Съвети от педагога


Заекване при децата

Заекване при децата

Заекването е често срещан феномен при децата на възраст между 2 и 5 годишна възраст. Заекването представлява прекъсване на потока на речта, като детето повтаря по няколко пъти едни и същи срички или звукове. Възможно е заекването да се характеризира със съкращаване или удължаване на определени звуци при произношението. Учените твърдят, че заекването се дължи в по-голяма степен на гена, тъй като е установено, че над 60 % от децата, които заекват имат роднина със същия проблем. Често заекването отшумява без да се налагат някакви намеси, в някои случаи обаче това е задължително. Заекването се дължи на изменения в частта на мозъка и несъответствие между мускулите и частите на тялото като езика, които са отговорни за речта.

Първите признаци за проблеми с речта могат да се идентифицират в периода около 18-24 месечна възраст. В този интервал речта на децата се развива много бързо и те активно се опитват да свързват отделни думи в цели изречения. Въпреки, че това е притеснително за повечето родители, трябва да бъдете търпеливи с детето. Някои деца могат да заекват в продължение на няколко седмици или няколко месеца. В повечето случаи, когато заекването се прояви за първи път при деца на около 5 годишна възраст, то този проблем отшумява без да е необходима интервенция. Въпреки това ако заекването продължава по-дълго време или ако се влошава и задълбочава, то не е лошо да помислите за консултация с лекар. Задължително се обърнете към логопед ако в моментите на заекване се наблюдават и тикове като например изкривяване на устата, премигване или необичаен наклон в главата при произнасяне на определени думи или звукове.

Обикновено проблемите свързани със заекването отшумяват в годините когато детето тръгне на училище и започне да комуникира активно. Ако вашето дете вече е над 5 години и все още заекването се консултирайте с вашия лекар и евентуално с  логопед. Консултирайте се със специалист и ако :

- Детето повтаря цели думи и фрази; стават излишни и последователни;
- Ако повтарянето на отделни звуци зачести в речта му;
- Ако речта на детето става все по-трудна за разбиране и разшифроване от вас;
- Ако забележите повишено лицево напрежение
- Ако детето се опитва умишлено да избегне ситуациите, в които се налага да говори;
- Ако забележите, че детето се опитва да не използва думи, при които често заеква;

Какво можете да направите ?
Когато активно говорите с детето си се старайте да минимизирате всички странични шумове като радио или телевизия. Обяснете на детето, че е важно да говори бавно и спокойно и да си поема дъх между различите фрази. Не бъдете прекалено настоятелни с наставленията си и не притискайте през цялото време детето, въпреки, че то няма да може да се справи веднага с преодоляването  на този проблем. Никога не правете и забележки пред чужди хора, извън най-близкото ви обкръжение Не прекъсвайте детето си и не го карайте да започва от начало когато заекне. Не казвайте на детето си да мисли преди да говори. Осигурете спокойна атмосфера в дома си. Вие също се старайте да говорите бавно и ясно в разговор с детето или с други хора, когато детето ви е във вашето обкръжение. Поддържайте естествения зрителен контакт с детето. Ако детето не заеква докато пее, карайте го да си припява често различни песнички.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.