Съвети от педагога


Родители и деца в едно легло

Родители и деца в едно легло

Идеята за споделяне на едно легло от родители и деца има както поддръжници, така и противници. Поддръжниците на идеята считат, че спането на родители и деца в едно легло спомага за кърменето като го прави по-лесно и удобно за майката и детето. По този начин цикъла на съня на майката и на бебето се уеднаквява и не се налага нито детето, нито родителя да се разсънва по няколко пъти всяка вечер. Според поддръжниците, близостта на родителите позволява на бебето да заспива по-лесно и да има по-дълбок и спокоен сън. Счита се, че родителите, които работят имат възможност да изградят и затвърдят своята близост с детето именно по този начин.

Съвместният сън, особено с бебета и новородени обаче крие и своите рискове. Противниците на това разбиране, както и комисията по безопасност на САЩ (CPSC) твърдят, че спането в едно легло поставя бебето в риск от задушаване. Препоръчва се креватчето на детето да бъде поставено в спалнята на родителите, но не и самото дете да спи в леглото на възрастните. Първият довод на противниците е, че детското спално бельо, дрешки и завивки следва да са много по-финни и да се перат много по-често и то с препарати предназначени за бебета, които са по-щадящи за да не предизвикат обриви или алергии. Втората най-голяма опасност е задушаването, като според статистиката за 7 години в САЩ са регистрирани 515 смъртни случая на деца, които са били поставени да спят при родителите си. Повече от 75% от случаите са с деца под 3-месечна възраст. Особена опасност се крие в споделянето на едно легло с бебета и с малки деца на около 3-4 годишна възраст. Малките деца е възможно да се въртят повече, да ритат или да разместят завивките така, че бебето да няма достъп до кислород, тъй като децата нямат инсктинкта на родителите си.

Най-честите случай на задушаване са в следствие на пропадане на детето в средата на леглото, между матраците или при пропадане между рамката на леглото и матрака. Регистрирани са смъртни случаи и при притискане и заспиване върху детето. Не са редки случаите и при оплитане на детето в самите завивки или в завеси или пердета, които са в непосредствена близост до леглото.

За да се минимизират рисковете от задушаване е забранено в леглото да има обемисти и пухкави завивки или възглавници. Никога не слагайте детето си да спи до вас ако вие или другият родител е употребил алкохол или други вещества, които могат да притъпят усещанията им. Не спете с детето си и ако сте взели приспивателни, или ако партньорът ви използва подобни медицински медикаменти. Детето не трябва да спи върху мек матрак, меки завивки или повърхност. Малките деца до 3 годишна възраст не трябва да спят и върху водно легло.  Не поставяйте до леглото си драперии или щори, тъй като от тях стърчат въженца и детето може да се омотае и задуши. Ако детето не е с отделна завивка е възможно завивайки себе си, в просъница да вигнете завивката прекалено много, така че всъщност детето да остане завито през глава, което е изключително опасно.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.