Съвети от педагога


Как да четем книги на детето.

Как да четем книги на детето.

Втората важна задача след научаването на детето да говори и да съставя прости изречения е то да се научи да чете. Този процес е дълъг и обикновено завършва когато детето тръгне на училище. Колкото по-рано обаче вие започнете да четете активно на детето, толкова по-лесно ще се справя то с предизвикателствата, пред които ще бъде изправено. Запознаването на детето с книгите ще му изгради важни навици, които ще са от изключителна полза в годините в училище. Четенето помага за развиването на паметта, разширява светогледа и представите на децата, развива мисленето и фантазията, както и спомага много за обогатяването на речниковия запас на малкия човек.

Какво всъщност представлява активното четене?
Четенето на глас на малките деца поставя основите, за по-нататъчното им самостоятелно четене и грамотност. Преди децата да започнат да четат сами, те се нуждаят от базови умения, които без проблем могат да усвоят ако вие положите нужните усилия и упоритост. Децата трябва да знаят, азбуката, да са на ясно, че думите са съставени от звуци и че страниците на книжките са изписани с буквички, които като бъдат събрани и прочетени имат своят смисъл и значение. За да разбере и осмисли тази информация, детето не се нуждае от специални обучения, нито пък вие. Това, което трябва да направите е да отделите необходимото време за четене с детето за да овладее то смисъла на четенето и да започне да прилага знанията, които вече е придобило за да се опитва да чете с вас.

Четенето на деца на възраст между 1 и 3 години е от особено значение. Чрез книгите децата ще научават все по-бързо и все повече за света, който ги заобикаля и в който живеят. Историите, които детето ще чуе от вас ще участват в сформирането на мисленето и на личността на детето. В този интервал от развитието си децата много бързо овладяват речта и умението да се комуникира, така че колкото повече четете на детето си, толкова по-големи преимущества ще има то пред останалите деца в училище. На тези години е добре да си набавите книжки, чрез които с много кратички истории детето да има възможност да научи имената на отделните животни, да научи дните от седмицата, сезоните и цветовете.

Освен самите познания, които детето получава, активното четене до голяма степен спомага за сплотяването и за изграждането на силна връзка между родителите и децата. Изградете си навици и ги спазвайте стриктно. Четете всяка вечер преди лягане. Можете да изградите навик на детето да му четете и преди следобедния сън. Вземайте детето в скута си или го оставяйте да си легне на възглавницата до вас. Добре е малкият човек през цялото време да има достъп и видимост към книжката. Не се притеснявайте ако в началото детето не изглежда напълно заинтересовано или съсредоточено. Малките деца, както добре знаете, не могат да фокусират вниманието си за дълъг период от време. Детето може да поиска да стане, да обикаля около вас, може дори да си драска с моливи или химикали. Това че в началото детето няма да е напълно фокусирано не трябва да ви отчайва. Можете да продължите да четете ако все пак усещате, че историята е интересна на детето. Когато детето свикне да стои до вас ще забележите, че то бързо ще започне да се стреми да проявява своята независимост. Насърчавайте го да повтаря думичките, които знае с вас. Подходящи са книжки с доста повторения или с рими. Така детето по-лесно ще започне да взема участие в четенето . Посочвайте с пръст буквичките и думите, които четете. Подходящи са книжките с малко текст на страницата и красиви и големи картинки. След като изчетете страницата, обръщайте внимание на картинките. Говорете за това какво е нарисувано. Поощрявайте детето да разсъждава върху историята като му задавате отворени въпроси като това как според него ще продължи историята”, какво ще направи сега принцесата или принца, защо лъва според детето е царя на джунглата и т.н.

Когато четете, сменяйте гласа си за различните роли на героите. Четете бавно, за да може детето да асимилира информацията и да чува ясно произношението на отделните думи. Бъдете експресивни, имитирайте звуци на животните, дори в книжката да не е написано, че лъвът изревал силно, вие можете да добавите това и да ги изиграете чудесно, така че историята да изглежда още по-правдоподобна. За да запазите вниманието на детето върху четенето, то безспорно трябва да участва в целия процес. Ако малкия човек поиска дадена страница да бъде прочетена пак, или да се върнете една две страници назад – направете го. Купете книги с твърди корици и твърди страници, които детето не може лесно да скъса и унищожи. Позволете на детето то да разлиства страниците. Нека докосва и посочва всички герои от историята. Напълно е възможно детето да си има любима приказка или любим разказ и да ви кара да четете само него в продължение на дни или седмици. Това може да е досадно за вас, но се опитайте да не го показвате на детето. Продължавайте да четете книжката отново и отново със същия ентусиазъм и емоционалност, каквато сте имали в началото. Разберете какъв тип книги са интересни за детето, с израстването детето ясно ще проявява интересите си. Стремете се чрез книгите да поддържате интересите на детето и да му покажете, че чрез четенето детето може да е забавлява и да научава повече и повече за нещата, които са му интересни.

Самото четене не бива да е единствената възможност на детето да се докосва до книгите. Оставете няколко големи и красиви книги на ниските рафтове в дома си, така че детето да има достъп до тях постоянно. Можете да сложите и любимите му книжки в една кошница дори на земята, за да може малкия човек да ги вижда постоянно. Ще видите, че скоро детето ще се заиграе с книжките, ще започне да показва любимите си герои и да се опитва да разказва истории по картинките. Това е най-сигурния сигнал, че детето вече е възприело книгите и, че те му доставят удоволствие и му помагат да се развива.

Коментари

1
Искра
2014-12-11
Здравейте! Впечатлена съм от статиите Ви и от полезната информация, която предоставяте и бих искала да споделя нещо което ме вълнува лично и ще се радвам да получа отговор на коментара си. Майка съм на момченце на четири години и съм много щастлива, че обича много да му чета различни книжки. Започнах да му чета книжки когато беше на два месеца, но всъщност, веднага след като разбрах, че съм бременна започнахме със съпруга ми да му четем вечер, когато бяхме свободни. Сигурна съм, че когато напредна бременността ми, детенцето ми винаги реагираше в резултат на прочетеното от нас. Когато му чета давам всичко от себе си, като емоция и изразителност и може би, поради тези причини, детето ми много обича книгите. Има собствена библиотека, в която има всякакви книжки и списания, като всичките са много цветни и красиви. От година и половина, обаче, забелязвам, че детето ми предпочита различни енциклопедии пред книжките с приказки. Задава много въпроси и се вълнува от неща, които не са много типични за неговата възраст - за възникването на Вселената, планетите, човешкото тяло, клетките и т.н. Аз с удоволствие му чета за всичко това, като се старая да купувам все по- интересни книжки и вече четем книги за 7-8 годишни, където има сложни думи и теми, но детето ми настоява да четем именно това. Интересът му е безкраен и често желае даму чета различни книги една след друга - атласи за животните, за децата по света, за континентите и природните феномени, за известните личности... Спирам да чета, когато преценя, че вече съм прочела много и обикновенно той е недоволен, че спирам, въпреки че сме чели дълго време. Въпросът ми е, дали е възможно това в някаква степен да затормози детенцето ми, тъй като е наистина много информация, но отново подчертавам, че е изцяло по негово желание. Често го питам дали не се е изморило, при което то ми отговаря, че никога няма да се измори и че единствено четенето го успокоява. Ще бъда много благодарна, ако някой изкаже мнение и препоръки по този въпрос!
2
Тони
2015-02-10
Здравейте Искра, Не съм експерт по никакъв начин, нито професионалната ми реализация е свързана с темата, така че казвам изрично, че изразявам лично мнение! Малките деца са "tabula rasa" или празна дъска, в/у която всеки и всичко може да пише. Не мисля, че детето се затормозява по този начин.Гледала съм не едно и две западни предавания, където деца енциклопедисти се състезават кой знае повече в дадена област. Умопобъркващо е какви неща знаят и помнят децата. Това, което правите с детето си е чудесно, със сигурност ще развиете мисленето му, въображението му и паметта му. На мен по-скоро ми е любопитно по какъв начин детето Ви възприема тази информация и дали може да я възпроизведе?! Опитайте да направите някакъв тест, говорете с детето на тема, която сте чели примерно вчера! Ако сте чели книжка за Африка вчера, след ден или два задавайте въпроси на детето, за да установите каква част от информацията всъщност се възприема от детето! Не е лошо да помислите за разни кръжоци за деца с по-бърз ум! Успех и споделете как се развива детето! :)
3
Мими
2015-03-09
Здравейте!Чудесна статия.Бих искала да Ви попитам,как мога да накарам детето ми да слуша приказки?Ние сме на шест годинки и много от вас ще кажат,че вече е късно,но не е.До сега не прояви никакъв интерес към слушането на приказки,нито пък се заслушваше в тах,това оказва и влияние върху паметта,въображение,вслушване и т.н.Ще бъда благодарна ако ми дадете насоки.Благодаря предварително!