Съвети от педагога


Как да научим детето да се облича само?

Как да научим детето да се облича само?Всички родители се стремят да научат децата си на всички необходими умения, за да се справят децата успешно и да израстват физически и психически здрави. Обличането на детските дрешки е занимание, с което и родителите и детето се занимават по няколко пъти на ден. След като навършат годинка децата все по-често ще започнат да се опитват да се справят със сложната задача да се облекат сами, в опит да покажат колко са самостоятелни и пораснали. За целта трябва да подкрепяте детето си и да отделяте необходимото време. В повечето случаи, забързани в ежедневието си родителите оставят по няколко минути за обличането на детето и в повечето случаи бързат и нервничат, че детето се бави. Опитайте се да разпределите времето си по друг начин като първо облечете детето или оставите дрешките на детето и му дадете повече време да се опитва да се намъчкне в тях.

Бъдете търпеливи.
Децата не могат бързо да овладеят обличането и събличането на дрехите. Първо това изисква да знаят коя дрешка как точно се облича, а това зависи от вас. Вие трябва не само да обличате детето си, но и да му обяснявате кое е ръкавчето, кое крачола, как и защо се облича именно по този начин и т.н. Освен самото познание, детето трябва да има и необходимата двигателна култура, за да може да координира действията си и да постигне желания резултат. Купувайте на детето си по-прости за обличане дрехи. Такива, които нямат връзки, катарами, дантели.

Започнете с потничетата и тениските.
Децата инстинктивно провират ръцете и главичката си, така че ще ви е най-лесно да започнете да обяснявате процесите по обличане, като започнете с потничетата и тениските. Купувайте по-широки тениски. Ако тениската е по-тясна, то детето трудно ще провре главата си през отвора и може да се нарани. В никакъв случай не започвайте да се карате, когато то започне да нервничи, когато не може да облече тениската. В свободното си време може да направите обличането на тениската като своеобразна игра.

Чорапки.
Децата най-лесно обуват сами чорапките си. Въпреки това не винаги още първия опит е успешен. Обяснявайте бавно и внимателно къде се пъхат пръстчетата, къде е петичката. Как детето да захваща чорапчето, за да го обуе по-лесно и т.н.

Обувчици.
В периода 1-2 години на детето, не му купувайте обувчици с език, или поне не се опитвайте да научите детето да обува само такива обувки. Повярвайте, това е мисия невъзможна за много деца. Не критикувайте детето ако е облякло някоя блузка на опаки или ако не се е запасало прилежно. Това са навици, които тепърва ще трябва да се изграждат у малкия човек. За самото дете в тази възраст е важно само, че се е справило само и че в крайна сметка блузката е на  гърба, а панталонките са му на дупето. Помислете си за усмивката на детето си и колко щастливо и гордо ще изглежда то, защото се е справило само. Дори само заради този момент си заслужава да оставите детето да се помъчи няколко минути с всичките си дрешки.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.