Съвети от педиатъра


Поява на ечемик при децата

Поява на ечемик при децата

Какво е ечемикът ?
Ечемикът представлява инфекция и обикновено се намира в основата на миглите. Причинява болка и отток. В чести случаи се появява след боледуване, когато организмът е изтощен и не може да се пребори с бактериите. Ечемикът не е сериозно заболяване, но е доста неприятно за детето и често може да е доста устойчив на лечение. Възпалението се причинява от бактерия, патогенните микроорганизми започват бурно да се размножават във фоликулите на косъма или в мастните жлези.  изчезва когато се спука и отдели гной. При лечение с медикаменти ечемика изчезва на втория - четвъртия ден, но ако не се предприеме лечение, може да се задържи около седем - десет дни. Медикаментите, с които окото се третира имат за цел да смали или спука ечемика и да предодврати следваща поява и разпространение на инфекцията.

Причини :
Причините за поява на инфекцията са много, най-често разпространените са
- отслабване на имунитета
- недостиг на витамини
- увеличена кръвна захар
- настинка
- стрес
- недоспиване
- проблеми с очите - късогледство, далекогледство, астигматизъм
- неспазване на лична хигиена

Как се лекува ечемик ?

В аптеките се продават различни медикаменти, които ще помогнат ечемика да се спука и да зарастне, но за малки деца препоръчваме преди да купите каквото и да е лекарство да се консултирате с лекар.
Лечението спокойно може да протече и в домашни условия. Интересното при това възпаление е, че ечемика трябва да бъде затоплян. Това е абсолютно забранено за всички други гнойни образувания. Препоръчва се така нареченото "сухо затопляне". Загряването на инфектираното място помага на ечемика да узрее, тоест да се оформи главичка, която в последствие се спуква и проблемът отшумява. Един от най-разпространените методи за домашно лечение е топло, необелено яйце. Резултатът от този тип лечение по нищо не отстъпва на съвременните медикаменти. Яйцето не трябва да е прекалено горещно, защото рискувате да изгорите клепача. След като яйцето изстине няколко минути го поставете на окото и дръжте максимално дълго (докато изстине). Добре е процедурата да се повтори многократно, стоплете яйцето и повторете същата процедура. Случва се чрез този метод да откриете и ечемик, който все още не сте забелязали поради трърде ранното му ниво на развитие. Когато поставите яйцето на клепача, не го притискайте силно, целта е областта около възпалението да бъде загрята и да получава нужната топлина.

Освен нагревките, лечението на този тип инфекции включва и медикаменти. Предписват се антибиотични мазила, които често съдържат сулфаниламиди. Ако по едно и също време се появи повече от един ечемик, лечението става по-сложно и е задължително да се консултирате с лекар, който да съблюдава процесите, които протичат. В такива случаи се предписват по-силни антибиотици и дори се предприемат перки по укрепване на имунитета.

Важно е когато ечемика се спука и започне да сължи детето да не го търка с ръка. Често се случва след излекуване на едното възпаление да се появи второ. Това се дължи главно на факта, че секретите инфектират друго косъмче и всичко започва отначало. Търкането на окото спомага това да се случи. Ако детето страда от рецидивиращ ечемик трябва да се обърнете към лекар.

Помнете, че никога и при никакви условия не трябва да изтисквате ечемика ! Подобно поведение може да доведе до абсцес на клепача или гноен менингит. Абсцеса представлява гнойно възпаление на целия клепач, а менингита - възпаление на мозъчната обвивка. Ако ечемиците се появяват системно е добре на детето да се направи кръвна картина и изследвания за нивото на кръвната захар. Ако се окаже, че там всичко е в норма, заведете малчугана на очен лекар.


Обърнете се спешно към лекар ако забележите някой от следните симптоми :
- Ечемикът не се спуква след 3 дни въпреки, че го лекувате
- Наблюдавате честа поява на инфекцията
- Ечемикът се уголемява
- Ако самото око е зачервено или има секрет


Източник :
http://www.kenguru.bg/

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.