Съвети от педагога


Ти ще имаш братче или сестриче – какво да очакваш ?

Ти ще имаш братче или сестриче – какво да очакваш ?

Това, което трябва да знае едно дете, преди новото бебе да се появи в дома ви е, че бебетата са прекрасни, забавни и усмихнати. Въпреки това, те често ще плачат и дори ще се събуждат всяка вечер. Бебето ще разхвърля и цапа всички вещи до които се добере, включително и до играчките или учебниците на по-голямото дете. В началото бебетата не могат да говорят или да ходят, също както и не могат да отидат до тоалетната сами. Тъй като бебето се нуждаяе от толкова много грижи, мама и татко често ще бъдат зает с него. По-голямото дете трябва да е предварително запознато с всички тези изменения, които ще засегнат и неговия живот. Направете всичко възможно да обясните на по-голямото дете, че всички тези грижи и внимание, което то ще види да демонстрирате към новото бебе,са били демонстрирани и към него, когато той е бил бебе. Уверете детето си, че само защото сте заети с бебето, това не означава, че вече не обичате или, че обичате по-малко първото си дете. Опитайте се да настроите положително детето си и го мотивирайте да очаква братчето или сестричето си, тъй като това ще е много забавно и различно и защото с времето, те двамата ще могат да правят все повече неща заедно. Не пропускайте да обясните и че грижите могат да бъдат и изморителни. Също така не забравяйте да обясните, че ако детето има проблем, то трябва задължително да сподели на мама или на татко за проблема си, или просто да каже ако се чувства изолирано или ако не получава достатъчно сън.

Обяснете на детето, че бебето трябва да расте в корема на мама в продължение на 9 месеца. Използвайте този период рационално и подгответе детето си като му разяснявате различни обстоятелства около новия член на семейството и какво ще се изменя. Така ще минимизирате възможността детето да се чувства несигурно или да ревнува от появата на новото бебе. Обяснете на по-голямото дете къде ще спи бебето, къде и как ще се храни. Дайте информация кой ще се грижи за детето, докато вие сте в болницата с бебето. Попитайте и проучете дали във вашия град не се организират курсове за деца, които ще стават по-големи батковци и каки. На тези курсове се обясняват всички важни неща за бебетата и как по-големите деца трябва да се отнасят към тях. Ако имате близки, които имат малко бебе, прекарайте няколко дни в тяхното обкръжение заедно с по-голямото дете. Така то ще има контакт с друго малко същество и ще е по-добре подготвено за всичко, което ви очаква като семейство. Обяснете, че в началото бебето ще е много, много малко и сънливо и че в първите месеци двете деца реално няма да могат да си играят заедно, защото малкото бебче още няма да може да се справя с нещата, с които по-големият батко или кака могат. Поощрете детето ви да ви помага в първите месеци с бебето, така че да има участие както в живота на бебето, така и да не прекъсва отношенията си с вас. Ако детето е достатъчно голямо можете по някога да му позволявате да държи детето или дори да го нахрани. Ако позволите на детето да участва активно в грижите за малкия човек, не бъдете твърде критични. Ясно е, че ако по-голямото братче или сестриче се опитва да нахрани бебето със сигурност ще изцапа повече, отколкото вие. Не превръщайте това в проблем, а по-скоро в приятно и смешно семейно забавление. Нека детето участва активно в грижите, това ще развие неговата привързаност към малкия човек. Нека носи млякото или пелените, да избере чорапките, с които да облечете бебето и т.н. По-голямото дете може да се опитва да чете книжки или да разказва истории на по-малкото.

Максимално изчерпателната информация ще помогне на детето ви да възприеме протичащите промени. Говорете както за самото дете, така и за новото бебе и за себе си. Обяснявайте измененията,които ще настъпят и с вас, защо коремчето ви ще става все по-голямо, какво усещате, кажете че повече ще се измаряте, че след 6-тия месец дори детето ще може да усети как бебето се движи в корема ви като си сложи ръката. За да накарате по-голямата кака или батко да се чувства ангажирана и все пак да възприеме своите функции на по-голямо дете можете да се допитвате какъв цвят да е детската стая на бебето, или каква играчка да му купите. Връзката на децата ви ще се утвърди още по-бързо ако по-голямото дете не се чувства застрашено и не желае да се конкурира с бебето. Конкуренция разбира се ще има, но тя може да е в границите на нормалното ако вие разговаряте и обръщате необходимото внимание на по-голямото дете.

Коментари

1
Ирена башева
2015-08-08
Дано си имам брат или сестра