Съвети от педагога


Да предпазим децата от инциденти във водата

Да предпазим децата от инциденти във водата

Лятото предстои, а с него се задават и всички възможности за забавление и отдих около морето или басейна.  Прекарването на някой горещ ден около воден басейн е истинско удоволствие, както за малките, така и за техните родители. Преди да помислите за всички удоволствия, трябва да помислите и за сигурността си и тази на детето.  Преди да тръгнете към заслужената си почивка се уверете, че детето също знае кои са опасностите, които го дебнат и как да се предпазва.

БАСЕЙНИ
Те са страхотни и атрактивни, тъй като предоставят различни възможности за забавление на децата. Това, което детето трябва да знае особено при първите си посещения, е че за разлика от мекия пясък на плажа, в басейните всичко е твърдо и ръбесто. Плочките не рядко са хлъзгави и са възможни удари, които могат да са опасни. Малките деца не трябва да скачат от ръба на басейна във водата, особено ако са оставени и без надзор от родителите си. Евентуално подхлъзване по време на скок, може да предизвика удар в областта на главата в ръба на басейна. Загубата на съзнание в следствие на такъв удар е много възможна, а с това е възможно и удавяне. За да не се обърка детето, внимателно обяснете, че големите числа в страни от басейна са маркери за дълбочина. Ако детето е на възраст да познава числата, то това ще му е от полза, за да не попадне без да иска в дълбоката част на басейна, без значение дали може или не да плува. Обяснете на детето, че преди скокове трябва внимателно да се огледа дали няма друг човек или опасен предмет във водата или на дъното, в който може да се удари. Обяснете на детето и че скокът във вода, която е по-плитка също има рискове за нараняване, така че освен дълбочината, детето трябва да се научи да съобразява и плиткостта. Преди детето да цамбурне във водата, то трябва да си изгради навици да проверява температурата. Ако водата е много студена, при рязко потапяне може да се предизвика шок и повишаване на кръвното налягане. Възможно е крайниците на детето да се схванат и дори и ако може да плува, то да не е способно. Нека децата влизат във водата само когато около тях има възрастен придружител или спасител. Не позволявайте децата да бягат в частта около басейна и ги мотивирайте да спазват правилата, които са описани на таблата около басейна. Не позволявайте на детето да влиза с храна или дъвка във водата, тъй като е възможно задавяне.

ЕЗЕРА, РЕКИ И ДРУГИ ВОДОИЗТОЧНИЦИ :
Много деца плуват в потоци, езера или други водоизточници по време на почивка сред природата. Тези водни източници са по-непредсказуеми. Не винаги можете да прецените дълбочините, теченията или подводните камъни, в които детето може да се удари. Ако детето или вие плувате в такива водоизточници е препоръчително да носите специални обувки когато сте във водата. По този начин няма да се нараните по камъните или острите предмети, които може да са на дъното. Не позволявайте на детето да плува ако във водата има растителност. Възможно е детето да се оплете в някое растение. Обяснете на детето, че каквото и да става, то не трябва да се паникьосва и че трябва да запази самообладание. Ако детето се вози на лодка или на друг плавателен съд, то задължително трябва да е със спасителна жилетка, независимо дали може или не да плува.

ПЛАЖОВЕ :
Плуването в море или океан е по-опасно и детето, както и вие трябва да сте на щрек. Възможни са резки промени на климата, поява на течения или големи вълни, които могат да са особено опасни. Внимавайте и избягвайте да плажувате на места, където река или друг водоизточник се влива в морето или океана, тъй като на такива места винаги има течения и подводни ями. Когато отидете на даден плаж, без значение дали го познавате или не се огледайте къде е най-близкия спасителен пост до вас и по възможност застанете в близост до него. Проверете и дали има спасител и медицински център в близост. Огледайте се за флага, който е поставен на спасителния пост и се съобразете със значението му.  Не позволявайте детето да влиза във водата само ако има големи вълни, тъй като те могат да го съборят и въртят под водата. Не пускайте детето да плува само и след дълги часове на плажа, просто защото то вече ще е изморено, без значение колко енергично тича по пясъка. Самият организъм на малкия човек ще е изтощен и е възможно от това да произтекат неприятни последици. Важно е и вие и детето да знаете какви са възможностите ви и ако започнете да се чувствате уморени, излез от водата и си почивайте на пясъка известно време. Детето трябва да знае, че ако попадне в течение, което го отвежда навътре в морето, то не трябва да се опитва да плува право към брега. По този начин бързо ще се изтощи и има риск от удавяне. В такива ситуации правилното действие е да плувате успоредно на брега, или да плувате не право към брега, а под ъгъл около 45 градуса. Възможно е в даден момент да излезете от течението или поне силата му да намалее, така че да можете по-лесно да се доберете до брега. Отново най-важно е да не губите самообладание. Не позволявайте на детето да плува около кейове или мостове, в които вълните могат да го блъснат или ударят.

Докато сте на открито не забравяйте да, че и вие и детето трябва да пиете много течности и да използвате слънцезащитен крем. Препоръчително е детето да носи и слънчеви очила, както и шапка. Не плувайте ако вали дъжд или при условия за гръмотевици. След напускане на водния басейн не пропускайте да се изкъпете със сладка вода и с обилно количество сапун, тъй като във водата живеят и много микроорганизми и микроби.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.