос на самоконтрол. На тази възраст децата не са способни да си изберат приятели, така че те комуникират с възрастните, които са във вашето обкръжение и с децата на вашите близки и познати. В тази ранна възраст децата не разбират концепцията за споделяне и си мислят, че всичко което е в ръцете им, им принадлежи. За да поставите основите на по-нататъчното развитие на детето е добре да се опитате да научите детето, че играчките могат да се споделят и с останалите деца когато сте се събрали с родители на деца със сходна възраст до тази на вашето дете. Децата трябва да успеят да овладеят и разберат концепцията, че играчките с които играят не им принадлежат и че дори те да са техни, няма нищо лошо в това да ги предотстъпят за малко, за да може и другото дете да им се наслади.

Децата на две годишна възраст все още не могат да изразят всичките си мисли и чувства с думи, затова е важно родителите да им помагат да заучат определени важни фрази, с които детето да общува по-лесно с връстниците си. В тази възраст трябва да можете да управлявате играта на децата и да съумявате да ги накарате ту да играят, ту да рисуват. Когато сте организирали събиране за игра с още едно или две деца е добре да редувате заниманията им, за да не позволите децата да се отегчат и да започнат да се дразнят. Ако забележите, че две деца искат една и съща играчка можете спокойно да използвате кухненски таймер, за да определяте как децата да редуват играта си с въпросния желан игрови обект.

Децата на около три години са способни да създават първите си приятелства. По своето естество приятелствата в тази възраст са непредсказуеми. Детето може да си допадне с друго на неговата възраст с което имат еднакви интереси, или с което се смеят на еднакви неща. Възможно е обаче да се сприятелят и деца с напълно противоположни личности. Това, което вие трябва да направите като родители е да дадете възможност на децата да се насладят на това приятелство като им осигурявате време заедно, като ги водите заедно на различни места. В голяма степен да са приятели две деца на такава крехка възраст означава, че и родителите трябва да се сприятелят и да прекарват значителна част от свободното си време заедно.

На четири годинки децата вече започват да гледат на себе си като част от една по-сложна социална среда. Ще забележите, че докато децата играят навън или в детската градина ще започнат да се оформят групички. В този период е жизнено важно да успеете да покажете и обясните на детето си по какъв начин да се присъединява и приобщава към дадена група. Този урок е важно да се усвои, защото от тук на татък това ще е най-често срещаният сценарий за създаване на нови приятелства. Можете да дадете съвет на детето си, когато иска да се включи в дадена игра да помоли останалите, или самото дете да предложи някоя забавна игра или пък то да предложи да изпълни дадена роля, която другите не искат да изпълнят. На пример когато децата играят на криеница, почти всички предпочитат да се крият, но никой не иска да търси. Това е идеална възможност за детето, което иска да се приобщи към играещите деца. Достатъчно е само да се приближи и да каже, че то ще брои докато всички останали се крият. Така другите деца оценяват ползата от включването на новото дете и рядко ще се случи някой да се възпротиви на такова пикантно предложение.

На пет годишна възраст вече всичко е въпрос на умения и компетенции, колкото и странно да звучи това. Пет годишните вече са социални същества, те се стремят да си изберат приятели с които да се чувстват добре и в същото време те се учат как да отстояват себе си и собствените си идеи и интереси. Вече можете да започнете да говорите с детето си за това каква представа има то за приятелството, какво очаква, какво получава и как се чувства от това. Ако детето се оплаче, че не се разбира с дадено дете, можете да го поощрите да се опита да поговори с другарчето си относно това, което не му харесва или направо да измени средата с цел да намери такива деца, с които да се обгради, с които ще се чувства пълноценен и пълноправен участник в игрите и различните занимания.

Когато детето израства не забравяйте, че не количеството, а качеството на познанствата са от значение. Не е необходимо да се стремите да запознавате детето си постоянно с нови и нови деца, а просто да осигурите възможност на детето да играе с тези свои приятели, с които му е приятно. Организирайте срещи за игра с други деца за да може детето да свиква с различните темпераменти на останалите деца. Осигурете на детето си и дни, в които да няма организирани срещи, за да може да си поиграе и да се занимава с повече тихи игри в дома ви. По този начин и вие ще можете да му обърнете повече внимание и да се насладите на времето заедно.

Когато детето започне да посещава учебни занятия можете да разширите кръгозора му като го запишете на различни школи, курсове и спортове, които представляват интерес за малкия човек. Колкото повече неща умее детето и колкото по-добре ги умее, толкова по-високо ще бъде самочувствието и самоувереността му.

Какво да направите ако детето ви има силно изразено желание да командва останалите ?
Може би вече сами сте разбрали, че най-лошо става когато съберете на едно място две волеви деца, които започнат да се “борят” за влияние над другото дете или над останалите. Най-лесното решение, което можете да предприемете е да не събирате тези две деца. В някои случаи обаче това не помага. Ако вашето дете има желание да доминира над останалите, да посочва на какви игри да се играе и как да се играе, то е най-добре да събирате детето си с малко по-малки деца от него. Една година в този случай е напълно достатъчна. По-малките деца обичат да гледат по-големите и да им подръжават. По този начин всички ще са доволни и ще се насладите на спокойната игра на децата. За да научите децата да са толерантни и отворени към всички, поставете правила, че всички деца трябва да са включени в общите игри и никой не трябва да стои на страна. Ако добре се познавате с останалите родители не е зле да определите такова общо правило, което да се наложи от всеки родител.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.