Съвети от педиатъра


Безопасност в колата

Безопасност в колата


Автомобилът в днешно време е като член на нашето семейство. Ние рядко отиваме някъде без него. Разстоянията и времето, с което разполагаме за да отидем от точка А до точка Б са такива, че днес почти всеки има собствен автомобил. В това няма нищо лошо, напротив автомобилът е невероятно удобство, стига да умеем да го използваме правилно.

Когато возим детето си в колата е наложително да бъдем много по-внимателни и прецизни. За щастие в днешно време има решение за почти всички проблеми, които ни се изпречват в ежедневието. За удобството и спокойствието на родителия и най-вече за безопасността на детето е задължително използването на столчета за кола. Те представляват малки седалки, които се прикрепят в колата. Съобразени са с теглото и ръстта на детето, обезопасени са с колани, които осигуряват комфорта на детето, така то няма да се “търкаля” по големите седалки по време на завои или рязки спирания. Има различни видове седалки, такива, които се поставят в колата и са предназначени да стоят там и такива, които имат дръжка и детето лесно се взема от колата директно със столчето. Това е стока, с която трябва да се сдобиете редом с креватчето и бибероните. Не се изхвърляйте да купувате най-скъпото столче, защото ще се наложи да го смените съвсем скоро с порастването на детето.


Освен, че са удобни и безопасни столчета  за кола са и задължителни. Важно е да изберете правилно столче, съобразено с възрастта на детето. Консултантите в магазините винаги ще могат да ви помогнат в избора, но не е зле и вие да знаете, какво точно трябва да търсите.


Първата група столчета  е Група 0+
( деца от 2.5 до 9 кг. )
Тези столчета се монтират винаги с гръб към движението и никога не се поставят на седалка оборудвана с air bag. Поради факта, че са предназначени за новородени и съвсем малки деца, столчетата са преносими и не се налага посточно да вадите и слагате детето от столчето в количка и т.н. Някои видове имат заоблено дъно и могат да се използват като люлка за приспиване на детето. Тази група столчета са за деца до около годинка. Важно е да знаете обаче, че главата на детето в никакъв случай не трябва да се подава над рамката на столчето. Столчетата са за деца до около 65-66 см. При достигане на максималната височина или тегло на детето веднага трябва да се сдобиете с друго столче, което ще обхване цялото тяло на детето и ще го предпазва ефективно.


Група 1 за деца от 9 до 18 кг.
(от 1 до 4 годишна възраст)
Основно за столчето е, че не трябва да се монтира на седалка снабдена с air bag.
Можете да монтирате съоръжението и  с гръб и с лице към дживението, препоръчително е обаче за децата от 9 до 12-13 кг да се монтира все още с гръб към движението. Понеже децата в тази възраст обожават да се въртят, движат и да разглеждат света около тях столчето е снабдено с 3 или 5-точкови предпазни колана. Има различни позиции за стоене, от седнало положение, до положение за сън. Максималният наклон обаче не е напълно хоризонтален, а достига около 30-45 градуса.
Ако решите столчето да няма възможности за промяна на положението за седене, но пътувате много и детето често заспива в колата, тогава се постарайте да вземете такова столче, което има широка облегалка, за да може детето да се обляга. В такъв случай купете и възглавничка за предпазване на врата на малчугана. Ако облегалката е под нивото на ушите на детето или ако то вече тежи повече от 18 кг, това значи, че сте достигнали до третата група столчета.

Група 2 и 3 за деца от 15 до 27-36 кг.
( от 4 до 8 годишна възраст )
Тези столчета се монтират с лице към движението и отново никога не се монтират на седалка с air bag. При закупуването внимателно прочетете дали столчето е за деца до 27 или до 36 кг, за да не останете неприятно изненадани след време. Детето вече е израстнало и това позволява  разнообразие на видовете столчета, с и без колани, с и без облегалка и т.н. Тези седалки, които не са снабдени с колани се използват със стандартните коланите на автомобила. Един колан никога не трябва да минава през корема на детето, а през неговите бедра. Горната част на колана трябва да се опира на ключицата на детето. Ако върхът на ушите на детето ви се подават над облегалката или ако детската седалка се подава над автомобилната, това значи, че вашето дете е готово да се вози без детски седалки в автомобила ви.


Съвет, който е актуален за всички – никога не късайте лепенките с инструкции как се поставят коланите на детето и как се захваща столчето за автомобила. Нека винаги са пред очите ви за да не се налага в един момент да импровизирате. Също така често този тип седалки се препродават или разменят между приятелски семейства. Редно е всички да са наясно и да видят как точно се използва столчето. Ако взимате от някой столче, не забравяйте да се информирате как да го използвате и се уверете, че всички колани и предпазни средства са здрави.
 

За да сме напълно полезни прилагаме  и част от закона за движение по пътищата, който касае най-малките.

Чл. 137б. (1) Системите за обезопасяване на деца в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:

1. група 0 - за деца с тегло под 10 кг;

2. група 0+ - за деца с тегло под 13 кг;

3. група I - за деца с тегло между 9 и 18 кг;

4. група II - за деца с тегло между 15 и 25 кг;

5. група III - за деца с тегло между 22 и 36 кг.

(2) Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа:

1. пълен клас, който включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи допълнителна седалка и/или защитна преграда, и могат да се закрепват чрез нейната вградена лента или ленти;

2. непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа устройството, в което детето е поставено.

Чл. 137в. (1) Пътниците в моторни превозни средства от категории М1, N1, N2 и N3, когато са в движение, използват системи за обезопасяване, с които моторните превозни средства са оборудвани.

(2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето в съответствие с чл. 137б, ал. 1.

(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна.

(4) В таксиметрови автомобили, които не са оборудвани със системи за обезопасяване на деца, деца с ръст под 150 сантиметра се превозват на седалка, която не е предна.

(5) Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца, обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното средство, когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана.Коментари

1
Тони Петкова
2010-04-09
Много полезна информация, не бях запозната толкова подробно с видовете столчета.
2
Диди
2010-04-09
Според това, което чета май вече трябва да сменям столчето на малкия
3
Рошко
2010-04-16
Малко информация и от мен: Освен изброените групи има и комбинирани такива, напр. 0+/1 група, от 0 до 18 кг. (някой от производителите препоръчват теси столове за след 6 месец до 4 години). Могат да се монтират както в посоката на движение, така и обратно на посоката на движение. 1/2 група от 9 до 25 кг. или приблизително от 9 месеца до 7 години. 1/2/3 група от 9 до 36 кг. или приблизително от 9 месеца до 12 години. Обикновено столовете от комбинирани групи са с по - слаби показатели като безопасност. Не съм съгласен с написаното, че столовете от група 2/3 са със собствени колани, вероятно автора визира столове от комбинирана група 1/2/3. След 15 кг. се ползва автомобилния колан. Авторът е пропуснал нещо много важно - начина на монтаж на столовете може да бъде и е много различен. Част от столовете разполагат с така наречената ISOFIX система (за автомобили произведени малко преди и след 2006г.), други разполагат със системи за натягане на автомобилния колан има и такива които с нищо не разполагат. Начина на монтаж трябва да бъде съобразен с упътването за монтаж, защото неправилния монтаж практически прави стола за кола безсмислен. Трябва да имате предвид, че статистиката показва, че над 70 % от столовете за коли са монтирани неправилно. Също така, много важна е страничната защита на стола за кола, предвид това, че 40 % от катастрофите с последствия са при страничен удар. Най - висока безопасност осигуряват така наречените rearfacing столове за коли, монтират се обратно на движението и осигуряват безопасност до 92 %, докато обърнатите в посока на движението столове осигуряват едва 60 % безопасност. Съвета ми е преди да си купите стол за кола да проверите дали той е тестван и какви са показателите му.
4
Лъчезар
2012-06-28
чл.137в, ал. 5: "(5) Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца, обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното средство, когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана." Т.е. деца от група 0+(винаги са разположени обратно на посоката на движение в МПС) могат да се возят на предна седалка, ако airbag- системата е изключена! Всички следващи групи могат да се возят на предна седалка с АКТИВИРАНА airbag-система, когато са разположени по посока на движението в МПС. Това не трябва се бърка с ал.(3), която третира МПС, които НЕ СА оборудвани с т.н. детски столчета(системи за обезопасяване), т.е деца под 3-годишна възраст НЕ трябва да се возят въобще в такова МПС,а децата над 3-годишна възраст и под 150 см. се возят САМО на задни седалки - БЕЗ столче.