Съвети от педиатъра


Ушните инфекции

Ушните инфекции

Ушните инфекции са много често срещани при децата, особено при 2-3 годишните.
Има два типа ушни възпаления при децата - възпаления на външното и на средното ухо.
Факторите за проява на възпалението са много.

Външната инфекция се нарича още отит. Обикновено се появява в следствие на влизане на вода
в ухото на детето. В случай на такава инфекция, ухото боли, може да тече секрет. Обикновено
се лекува с антибиотични капки за уши.

Инфекцията на средното ухо, или така наречения остър отит на средното ухо, обикновено се
проявява около седмица след като детето е боледувало от инфекция на дихателните пътища. Ухото боли,
детето има температура и е по-раздразнително. Ако забележите подобни симптоми, обърнете се към
лекар. С обичаен преглед той може да каже с точност каква е диагнозата. При тази инфекция
тъпанчето изглежда зачервено и изпъкнало поради насъбралата се гной зад него. Тъй като причина за
зачервяване на тъпанчето може да стане и продължителен плач на детето, или ако има висока температура,
не бързайте да взимате самостоятелни мерки. Най-важният фактор при подобно възпаление е
подвижността на тъпанчето, което може да види лекар.

Ушните инфекции се лекуват с антибиотици, а в някои по-леки случаи могат да бъдат оставени да се самовъзстановят без намесата на медикаменти. За съжаление бактериите, предизвикващи възпаленията бързо развиват резистентност към антибиотици и се лекуват малко по-трудно и продължително. Това се случва главно при децата, които развиват ушна инфекция в следствие на инфекция на дихателните пътища.
Ако детето често пие антибиотици, споделето това на педиатъра си. Ако бактерията причинител е резистентна, лекарят може да предпише по-силна доза от капките. Друго решение на проблема е приемането на амоксицилин или аугментин. При по-малките деца лечението на такава инфекция може да продължи от десет дни до две седмици.
При продължително лечение, което не дава резултат е възможно да се приложи процедура, при която се пробива дупка в тъпанчето. По този начин изтича част от гнойта, насъбрала се зад него, което облекчава болката. А течноста се тества за да се намери антибиотик, който би повлиал положително на инфекцията. Тази манипулация обикновено се върши от специалист уши, нос, гърло.

След излекуване на инфекция на средното ухо се забелязва течност, която протича главно нощем когато детето спи на една страна. Това е нормално и може да продължи 2-3 месеца. Добре е детето да се води на профилактични прегледи на всеки 4-6 седмици, докато течността изцяло спре. Често погрешно такъв излив се диагностицира като инфекция. Ако не присъства болка или температура, този излив може да доведе до временна загубаа или намаляване на слуха. В такава ситуация се обърнете към лекуващия детето лекар. При излив, който е спродължителност 3-6 месеца и загуба на слуха, лечението включва антибиотици и стероиди. Проблем може да бъде ако загубата на слуха засяга само едното, а не двете уши, или ако излив с тази продължителност изобщо не предизвиква загуба на слуха.

Когато бактерията е много устойчива и инфекцията и загубата на слуха са на лице 3-6 месеца, или при често повтарящо се заразяване се прибягва до друг метод. Специалистите уши нос гърло поставят специална тръбичка в ухото на детето. Поставя се чрез хирургическа процедура с упойка. Тръбичката стой в ухото от 6 месеца до една година, като след това сама бива изхвърлена от организма. Усложнения може да се получи, ако тръбичката не излезе сама и се наложи повторна манипулация. Тръбичката помага да много деца, които получават по няколко инфекции в годината. Ефективни са защото позволява течността, събираща се зад тъпанчето да се дренира. Това премахва налягането и предодвратява болката. Също така чрез тръбичката капките и антибиотика за уши се абсорбира директно в ухото, вместо другите лекарства, които се приемат през устата.

Създадена е ваксина за децата под 2-годишна възраст, които са предразположени към инфекции от този тип. С възрастта проблемите с бактериите отшумяват и изчезват.Източник :
http://www.keepkidshealthy.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.