Съвети от педагога


Децата и чувството им за хумор

Децата и чувството им за хумор

Чувството за хумор е едно от важните умения, които децата трябва да придобият. Смехът, измислянето и разпознаването на шегите и хумора спомага за по-лесната социализация, по-лесното преодоляване на трудности и за по-жизнерадостното възприемане на света.  Смехът е един от начините, който всички ние използваме за да се сближим с някого. Смехът може да направи децата по-интелигентни, по-остроумни, по-приспособими и дори по-здрави.

Повечето хора мислят, че чувството за хумор е наследствено, но истината е, че то се възпитава и учи точно, както всички други социални умения. За наследственост можем да говорим само в смисъла, в който се възприема, че ако родителите на дадено дете са весели и често се шегуват и смеят, то най-вероятно детето ще възприеме този модел на поведение, тъй като ще копира поведението на възрастните около себе си. Чувството за хумор е качество, което се изгражда в децата. Чувството за хумор всъщност е способността ни да разпознаваме кое е смешно и кое не и възможността да създаваме или пресъздаваме хумористични картини или разкази. Добре овладяният хумор ще бъде от помощ на детето ви през целия му живот и ще му помогне да вижда света през по-различна призма,  да сравнява и изследва различни предмети и обекти не само повърхностно, но и в тяхната дълбочина, да се наслаждава на живота, да участва активно в разговори, да има самоуважение и да бъде уверено при комуникация с други хора. Децата с добре развито чувство за хумор са по-щастливи и по-оптимистично настроени, те имат самочувствие и се справят по-лесно с трудностите, с които се сблъскват в своето ежедневие. Децата, които могат да оценят нечии хумор и да споделят хумористични  разкази са по-харесвани от връстниците си. Изследвания показват, че хората, които се смеят по-често и по-силно, много по-трудно изпадат в депресивни състояния. Смеещите се хора са по-устойчиви и физически и изпитват по-малко стрес.

Различни възрасти – различен хумор
Можете да започнете да развивате чувството за хумор на детето си още от най-ранна възраст. Трябва да имате предвид, че естествено заедно с развитието на детето се променя и чувството му за хумор. Напълно естествено е това, което изглежда изключително забавно за едно дете, въобще да не се нрави на по-големият батко или кака. Важно е обаче вие да знаете какво представлява хумора в различните възрасти, така че да можете да стимулирате и поощрявате проявите на чувство за хумор.

Бебетата
Бебетата не разбират какво означава хумор или чувство за хумор, но те разпознават гласа и изражението ви когато сте усмихнати и щастливи. Когато вие започнете да правите странни гримаси или издавате странни звуци в опит да разсмеете детето си, напълно нормално е вие също да се разсмеете. С течение на времето, детето разбира, че тези спонтанни и неестествени жестове, мимики и звуци всъщност са забавни и смешни и започват да имитират вашето поведение. Тогава ще видите и първите усмивки и ще чуете за първи път как детето ви се смее. Малките деца и бебетата най-лесно реагират на физически стимули като гъделичкането например. Между 9 и 15 месеца бебетата вече знаят достатъчно за света, за да реагира на най-различни стимули от ваша страна. Ако решите да си сложите за първи път бебешкия памперс на главата и да се изплезите, детето ще знае, че това е шега и ще реагира мигновено.

Децата
Децата ценят най-много елементът на изненада и се забавляват най-много по този начин. На тях им харесва да ги вдигнете рязко, да ги завъртите надолу с главата, да им изскочите зад гърба и да ги стреснете. Малките деца вече имат определен речников запас, затова те успяват да се забавляват и чрез намиране на рими на различните думи или чрез образуване на безсмислени думи или изречения. В предучилищна възраст децата е възможно да успеят да разсмеят дори вас. Те ще правят умишлено различни и нетипични неща и ще очакват реакция от ваша страна. В предучилищна възраст децата се забавляват много на неща, в които очевидно има нещо нередно или неправилно като картинка на кола с квадратни гуми или на прасе със слънчеви очила. Забавни са несъответствията между изображения и звуци, като например кон да грухти като прасе или кокошка да мяука като коте. Тъй като децата вече са опознали функциите на организма, за тях тялото също е източник и основа за забавление. По този начин те допълват и познанията си и разбират нови неща както за себе си, така и за противоположния пол. Тези шеги могат да ви се струват плоски и невъзпитани, но имайте предвид, че това е нормална фаза от развитието на чувството за хумор на самите деца.

В училище
В училищна възраст децата често чуват или се опитват да създадат собствени шеги. Шега на която децата са се смяли ще бъде повтаряна многократно, защото детето ще очаква същата реакция от всеки отделен човек и по този начин ще се опитва да привлече внимание към себе си. В тази възраст децата следва да развиват и по-деликатно чувство за хумор, което е премерено според обстоятелствата, времето и обкръжението. В училищна възраст децата трябва да умеят да преценяват моментите и кога е подходящо да се шегуваме и кога не. Децата трябва да съумеят да уловят тънката разлика между това да се смееш на някого и да му се присмиваш. Научете подрастващите, че хуморът не е хумор, когато е на нечии гръб. Преди да започне да иронизира някой друг, детето трябва да се научи по-скоро да се надсмее на някоя своя черта от характера си или от външния си вид.

Вашето поведение е от особено значение за развитието на детето. Бъдете спонтанни, игриви и забавни през всички години от развитието на малкия човек. Прекарвайте свободното си време в игри заедно, в четене на забавни истории или в гледане на смешни анимационни филмчета, като не забравяйте, че дори детските шеги да не са особено забавни за вас, вие също трябва да бъдете експресивни и да изразявате емоции. Бъдете ментор на вашето дете, показвайте му как може да се забавлява докато готвите, докато подреждате стаята или когато сте сред приятели. Учете децата, че въпреки, че повечето възрастни изглеждат много строги, те също могат да бъдат забавни и обичат хумора. Незабравяйте, че е важно да изградите чувствителност на децата кое е нормален и забавен хумор и кое прекрачва границата. Създайте си смешни традиции като примерно веднъж месечно да вечеряте облечени с пижами и със зимни шапки например. Правете си смешни снимки по време на тези нетрадиционни вечери. Или прекарвайте някоя петъчна вечер като всеки член на семейството трябва да възприеме поведението на някое животно, например вие сте котка, съпругът ви е куче, а детето трябва да е маймунка. Вие не трябва да говорите, всичко, което искате да кажете трябва да бъде изразено чрез мяукане, трябва да се държите като коте, съпругът ви пък трябва да лае и да ви гони ... Ще установите, че подобна ролева игра ще помогне на всички ви да си отпочинете и да се отпуснете само за 15-20 мин. Запечатвайте чрез снимки или видеоклипове тези моменти, един ден те ще са по-ценни от колкото сега си представяте.   

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.