Съвети от педагога


С какво да занимавате детето си през лятната ваканция!?

С какво да занимавате детето си през лятната ваканция!?

Повече деца вече се наслаждават на свободата и детството си през лятната ваканция. Други скоро също ще имат това удоволствие. Позицията на родителите обаче е по-сложна, защото вие трябва да решите с какво ще запълвате времето на детето си през горещите месеци, така че заниманията да са едновременно приятни и полезни за детето, а и да не се притеснявате къде е и какво прави докато сте на работа. Етко няколко предложения:

Намерете лагер, клуб или отбор, към който детето може да се присъедини. Всеки вид дейност, който включва участието на повече деца ще се хареса на малчуганите, тъй като те няма да се чувстват изолирани или самотни. Добре е детето да посещава един или два пъти през седмицата подобни сбирки, в противен случай рязката промяна от социализацията на детето в училище, с около 20-30 деца в класа и липсата им веднага след започване на ваканцията може да се стори стресиращо за децата.

Планирайте парти на басейн. Повикайте 2-3 от добрите приятелчета на детето и организирайте парти. Ако имате къща можете да купите или наемете надуваеми басейни, пързалки и люлки. Разбира се колкото повече деца - толкова по-забавно за тях. Предварително уговорете и още възрастни, роднини или родители на другите деца да бъдат с Вас. Задълженията покрай едно такова парти не са млако, така че е добре да има и повече възрастни, за да се минимизира възможността от инциденти. Ако нямате басейн и нямате къде да сложите такъв, разбира се остава варианта да посетите басейн в града Ви или да помолите приятли, които разполагат с басейн да Ви съдействат за реализирането на идеята.

Предизвикайте детето си да подрежда различни пъзели. Вече пъзелите не са толкова обикновени. Можете да купите 3D пъзели с картинки и форми, които са интересни на детето. Задайте му предизвикателство, хванете се на бас или организирайте състезание м/у децата. Така те ще имат мотив да отделят няколко часа за подобно занимание.

Организирайте воден бой. Така или иначе е горещо и децата обожават да се мокрят и да лудуват. Какво по-добро занимание за някой горещ ден от организиран бой с водни пистолети или балони пълни с вода. Това занимание не е толкова скъпо и не изисква особени приготовления. Трябва Ви единствено вода и малки балинчета или водни пистолети. Повярвайте тази игра няма да приключи до тоталното изтощение на всички участници. Не бъдете твърде предпазливи, оставете децата да полудуват, все пак трудно се настива при 30 градуса температура на въздуха.

Опитайте се да предизвикате детето да чете. Не ограничавайте детето само в четене на книгите от списъка за лятото. Намерете различни списания, комикси и други интересни книги игри. Не е лошо да обсъдите този въпрос с останалите родители. Така ще можете да си разменяте книгите и няма да се налага всеки да купува прекалено голямо количество книжнина през лятото.

Стимулирайте детето да се занимава с приложни изкуства. Например да изрязва и апликира. Нека измисли декорация от празните пластмасови бутилки, от найлоновите торбички, които са ви останали след пазаруването. Ако потърсите в интернет, ще видите невероятни идеи за страхотно красиви неща, които могат да се направят с подръчни материали. Не е лошо да покажете тази техника и на детето си. По този начин ще развиете креативното му мислене, а и ще му осигурите занимание за няколко дни.

Правете домашни ледени сладкиши. На практика почти всичко, което става за храна може да бъде забразено. Замразявайте кремчета, сокове и т.н. Можете да повикате няколко деца на гости и да сервирате всички ice сладкиши, които сте изобретили с детето си. Така то ще получи няколко урока по готварство, няколко по химия и разбира се ще има възможността да впечатли приятелите си и да си поикграе с тях на воля.

Така или иначе лятната ваканция е свободното време на детето ви. Научете го да бъде изобретателно и креативно. Да измисля какво иска да прави, вместо само да чака нещо да му се случи. Нека самото детете има инициативата. Говорете с него какво иска да прави и кога. Не забравяйте и, че това е времето, когато вие можете да прекарвате повече време с детето в забавления, а не само с подготовка на домашните и чантата. Не пропускайте тази златна възможност с малчуганът си.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.