Съвети от педагога


Срамежливите деца

Срамежливите деца

Сигурно всеки родител е наричал и определял детето си като срамежливо в някакъв момент от неговото развитие. Истината е, че срамежливостта не е отрицателна черта, напротив дори може да бъде положителна, особено ако детето се научи да управлява правилно това свое поведение.

Кога срамежливостта е в помощ на детето ви :
Срамежливостта е личностна черта, а не дефект. Някои от най-милите, добри и отзивчиви хора са много срамежливи. Тези хора са склонни да бъдат внимателни слушатели, те усещат добре настроението на околните и са добри събеседници, които с поведението си не провокират и не притесняват събеседника. Не е препоръчително да определяте или да извинявате поведението на детето си пред други хора  като го наричате “срамежливо”. Много родители смятат, че срамежливостта би попречила на детето им, но истината е, че по-срамежливите хора използват повече невербални знаци при общуването си, така че реално не може да се твърди, че срамежливите деца или хора имат някакви проблеми с обчуването. Някои деца не се срамежливи, а са по-скоро предпазливи когато се срещат с непознати. В някои случаи на децата им отнема повече време за да се отпуснат и да се почувстват добре в нечие ново обкръжение. Това е един своебразен тест. Необходимото време за опознаване доказва на детето дали комуникацията и отношенията с дадения човек наистина си заслужават неговото усилие и внимание. Тъй като тези деца са по-спокойни, те рядко се забъркват в неприятности и рядко някой ще се оплаче, че такова дете е нагрубило друго.

При някои деца обаче срамежливостта е индикатор за вътрешен проблем. Тези деца, които реално имат проблем с комуникацията обикновено избягват контакта очи в очи и имат други различни поведенчески проблеми. Някои деца използват срамежливостта като прикритие на това какво или кой не им харесва. Това е едно безопасно поведение, което не изправя децата пред реална конфронтация. Тези деца обикновено страдат от липса на самочувствие или се чувстват подценени или недооценени. Не забравяйте, че в ранна възраст децата се страхуват от непознати, тъй като те са свикнали единствено с хората от тяхното обкражение. Детето може да показва признаци на срамежливост при вида на човек с брада, особено ако в семейството ви няма такъв. Този непознат човек може да изглежда страшен за малкото дете и то да наведе глава и да се свие до или зад крака ви, опитвайки се да се защити или предпази. Вместо да подбивате авторитета на детето си, определяйки го като срамежливо, можете просто с личен пример да покажете на малкия човек как трябва да комуникира с въпросния брадат чичко, или с който и да е друг човек. Стиснете ръце или се прегърнете ако се познавате добре. Говорете мило и спокойно, усмихвайте се, по този начин вашето спокойствие и позитивно настроение ще се предаде на детето и то ще започне да се чувства по-добре в това обкръжение. Срамежливостта обикновено е само преходна фаза от развитието на малкия човек и най-вероятно скоро ще усетите, че това поведение ще изчезне.

Ако едно дете е срамежливо, не се опитвайте да го пресирате и насилвате да демонстрира друго поведение. Колкото по-настоятелни сте вие, толкова повече ще се затваря и изолира детето, защото вие се опитвате да го изведете от комфортната за него зона. Ако искате да помогнете на детето, създайте подходяща среда, в която малкия човек да се запознава с нови деца и по-големи хора, но да има възможността да действа както то сметне за необходимо. След като се сприятели с една дозина хлапета и види, че в това няма нищо лошо, то времето, което едно ново запознанство ще му отнема значително ще намалее. Дори без да искаме, ние всички използваме етикетите, които хората придават на друг човек за да коригираме поведението си. Наричайки детето си срамежливо, вие ще подтикнете останалите да се държат неестествено с него. Ще се опитват изкуствено да го предразположат да е по-контактно или разговорливо, което няма да е приятно за детето и със сигурност детето ви няма нужда от подобна помощ. Вместо да кажете на детето си, че леля му няма да го ухапе, по-добре подгответе детето и поговорете с него преди да се срещнете с въпросната леля. Обяснете му какво се очаква от него. Кажете, че искате да отговори вежливо на поздрав, кажете че ако му зададат въпрос, като например как се казва или на колко е години е добре то да отговори, защото леля му е ваша близка и тя ще се радва да се видят и запознаят. По този начин детето ще има подготовка и ще знае какво да прави, вместо панически в мислите си да се опитва да намери решение на създадената ситуация. Ако искате детето да демонстрира някакви знания или умения, вместо да му казвате какво да направи, го помолете като предварително му дадете обяснение. Ако примерно детето ви се учи да свири на пиано и в дома ви са дошли гости, обяснете на детето, че приятелите ви винаги са обичали да слушат как деца свирят на пияно и това много им харесва. Подкрепете детето да изсвири любимата си мелодия или дори само част от нея. Не изисквайте от него да изсвири точно това, което вие или някой от гостите желае, защото неувереността може да смути детето ви. Примерът с пианото може да се отнесе към всеки друг пример то вашето ежедневие и от ежедневието на детето ви.

Ако майката или бащата са екстровертни личности, а детето е срамежливо, като родители вие трябва да сте доста внимателни. Дори и детето да не отговаря на въпросите, които му се задават, вие не трябва да отговаряте вместо него. Дори ако това се налага, опитайте се да разсеете детето като го изпратите да си играе някъде в страни, за да можете вие да обясните това, което детето не е успяло. Ако обаче става въпрос за стандартен разговор с приятели, то не си позволявайте да вземате думата на детето или да го прекъсвате за да отговорите по-правилно от него. Излезте от ситуацията като кажете, че детето ще отговори когато сметне, че момента е подходящ и т.н.

За да разберете какво точно се случва се опитайте в подходящ момент, когато сте на саме с детето си у дома да го разпитате какво точно чувства или какво си мисли, когато е поставено в подобна ситуация. Нека детето се опита да ви обясни мислите си, за да съумеете вие да предприемете най-подходящо решение и най-правилни действия, които да накарат детето да се чувства максимално удобно и комфортно.

Коментари

1
aybuge
2014-12-03

Благодаря за коментара!