Съвети от педиатъра


Слънцето вече

Слънцето вече "пари"

Постепенно излагане на слънчевите лъчи, дори през ранна пролет, препоръчват лекарите-специалисти за децата. Особено внимателни трябва да бъдат родителите на децата до 1-2 години, тъй като слънцето още отсега "пари", каза шефът на Кожна клиника МБАЛ "Св. Анна" доц. д-р Красимир Николов. Извеждането на детето навън задължително трябва да става с шапка и тениска. Малчуганите не могат да растат без слънце, но "биологичният часовник" на човек помни всички поети слънчеви лъчи от детството и юношеството, казват специалистите. Затова излагането трябва да става постепенно и без да се прекалява. За бебетата и децата до 3 години не се препоръчва ходене на плаж. Ако все пак решите да изведете детето на плаж, то трябва да става в часовете до 9 ч. сутринта и след 18 ч. вечерта, категоричен е доц. Николов. "След 2-годишна възраст можете да съблечете детето и да го пуснете да играе на пясъка. В морето е добре да топите само ръцете и крачетата", допълни кожният лекар. Специалистът смята, че цялостното топене във водата е проблемно най-вече заради замърсяването на морето. След 9 часа сутринта детето е редно да бъде на шарена сянка, но не и на пряка слънчева светлина.

Ако решите да слагате фотозащитни кремове, е задължително предварително да ги тествате на малък участък от ръчичката или друга област на тялото преди да го нанесете на лицето. Поставянето на крема трябва да стане няколко часа преди излизането навън. Специалистите не изключват възможността нежната детска кожа да развие алергия и към специалната слънцезащитна козметика. Според някои специалисти ултравиолетовите лъчи могат да "пробият" и добрата защита на кремовете с високи слънцезащитни фактори. Ако детето приема антибиотици, също може да развие свръхчувствителност към слънцето.

Варненци имат един лош навик - отиват на плаж в 11 ч. и стоят до 17 ч., време, когато слънцето е най-опасно, казва доц. Николов. "Всяко изгаряне повишава риска от тумори на кожата и човек трябва да го има предвид. Облъчването с ултравиолетови лъчи увеличава този риск 11 пъти или 1100 процента. Всички, особено жените, трябва да следят за промени в кожата, в цвета на бенките. Всичко трябва внимателно да се следи, защото рискът е много голям. Слънцето провокира много кожни заболявания и фотодермазоти", допълва доц. Николов.Силвия Пенева

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.