Съвети от педагога


Пианото - пръв приятел на детето

Пианото - пръв приятел на детето

Ако искате да запишете детето си на уроци по пиано за да развива своите умения и познания, тази статия ще ви даде полезни съвети относно предварителната подготовка, която трябва да имате за да бъдете вие и детето удовлетворени от резултатите.

1. Купете пиано. Ако искате детето ви да напредва в уроците по пияно и да постига високи резултати, ще трябва да му осигурите възможност да се упражнява. След посещението на даден урок, детето ви ще има нужда да практикува наученото и да се доосъвършенства. Ако в дома си имате пияно е възможно учителят да посещава дома ви, а не вие да водите детето, което ще ви спести време и ресурс. Ще можете да се насладите и на удоволствието да слушате как детето се развива и да се радвате на успехите му. В иделния случай, вие ще си купите качествено акустично пиано ако разполагате със съответните финанси и място в дома си. Ако живеете в апартамент или в малка къща, помислете да купите йоника. Консултирайте се и с избрания от вас учител по пиано кой е по-добрия вариант за старт на детето. Цифровото пиано има своите предимства и чудесни екстри, като запис на изсвирения инструментал, различни звуци от различни инструменти.

2. Сложете пианото на място, което не е самотно в къщата и се опитайте да отдалечите пианото максимално много от телевизора. Най-честите причини, поради които децата се отказват от уроците по пиано са, че децата се чувстват самотни и изолирани в някоя далечна стая на къщата, или защото някой от родителите натяква детето да спре да свири, за да може спокойно да се гледа телевизия.

3. Поддържайте пианото си акордирано. Това е допълнителен ангажимент и ще отнеме известни финанси, но гарантираме, че наличието на фалшиви тонове първо ще възпрепятства развитието и обучението на детето и второ ще ви изнервя и ще притъпи удоволствието от слушането на класическа музика и детски песнички, които детето ще свири.

4. Ако е възможно купете пианото няколко дни или месеци преди да пуснете детето на уроци. Позволете му да свикне с пияното в дома ви и то да стане част от ежедневието ви. Позволете на детето често да си свири измислени мелодии на него за да се мотивира и да се научи да усеща клавишите още преди да започне първите истински уроци.

5. Насърчавайте детето да се занимава с пианото. Каквото и да прави малкия човек, няма да счупи пианото, така че няма страшно. Детето ще свикне по-лесно с разположението на белите и черните клавиши, ще опознае звуците, които всеки отделен клавиш издава и това ще му помогне по-бързо да навлезе в ролята на малък изпълнител, а защо не и голям композитор.

6. Купете специално столче. Добре е столът да има опция за регулиране на височината. Подходящата височина на стола позволява на детето да свири комфортно и без особено напрежение или усилие.

7. Обърбете внимание дали детето ви предпочита да свири една и съща мелодия многократно или обича да си експериментира с мелодиите, които свири. Обърнете внимание и дали детето обича да свири по цялата дължина на клавиатурата или предпочита да свири, използвайки едни и същи тонове. Обяснете тези наблюдения на учителя, които наемате, по този начин той може да се съобрази с желанията и предпочитанията на детето.

8. Детето трябва да се научи да движи лявата и дясната си ръка по отделно и да разпознава лявата и дясната страна. Можете да измислите различни игри и упражнения, с които да го стимулирате да тренира. Колкото по-лесно свикне детето, толкова по-добре.

9. Можете да научите детето на нотите. Ако детето разбере, че всеки звук е нота до, ре, ми, фа, сол, ла, си, до, то това ще спести време и на учителя и детето ще може да започне да свири максимално бързо.

10. Покажете на детето различните знаци, които се използват в музиката като сол ключа. Ако не знаете значението им, можете да проверите в google. Ако все пак не сте уверени в информацията, можете само да покажете графично как изглеждат нотите и сол ключът, а да оставите обясненията на учителя по музика.

Ако вие и детето сте правилно мотивирани и обичате музиката достатъчно много, пианото може да стане верен другар на детето, което ще му помогне по-лесно да изразява своите емоции и да развива своите възможности. Не насилвайте детето да свири много, ако то предпочита да си играе. Преди всичко пианото трябва да е позитивно и приятно занимание за детето, с което то да си отпочива от уроците за училище.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.