Съвети от педиатъра


Гръбначни изкривявания - продължение

Гръбначни изкривявания - продължение

По желание на наш читател, предоставяме по-подробна информация, касаеща гръбначните изкривявания и факторите, които водят до появата им.


Гръбначният стълб е една от най-важните части на нашето тяло. Благодарение на него ние сме способни да правим най-различни движения, гъвкавостта и движенията ни зависят от него.

Какво представлява гръбначният стълб ?

Гръбнакът е сложна структура, която осигурява връзката между черепът, кръстовата кост, ребрата и гръбначните прешлени. Състои се от 33 прешлена, разделени в различни групи : шиини прешлени, гръдни, поясен, опашен и др. През целия гръбнак преминават  и безброй нервни импулси, което го прави един от най-важните компоненти от опорно - двигателния апарат.

За жалост колкото е важна тази част от човешкото тяло, толкова е и крехка и податлива на деформации и травми. Деформациите на стълба започват да се наблюдават още от времето, когато прадедите ни са започнали да ходят изправени. Оттогава насам броят на хората с този проблем се увеличава постоянно. Причината за това преди време е била тежкият труд, който са полагали мъжете и жените, за да се прехранват, а сега е свързан преди всичко със заседналия начин на живот, който водим. Според статистиката, още от ученическа възраст съвременният човек прекарва около 90 % от времето си седнал, в най-различни неестествени и неудобни пози. Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания : сколиоза, кифоза и лордоза.

Сколиоза

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която представлява изкривяване на гръбнака настрани (на ляво или на дясно). Това заболяване се счита за най-сериозно из между трите вида. При наличието на такова изкривяване често се появяват вторични изкривявания, които са в следствие на опитите на тялото да стабилизира стойката си. По този начин главата, раменете и таза се накланят в посока противоположна на гръбначното изкривяване. Когато водещата кривина е отдясно, сколиозата се нарича декстросколиоза, а когато е наляво се нарича левосколиоза. Изкривяването може да се намира в различни области на гръбнака, като причинява дисбаланс на мускулите, които ни държат изправени, което от своя страна води до постоянно напрежение в тях. Възможно е да се получат структурни изменения на целия грабнак, както и скъсяване на размера му, които зависят от градуса на изкривяването. Заболяването бива вродено или придобито.
Аномалии по време на бременноста са причина за появата на вродена сколиоза. Придобитата сколиоза могат да са в следствие на :
- рахит
- неправилна стойка в училище или на работа
- дисбаланс в работата на гръбначните мускули
- травма, претърпяна операция или тежко заболяване

В по-често разпространената си форма сколиозата не води до изменение на формата на гръбнака и е лечима чрез физиотерапевтични пражнения, правилна стойка и плуване. Когато са на лице структурни изменения се наблюдава усукване на гръбнака. За да се спре влошаване на заболяването, а в най-добрия случай и за да се лекува се носи корсет (при децата това се прави до завършване на пубертета, а понякога се стига и до операция, при която се поставят имплантанти ).

Кифоза

Това е деформация на гръбначния стълб, която се характеризира с неестествена извивка на гръбнака в горната му част. Това води до поява на гърбица, а също така и до скъсяване на дължината на стълба. Този вид на заболяването също може да е вродено или придобито, като вродената форма по-тежка в сравнение с придобитата и е придружена със структурни изменения. Лечението на тази форма е като при сколиозата - корсет или чрез оперативна намеса.  Причини за придобиване на кифоза могат да бъдат :
тежко заболяване (рахит и др.)
недохранване в ранна възраст
слаба гръбначна мускулатура
неправилна стойка и позиция на гръбнака при седене

Възможно е понякога и придобито, това изкривяване да доведе до структурни изменения, но леките му форми са лечими с физиотерапия, плуване и правилна стойка.

Лордоза

Лордозата се харакреризира с изкривяване на гръбнака в областта на таза ( лумбалната област). В този случай се усеща болка и дискомфорт  при седене  в правилна позиция. Визуално се различава изпъкване на корема. Най-честа причина е неправилната поза и слабата мускулатура. Също така причина може да е и твърде скъсена мускулатура на кръста ако заболяването е вродено. Структурните изменения са най-рядко срещани при тази форма на гръбначното изкривяване, в сравнение с другите два вида. Лекува се предимно чрез физиотерапия, плуване и стречинг.

Важно е да се знае, че в повечето случай на придобито изкривяване, то е лечимно, но коварността се крие в това, че много хора дори не знаят, че ги имат. Ако имате някакви съмнения, незабавно се обърнете към специалист ортопед.


Какво трябва да знаете за да предпазите детето си ?

 
Всеки един родител обича да вижда как детето му пише, чете, рисува или "открива" тайните на компютъра. Лошото обаче е, че рядко забелязваме отпуснатата и неправилна стойка на детето. Ранните предучилищни и училищни години са особено важни за изграждането на правилни
навици и стойка на детето. Когато дойде време да купувате ученическа чанта, тя не трябва да е предназначена да се носи в едната ръка, или на едно рамо. Всеки вдигал чанта на първокласник знае, че тя тежи много. Ако този товар се носи постояно от едната страна на тялото в тази крехка възраст, гръбначното изкривяване на малчугана е неизбежно. Теглото на раницата не бива да превишава 10 % от теглото на детето. Друг много важен фактор в избора на раница е, че тя трябва да има твърд гръб. Ширината на чантата не бива да превишава ширината на раменете на детето. Препоръчително е височината на чантата да не е повече от 30 - 40 см. Ремъците трябва да имат възможност за рагулиране, за да може чантата да се носи и когато детето е облечено само по блузка и когато е с дебело зимно яке, без това да създава дискомфорт.

Бюрото, където детето прекарва голяма част от времето си, трябва да е съобразено с неговата възраст и ръст. Разстоянието от очите на детето до горния плот на бюрото трябва да е около 30-35 см. Разстоянието от гърдите до края на бюрото пък трябва да е колкото ширината на една длан.

Друга причина, която често е фактор за поява на гръбначно изкривяване, а и за проблем с очите е светлината. Недостатъчната светлина кара човек инстинктивно да се навежда за да вижда. Светлината трябва да пада задължително от ляво, за да не си прави сянка с  ръката или главата.

При учене, детето трябва да има 15 минутна почивка на всеки 40-45 мин. През това време, то трябва да смени позата, в най-добрия случай трябва да се движи.

Сънят също не бива да се пренебрегва. Децата прекарват около една трета от денонощието в сън. Диваните и леглата с пружини изкривяват гръбанака, затова купеде добър ортопедичен матрак за детето си.
 


Източници :
http://www.bb-team.org/
http://www.health.bg/

Коментари

1
Димитър
2012-07-06

Възможно ли е да се получи някое от тези изкривявания в следствие на тортиколис ?
Моля пишете ми на [email protected]


2
Венци
2012-06-07
Трябва да се прави превенция на гръбначните изкривявания още от училище, защото тогава се формира стойката на детето. Има специални Ергономични ученически бюра за тази цел, които са сертифицирани, одобрени и препоръчани от немските Асоциации за превенция на гръбначните изкривявания. Стават за деца от 110 см до 200 см и се регулират на височина, като се запазва ергономично правилна стойка през целия период -10-12 години,
3
Кристиян
2012-08-12
Здравейте, автор съм на апарат за корекция на стойката, който вече над 12 год. се опитвам да внедря масово в училищата, но за съжаление това така и не се случи. Гръбначните изкривявания от тогава нарастнаха значително, а аз продължавам и понастояще да търся спонсори, които да съдействат за усъвършенстването и внедряването на разработката ми. За повече информация рагледайте приложените по-долу линкове от БНТ. http://vbox7.com/play:30827d4185 http://vbox7.com/play:abbfc381&al=2&vid=4849163 http://vbox7.com/play:1c6a157c
4
Кирил
2012-11-23
Здравейте, Сестра ми има гръбначно изкривяване от малка и си прави снимки та се е увеличило. Майка ми има същото чудо та при нея мн е зле и се чудех има ли какво да се направи за да се предпази сестра ми от увеличаване на това изкривяване.
5
Кирил
2012-11-23
Забравих да кажа че е на 18 години вече не е точно дете
6
Аделина
2013-01-04

Здравейте,
Искам да ви споделя и моята история. Бях на 16 когато разбрах, че имам изкривяване на гръбнака. Аз и родителите ми останахме спокойни, но от тогава се ходи само по доктори. Пробвахме с корсети и с какво ли още не, но когато станах на 17 ми казаха, че единствения вариант да се оправя е да се оперирам. Операцията въобще не беше евтина, но се оперирах и мина успешно. Бях 3 месеца в гипс, после още 6 месеца с корсет. Сега съм на 21 и съм добре. Разбирам ви напълно как се чувствате, а теб Кириле те разбирам най-добре. Сестра ти е голяма за корсет, единствения вариант е да се оперира. Аз бях в последен стадии, органите ми бяха разместени, но се оправих. Консултирайте се с лекари за операцията и вижте какви проценти дават за операцията. Мен ме оперираха в Горна Баня и съм доволна. Ако искаш да поговорим по тази тама по-подробно ми пиши на skype : adelina-petkova. Ще чакам и искам да ви помогна !