Съвети от педиатъра


Детето и зеленчуците - какво да правим ?

Детето и зеленчуците - какво да правим ?

В съвременния свят, който е пълен с най-различни вкусотии, опаковани в цветни и шумолящи опаковки никак не е чудно, че децата не искат и да си помислят за зеленчуци. Не е за пренебрегване факта, че доста от вкусовете на тези храни са непоносими за рецепторите на децата в най-ранна възраст. Консумирането на полезните продукти обаче трябва да стане факт рано или късно. Това е един от основните проблеми, заради които голяма част от родителите хабят много нерви и енергия. Всъщност това не е толкова трудна задача, колкото изглежда на пръв поглед.

Запомнете, че обяснението "Яж ги, защото са много полезни" никога не е и най-вероятно никога няма да върши работа. За децата думичката "полезно" е на последно място, далеч след другите така важни неща в живота им като приятното, забавното, смешното и т.н. За да накарате детето да яде зеленчуци подходете с търпение и изобретателност. Помолете го или му дайте шанса да ви помага в кухнята. Дайте му задачи свързани точно с тази храни, да измие доматите, да извади от хладилника краставиците, да разбърка таратора и всичко друго, което се сетите, че може да свърши детето. Важно е и да го оставите да се забавлява правейки всичко това. Нека се изплиска на чешмата или направи кухнята бъркотия. Дори да се изцапа не го хокайте, тъкмо обратното, смейте се с него. Ако правите зелена салата, кажете на детето да помага късайки листенцата на малки парчета и пускайки ги в купата за салата. Тази тактика води със себе си положителни резултати поради няколко причини. От една страна децата обичат да помагат, да се чувстват големи, да имитират поведението и задълженията на родителите си. Лошото е, че не винаги имат възможността да правят това, защото те си имат техен детски маниер и непохватност, което влудява всички родители. Нека детето свободно участва в приготвянето на храната. От друга страна контакта на детето с така омразните зеленчуци ще му покаже, че те не са ужасни, тъкмо напротив. То ще се е забавлявало с тях, което е важно за решението дали да ги похапне или не след това. Ако през първия ден, когато е помагало в кухнята отново не иска да яде, в никакъв случай не го насилвайте. На следващия ден нека отново ви помага в готвенето и така докато не реши да опита онова, което приготвя.

Когато излезете да пазарите продукти и се спрете на сергия пълна със зеленчуци се допитайте до детето кое от всички тези неща иска то да вземете. Трябва да изглежда така, сякаш инициативата е изцяло негова. Попитайте детето този червения домат не му ли прилича на неговата гумена топка, с която си играе вкъщи ? Пиперът не прилича ли на носа на лошата вещица от анимационното филмче снощи ? Обърнете внимание на странните форми и различните цветове на зеленчуците, това са нещата които първо трябва да грабнат вниманието на детето преди то да си помисли дали иска да ги яде или не.

В по-свободните дни и през уикенда отделете повече внимание и си поиграйте отново с детето,  правейки причудливи форми с помощта на продуктите. Използвайте маслини за очи, морков за нос, зеле за коса и доматен резен за уста и подредете едно усмихнато личице в чинията на детето. На шега изяжте вие едното око на човека и разиграйте сценка ... За да стане още по-необичайно и вдъхновяващо храненето, разрешете му веднъж да яде зеленчуците с ръце директно от чинията. Все пак обмислете точно в кой момент да му позволите този лукс и с какви зеленчуци, за да не стане така, че вместо да го улесните, да го затрудните повече.

Приготвяйте зеленчуците по различни начини, един ден нека са пресни, след това задушени, пържени, варени и т.н.  Ако детето е отказало даден продукт днес, не го насилвайте и утре. Изчакайте да мине седмица и пробвайте отново. Не забравяйте и факта, че ако детето отказва даден зеленчук е напълно възможно то просто да не го обича. Все пак всички избягваме дадена храна, нали ?!

Поканете някой човек, който детето познава - баба, дядо, вуйчо, по-голям братовчед или приятел на детето ви на обяд. Желателно е гостът да обича зеленчуци. Попитайте го дали са вкусни, така че детето да чуе, че другият ги харесва. Подръжаването е коз, който често можете да използвате в различни сфери на възпитанието на малчуганите. В тази връзка може би е необходимо да споменем и примера, който самите вие давате на детето си. Не може цяла вечер да го карате да яде зеленчуци, обяснявайки му как трябва да се храни здравословно, а след това вие да седнете с чипс пред  телевизора.

Не се чудете на факта, че един ден детето харесва дадена храна, а на следващия не иска и да чуе за нея. Това е съвсем нормално и често срещано явление. Децата си менят вкуса постояно и поради различни причини. Някой е казал, че не обича нещо и детето решава, че и то не го обича. Друг път пък попада на лош пробукт и въпреки, че многократно е яло тази храна я отказва, защото си спомня, че последно не е била вкусна. Всичко това е етап, който отминава като много други в процеса на подрастване на детето. Не правете трагедии от това, че малкият палавник отказва да яде зеленчуци, необхотдимо ви е търпение и разбиране към детето. Ако вие се разбеснеете, то ще се заинати и резултатът няма да се хареса на никого.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.